Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród. » Edycja postu

Rododendronowy ogród.

monteverde 17:32, 30 paź 2011

Bogdzia 19:43, 30 paź 2011

Miło mi że tyle osób gościło w moim wątku,chociaż ostatnio nie pisałam o ogrodzie.Dzis wstawię jedno zdjęcie, myślę że ciekawe, bo chyba nikt nie widział jak komar gryzie żabę.

an_tre 19:56, 30 paź 2011

Bogdzia napisał(a)
Miło mi że tyle osób gościło w moim wątku,chociaż ostatnio nie pisałam o ogrodzie.Dzis wstawię jedno zdjęcie, myślę że ciekawe, bo chyba nikt nie widział jak komar gryzie żabę.

...a ona nic sobie z tego nie robi fajna spółka
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
jotka 20:08, 30 paź 2011

Bogdzia napisał(a)

Bożenko, bystry z ciebie obserwator przyrody To cecha ludzi, którzy kochają swoje naturalne otoczenie i dobrze się w nim czują
Gardenarium 20:08, 30 paź 2011

Żaba jest gruboskórna

A ja widziałam jak żaba łapie muchę i jęzorem nie trafia do "paszczy"

Instagram Ogrodowiska
Bogdzia 20:16, 30 paź 2011

To by było ciekawe zdjęcie. Takie zdarzenia fotografuje się właściwie przez przypadek, bo nie jest łatwo upolowac taki moment, a czasem okazuje się że się fotografuje coś większego a dopiero na powiększeniu okazuje się że jest coś więcej niż się zamierzało i to jest na ogół najciekawsze.
Bogdzia 17:56, 31 paź 2011

Znacie już główną częśc mojego ogrodu. Dziś pokażę otoczenie tarasu. Jednak wcześniej opiszę pewną historię.
Pierwszego roku kiedy dopiero zaczynała się budowa i koparka kopała doły pod fundamenty kazałam od razu zrobic wykop pod jeziorko. Murarz zajął się budową a my urządzaniem jeziorka. Wpuściliśmy do niego najpierw ryby rzeczne, ale że były mało atrakcyjne , niedługo potem czerwone karasie.Gdy nadchodziła zima zaczęłam bac się o te karasie tym bardziej że były bardzo fajne.Gdy poruszało się palcami w wodzie one przypływały i dotykały rąk. Właściwie można było je ręką wyjąc z wody. Postanowiłam więc chociaż te czerwone przechowac w domu w akwarium. Przez zimę trochę się utuczyły, szczególnie jedna o wyglądzie akwariowego welona, czyli z dośc pokaźnym, okrągłym brzuszkiem i weloniastym ogonem. Na wiosnę wpuściłam je do jeziorka. Nie było ono jeszcze zarośnięte roślinami i z okna domu (który był już w stanie surowym) było bardzo dobrze widoczne. Pewnego dnia gdy podeszłam do okna znad jeziorka poderwał się wielki ptak. Była to czapla. Była imponująca. Niestety od razu odleciała.Później okazało się ,że zjadła moją śliczną utuczoną weloniastą rybkę. Na pamiątkę jej pobytu w moim ogrodzie kupiłam sztuczną czaplę i choc nie przepadam za takimi ozdobami czapla stoi nad jeziorkiem, ale nie nad tym gdzie była faktycznie tylko przy tarasie i później zbudowanej kaskadzie. W tej kaskadzie lubią się kąpac ptaki, a ja lubię odpoczywac obok na huśtawce. Szum wody powoduje, że bardzo szybko usypiam.

Bogdzia 17:59, 31 paź 2011

Bogdzia 18:01, 31 paź 2011

barbara_kraj... 18:15, 31 paź 2011

Bożenko, piękny zakątek z wiosennymi kwiatami. Śliczne kępy knieci błotnej, omiegu i pełnika. A różowe - skalnica i floksy - równie urocze

Na goryczkę bezłodygową zwróciłam szczególną uwagę, bo roślina ta bardzo mi się podoba. Mam maleńką kępkę, ale jakoś nie chce mi się rozrosnąć. Jakie podłoże dla niej najlepsze? Wiem, ze gleba ma być wapienna.