Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 18:08, 16 lip 2022

Chyba jezowki Blackberry Truffle będą Późno bo późno bez liści ale są
ElzbietaFranka 18:41, 16 lip 2022

Jeżeli chodzi o hortensje muszą zbudować korzeń pozniej budują górkę.
Moje mam 8 lat i dopiero od 2-3 lat ładnie się rozkrzewiają i budują ładny krzak.
Ważne jest przycinanie wiosenne. W tym roku przycielam dosyć radykalnie i potrzebują więcej czasu na zbudowanie krzaka.
Mam różne hortki niektórych nazw nie pamiętam.
Które ładne nie wiem każda urocza w odpowiednim czasie kwitnienia
Wanilki chyba najładniejsze mają obłędny kolor.
Wczoraj właśnie hortki nawozilam można do końca sierpnia. Na koniec opryskalam magiczna siła do iglaków horty, Rodki i azalie płyn został i psiknelam stoją i mają się dobrze.
ElzbietaFranka 18:51, 16 lip 2022

olciamanolcia napisał(a)
Chyba jezowki Blackberry Truffle będą Późno bo późno bez liści ale są

Jeżeli chodzi o jeżówki mam ich sporo. Najładniej rosną Deliciius candy. Mam amarantowe,białe i różowe włącznie jakieś pompony.

Kupiłam 2 lata temu sporo flancow z vitraflory. Piękne sadzonki kwitły już w pierwszym roku. Jednak w tym roku sporo Jeżowek zmarniało. Więc musiałam je wyciągnąć z gleby i posadzić do doniczek. Takich miernot mam ok 12 szt miały mały korzeń i to dlatego tak mizerne. Dałam dobrej ziemi może rusza.

Kupiłam też w obiku korzonki Jeżowek 6 szt i ani jedna się nie przyjęła. Już nie kupię,tak samo z daliami.

Justyna to ładna jeżówka. Ja bym ją wyciągała i posadziła do donicy do dobrej ziemi. Tam ja robale zera.

olciamanolcia 19:43, 16 lip 2022

Elu jeśli chodzi o hortki - tylko z tymi jednymi mam problem reszta rośnie jak szalona i pieknie kwitnie . Wczesną wiosną wykopałam te mikrusy i korzenie miały oplątane korzeniami z tych świerków . Oczyścilam ale niestety- nie dało to efektu. Wszystkie moje Mont Blanki są z jednej dostawy wiec problem tkwi w miejscu , którym są posadzone. Wszystkie nawożę regularnie nawozem do hortek i tylko re biedne. Na wiosnę zabiorę je z tego miejsca i zobaczymy. Jeśli dalej będą mikro to już nie wiem …
olciamanolcia 19:54, 16 lip 2022

Elu -Jeżówki wzarly mi ślimuny . Mam Delicious Candy ale tez obżarte . Jeszcze posadziłam w tym miejscu Fatal Atraction ale niestety zanim ruszyły na dobre, zostaly również objedzone. Wykopałam je a że miały ładny korzeń ulokowałem w innym miejscu tejże rabaty. Zobaczymy czy odbiją w następnym sezonie.
Ziemie mają I klasa! Prawie 30 zeta za worek
pawel2806 20:10, 16 lip 2022

Kolekcję hortensji masz pokaźną
Jak juz tak wszyscy się u ciebie chwalą to ja mam 34 szt limelight liczę że w dużym ogrodzie spokojnie przekroczę setkę
olciamanolcia 20:55, 16 lip 2022

pawel2806 napisał(a)
Kolekcję hortensji masz pokaźną
Jak juz tak wszyscy się u ciebie chwalą to ja mam 34 szt limelight liczę że w dużym ogrodzie spokojnie przekroczę setkę

No to pobijesz mój rekord Pragnę dodać iż mam barrrrdzooo duzo miejsca na hortki

Uwielbiam je! I czuję niedosyt jJa jednak wilę ich różnorodność niż jedną odmianę- każda jest piekna na swój sposób ,każda inaczej kwitnie i inaczej się wybarwia . Czekam na jesień❤️
LIDKA 23:31, 16 lip 2022

olciamanolcia napisał(a)
Elu jeśli chodzi o hortki - tylko z tymi jednymi mam problem reszta rośnie jak szalona i pieknie kwitnie . Wczesną wiosną wykopałam te mikrusy i korzenie miały oplątane korzeniami z tych świerków . Oczyścilam ale niestety- nie dało to efektu. Wszystkie moje Mont Blanki są z jednej dostawy wiec problem tkwi w miejscu , którym są posadzone. Wszystkie nawożę regularnie nawozem do hortek i tylko re biedne. Na wiosnę zabiorę je z tego miejsca i zobaczymy. Jeśli dalej będą mikro to już nie wiem …

A jakby je posadzic w duze donice produkcyjne i zakopać? To by je korzenie świerków nie obżerały z wody i jadła? I moglabys je muec tam gdzie wyznaczyłaś im miejsce.
olciamanolcia 08:27, 17 lip 2022

LIDKA napisał(a)

A jakby je posadzic w duze donice produkcyjne i zakopać? To by je korzenie świerków nie obżerały z wody i jadła? I moglabys je muec tam gdzie wyznaczyłaś im miejsce.

O tym nie pomyślałam ! Faktycznie mogłabym tak zrobić . Donice wielkie mam . Ale dno im wyciąć?
malgorzataka... 09:19, 17 lip 2022

Lidka proponuje dobry patent--ja tak sadzę bzy bo przecież mocno się rozłażą.
Nie wycinaj dna wystarczą te otwory które są w tych donicach.