Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 18:29, 09 mar 2022

malgorzatakarpacz napisał(a)
Och jaka konkurentka mi wyrosła w nasadzeniach cebulowych(hłe,hłe)-a przyznam Ci się cichutko że jesienią tej czarnoty też sporo posadziłam ,tak mnie urzekły Twoje.

Małgosiu nie wiem czy mnie przebijesz Postanowiłam ja jesieni dokupić czarne tulipany i posadzę w rabacie frontowej -tam gdzie jesienią sadziłam ambrowce. Czarne tulipany są piękne i nietuzinkowe. Najładniej wygladaja jak jest pochmurna pogoda-wtedy są iście czarne
olciamanolcia 18:31, 09 mar 2022

Wiaan napisał(a)
Będzie czad u Ciebie z tulipanami i czosnkami Co do cięcia, o które męczyłam to zaplanowałam na sobotę, ma być ładna pogoda więc trzeba podziałać.

Mam nadzieję :0 ale jedno juz wiem na pewno ,że nie wszystkie zakwitną w jednym czasie-może to i dobrze,bo będę miała je dłużej.

Anetko jakie meczenie-nic takiego nie odczułam Tnij- bez obaw
MartaCho 07:45, 10 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)

Marta trzymaj kciuki za te piękno )
ps Juz postanowione , wytyczyłam poszerzenie rabaty i szukam pięknego drzewa i sadzę tak jak TY masz czyli na sam przód

Trzymam, trzymam
Bardzo się cieszę, że mój sposób Ci się spodobał. Ciekawe, jakie drzewa ostatecznie wybierzesz. Ja teraz chodzę i myślę, jak tu się przed dwupiętrowym blokiem, który powstał za płotem, osłonić. Czy dosadzić jeszcze klony pomiędzy tymi co są, tak, żeby się stykały korony, czy na środku trawnika zrobić rabatę i posadzić tam na przykład trzy ambrowce. Jak będę mieć w końcu czas i akurat będzie też jaka taka pogoda, to wrzucę zdjęcia i rozważania u siebie
olciamanolcia 17:54, 10 mar 2022

Wsadzilam patyki hortensji do donicy. Jak skończą się nocne mrozy to zadołuję .

olciamanolcia 18:14, 10 mar 2022

MartaCho napisał(a)

Trzymam, trzymam
Bardzo się cieszę, że mój sposób Ci się spodobał. Ciekawe, jakie drzewa ostatecznie wybierzesz. Ja teraz chodzę i myślę, jak tu się przed dwupiętrowym blokiem, który powstał za płotem, osłonić. Czy dosadzić jeszcze klony pomiędzy tymi co są, tak, żeby się stykały korony, czy na środku trawnika zrobić rabatę i posadzić tam na przykład trzy ambrowce. Jak będę mieć w końcu czas i akurat będzie też jaka taka pogoda, to wrzucę zdjęcia i rozważania u siebie

Marta co do drzew będę polowała na takie jak Ty masz czyli klony red Sunset. jak nie dostane w okolicznych szkółkach tych konkretnie -kupię byle jakie-byle przebarwiały się na czerwono W zeszłym roku jak kupowałam mojego dęba Green Dwarfa widziałam piękne klony Ample Surprise... jak będą tej wiosny to być może je wezmę. Maja drobne listki i tez przepięknie się przebarwiają
Choć mam już śliwy pissardi to wpadła mi w oko rabata u Mrokasi własnie z pissardi- pięknie wyglądała zatopiona w zieleni rabaty...
Ale moje serce bije bardziej do klonów
April 09:23, 11 mar 2022

Oj ja też muszę patyki różowych Anabelek wsadzić do doniczki z ziemią. Przycięłam kilka dni temu i wsadziłam do wody. Bardzo są u mnie te hortensje drogie, po 75 zł doniczka. Więc gdyby się udało to spore oszczędności.

Taka masa tulipanów będzie się prezentować wspaniale. Ja kiedyś też miałam czarne tulipany Queen of the Night i one znacznie później kwitły niż jakiekolwiek inne.
olciamanolcia 10:06, 11 mar 2022

April napisał(a)
Oj ja też muszę patyki różowych Anabelek wsadzić do doniczki z ziemią. Przycięłam kilka dni temu i wsadziłam do wody. Bardzo są u mnie te hortensje drogie, po 75 zł doniczka. Więc gdyby się udało to spore oszczędności.

Taka masa tulipanów będzie się prezentować wspaniale. Ja kiedyś też miałam czarne tulipany Queen of the Night i one znacznie później kwitły niż jakiekolwiek inne.

Wszystkie rosliny zrobiły się bardzo drogie .
Odnośnie tulipanow mam porozrzucane po wszystkich rabatach Czarne odmiany to Paul Scherer - bardzo późny i Black Parrot.
Tu Paul zdjęcie z 1 czerwca

Judith 10:31, 11 mar 2022

Przepiękne! No i widać je . Ja raz posadziłam czarne tulipany, ale niewłaściwie wybrałam miejsce i były widoczne tylko z bliska...
Agatorek 10:48, 11 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)

Małgosiu nie wiem czy mnie przebijesz Postanowiłam ja jesieni dokupić czarne tulipany i posadzę w rabacie frontowej -tam gdzie jesienią sadziłam ambrowce. Czarne tulipany są piękne i nietuzinkowe. Najładniej wygladaja jak jest pochmurna pogoda-wtedy są iście czarne

Justyna, są na forum dziewczyny, co mają po kilka tysięcy sztuk tulipanów .

Ps. Czarne tulipany przepiękne
Wiolka5_7 10:53, 11 mar 2022

Też mam czarne tulipany ,nawet mi nie zanikły przez kilka lat mam posadzone z jasnoróżowym i i fajnie wygląda ten duet