pawel2806
13:54, 16 kwi 2021
Po namowach i długich zmaganiach z samym sobą postanowiłem podzielić się z Wami moim ogrodem.
Jestem na Ogrodowisku już od jakiegoś czasu… długiego czasu
- odwiedzam Wasze ogrody tak często jak tylko mogę. Szukam odpowiedzi na pytania, wiedzy, inspiracji. Przez te lata byłem świadkiem powstawania kilku ogrodów które zasługują na szczególną uwagę. Mam nadzieję dalej cieszyć się Waszym towarzystwem i Waszymi ogrodami.
Troszkę o samym ogrodzie i jego początkach. Cała działka ma ok 5a w tym typowy dom z przełomu lat 70/80 zajmujący 100m2. Pierwsze zamysły opierały się oczywiście o doskonały bukszpanowy , na tej podstawie powstawały projekty. Czas spędzony na forum zweryfikował że jednak to nie jest to czego oczekuję. Aktualne założenia skupiły się na stworzeniu ogrodu o charakterze raczej nowoczesnym z liniami prostymi i ograniczoną liczbą gatunków.
Przyjęte gatunki :
Grab pospolity
Świdośliwa lamarcka
Żywotnik zachodni ( szkoda było usunąć rośliny które rosły już parę dobrych lat)
Hortensja bukietowa
Bukszpan wieczniezielony
Cis pospolity
Trzcinnik ostrokwiatowy
Hakonechloa
Jeżówka
Jestem na Ogrodowisku już od jakiegoś czasu… długiego czasu

Troszkę o samym ogrodzie i jego początkach. Cała działka ma ok 5a w tym typowy dom z przełomu lat 70/80 zajmujący 100m2. Pierwsze zamysły opierały się oczywiście o doskonały bukszpanowy , na tej podstawie powstawały projekty. Czas spędzony na forum zweryfikował że jednak to nie jest to czego oczekuję. Aktualne założenia skupiły się na stworzeniu ogrodu o charakterze raczej nowoczesnym z liniami prostymi i ograniczoną liczbą gatunków.
Przyjęte gatunki :
Grab pospolity
Świdośliwa lamarcka
Żywotnik zachodni ( szkoda było usunąć rośliny które rosły już parę dobrych lat)
Hortensja bukietowa
Bukszpan wieczniezielony
Cis pospolity
Trzcinnik ostrokwiatowy
Hakonechloa
Jeżówka