Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 15:04, 02 cze 2022

Martka napisał(a)
Justyna, czosnki u Ciebie zachwycające. W przyszłym roku też chcę ich więcej. Teraz już wiem, gdzie ich brakuje mam ochotę wypróbować Nectaroscordum tripedale na rabacie różanej przed domem.

Martko tez zamierzam mieć ich więcej
Może TYM RAZEM uda mi się kupic te Miami chociaż te, które są a’la Miami tez są piękne .

Czosnek , którego nazwę wymieniłaś o od której mój język giętki się łamie a palce z trudnością trafiają w klawiaturę jest przepiękny
olciamanolcia 15:05, 02 cze 2022

Monika83 napisał(a)

To nie jest Miami tylko Purple Rain

O widzisz takiej nazwy na pewno nie było na paczce
olciamanolcia 15:13, 02 cze 2022

Irenko - teraz to już wiem , że to Krzysztofy
Piesio to mój skarb

Daria Agnieszka tez się dowiaduje , o nowych odmianach , które mam trzeci albo i czwarty sezon w ogrodzie
Martka 15:20, 02 cze 2022

Justyna, te Nectaroscordum zapisałam sobie na liście zakupów jesiennych. Dlatego zapamiętałam. Moje 'Krzysztofy' też wyglądają podobnie jak te rozpoznane przez Irenkę Milkę. Ciekawa ich jestem na żywo, na każdym zdjęciu w necie wyglądają inaczej
MAm wrażenie, że z czosnkami jest tak, że dopóki nie zobaczymy na żywo, trudno je dobrać do konkretnych rabat. Nie tylko kolor jest często przekłamany na zdjęciach, ale trzeba też wyczuć terminy kwitnienia. Teraz wiem, że Krzysztofy z jednej rabaty muszę przesadzić, nie przewidziałam rozrośnięcia się hortensji Annabelle w tak szybkim czasie, a Krzysztofy kwitną późno. W tym sezonie będę musiała do nich zaglądać "na tyły"

olciamanolcia 15:49, 02 cze 2022

Martka napisał(a)
Justyna, te Nectaroscordum zapisałam sobie na liście zakupów jesiennych. Dlatego zapamiętałam. Moje 'Krzysztofy' też wyglądają podobnie jak te rozpoznane przez Irenkę Milkę. Ciekawa ich jestem na żywo, na każdym zdjęciu w necie wyglądają inaczej
MAm wrażenie, że z czosnkami jest tak, że dopóki nie zobaczymy na żywo, trudno je dobrać do konkretnych rabat. Nie tylko kolor jest często przekłamany na zdjęciach, ale trzeba też wyczuć terminy kwitnienia. Teraz wiem, że Krzysztofy z jednej rabaty muszę przesadzić, nie przewidziałam rozrośnięcia się hortensji Annabelle w tak szybkim czasie, a Krzysztofy kwitną późno. W tym sezonie będę musiała do nich zaglądać "na tyły"

Proszę - na żywo mój Krzysztof na mej dłoni

Rojodziejowa 15:58, 02 cze 2022

Myślę sobie „zaś jakieś czosnki wynalazły” a tu google pokazuje, że Wam o bułgarskie chodzi. Mam! W końcu nie jestem w czymś ostatnia To w Biedrze będą na pewno, bo tam je kupowałam one już fajnie wyglądają zanim pękną
A teraz takie warioty
olciamanolcia 16:01, 02 cze 2022

Tez widziałam je w Biedrze No piekne na żywca
A może i se kupię na jesieni .

Ale to chyba nie te o których Martka napisała…Ten Martki trochę inny
Rojodziejowa 16:03, 02 cze 2022

Z czasem im się te kieliszki podnoszą.

Justynka, to kilka biedronek będziesz musiała chyba odwiedzic, żeby odpowiednią dla siebie ilość nabyć
Martka 16:29, 02 cze 2022

Justyna, toć teraz Krzysztofa widać jak na dłoni Asiu, piękny ten bułgarski, ale tripedale jest ciut delikatniej ubarwiony.
O odmianach znalazłam taki artykuł jeszcze, ale nie powiem, by kolory zgadzały się z tym, co mam w ogrodzie... https://www.fajneogrody.pl/2019/06/czosnki-ozdobne-25-typow-prosto-z-chelsea-flower-2019.html
Rojodziejowa 17:06, 02 cze 2022

Aaa to insza inszość. Ta odmiana faktycznie cudna!! Ale faktycznie czasem jedna odmiana ma kompletnie inne barwy na różnych fotkach