Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

April 17:18, 12 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)
.

Moja sąsiadka miała - przetrwała jej jeden sezon U nas są bardzo drogie te hortensje .

Nie strasz. W zeszłym roku kupiłam trzy sztuki Pink Annabele i jedną Sweet Annabele. Wolę żeby przetrwały. Przycięte patyczki wsadziłam do ukorzenienia.
olciamanolcia 17:37, 12 mar 2022

April napisał(a)

Nie strasz. W zeszłym roku kupiłam trzy sztuki Pink Annabele i jedną Sweet Annabele. Wolę żeby przetrwały. Przycięte patyczki wsadziłam do ukorzenienia.

No z całego serca Ci tego życzę.
Może to delikatne odmiany i powinno się je okrywać na zimę… Już jak je kupowała to w szkółce mówili , że może nie przetrwać . To jednak nie znaczy , że tak będzie z Twoimi.
Mirka 17:44, 12 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)

Dobrze. Dziś podetnę. Myślisz że puszczą? Na chwilę obecną mam je w domu bo mrozy u nas w nocy do -7

Puścić listki puści ale czy się ukorzenią ?
Ja mam swoje Limki i Wanilki z patyków bo one łatwo się ukorzeniają .
Te odmianowe ciężko się ukorzeniają.
W zeszłym roku wiosną ukorzeniałam Polar Bear i powiem tak żyły do jesieni zadołowałam doniczkę na zimę . Jak się zrobi cieplej to zobaczę czy mają korzonki.
Miałam je przykryte pojemnikiem plastikowym (taka mini szklarnia)zraszałam rano i wieczorem .
Możesz wypróbować mój wynalazek
Agatorek 18:52, 12 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)

mam je .

Oto one
Zdjęcie sprzed trzech wiosen

To chyba jedne z najładniejszych odmian . Ładnie wyglądają w kępkach , jak bukiety.
olciamanolcia 19:51, 12 mar 2022

Agatorek napisał(a)

To chyba jedne z najładniejszych odmian . Ładnie wyglądają w kępkach , jak bukiety.

Posadzone są w koszykach do cebulowych. Dwa lata temu ma jesieni wykopywałam je, dzieliłam cebule i przesadzałam w większe kosze bo robiło się im ciasno. Na początku sadziłam po 8 sztuk . W kolejnych latach było ich coraz więcej i wszystkie kwitły.

To fakt -piękne są.
olciamanolcia 19:56, 12 mar 2022

Mirka napisał(a)

Puścić listki puści ale czy się ukorzenią ?
Ja mam swoje Limki i Wanilki z patyków bo one łatwo się ukorzeniają .
Te odmianowe ciężko się ukorzeniają.
W zeszłym roku wiosną ukorzeniałam Polar Bear i powiem tak żyły do jesieni zadołowałam doniczkę na zimę . Jak się zrobi cieplej to zobaczę czy mają korzonki.
Miałam je przykryte pojemnikiem plastikowym (taka mini szklarnia)zraszałam rano i wieczorem .
Możesz wypróbować mój wynalazek

Podcięte. Za jakiś czas jak już pisałam zadołuje je w ziemi . W sumie parę dni temu temu włożyłam je w te donice i nie wiem czy to już teraz jest sens je przykrywać. Ale dziękuję za radę . Wykorzystam.
LIDKA 21:15, 12 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)

Posadzone są w koszykach do cebulowych. Dwa lata temu ma jesieni wykopywałam je, dzieliłam cebule i przesadzałam w większe kosze bo robiło się im ciasno. Na początku sadziłam po 8 sztuk . W kolejnych latach było ich coraz więcej i wszystkie kwitły.

To fakt -piękne są.

To dobra informacja że się tak namnażają. Posadziłam 2 paczuszki. I 6 różnych innych.

W porównaniu do Ciebie to nic
No ale od czegoś trzeba zacząć.
olciamanolcia 21:40, 12 mar 2022

LIDKA napisał(a)

To dobra informacja że się tak namnażają. Posadziłam 2 paczuszki. I 6 różnych innych.

W porównaniu do Ciebie to nic
No ale od czegoś trzeba zacząć.

Lidka ja zaczynałam od 8 paczek białych i chyba 4 paczek czarnych tulipanów . Te białe na powyższym zdjęciu to moje pierwsze tulipany . O przepraszam kiedyś kupiłam pojedyncze cebulki i posadziłam je na skarpie . Wyrosły i zakwitły tylko raz. Rabatę brzozową zakładałam wiosną a na jesieni sadziłam kolejne tulipany. Także spokojnie - na jesieni kupisz nastepne i nastepne itd
Judith 21:52, 12 mar 2022

EE są niezawodne! I piękne, i powtarzają kwitnienie - no same zalety .
Pamietam jesienny ogrodowiskowy szał, gdy EE pojawiły sie w dużej liczbie w B .
Wiolka5_7 21:59, 12 mar 2022

Ja też lubię EE i mam ich najwięcej