Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Roocika 14:41, 02 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)
Znalazłam takie cuda

To ambrowiec kolumnowy wysokość ok 3 metry

Ale piękne, gdzieś w naszej okolicy?
olciamanolcia 15:14, 02 lis 2021

Mirka cena nie aż taka wysoka - czekam na wycenę transportu.
Roocika - niestety nie z naszej okolicy. W nasze rejony wybieram się do szkółki w piatek bo spodobał mi się ambrowiec Gum Ball
olciamanolcia 15:18, 02 lis 2021

Alija napisał(a)

Przepiękny widoczek.

To fakt- powiem nieskromnie bardzo lubię tę rabatę o każdej porze roku. W jesiennych barwach najbardziej .
Agatorek 17:41, 02 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)
Znalazłam takie cuda

To ambrowiec kolumnowy wysokość ok 3 metry

Śliczne okazy znalazłaś
olciamanolcia 10:45, 03 lis 2021

Moje nie do końca jeszcze moje ambrowce chcę posadzić przed domem. Poszerzę rabate do prawie 3 metrów- w tym miejscu trawa ma bardzo ciężko, jest wiecznie wypalona od słońca i niezbyt ładnie wygląda. Pod ogrodzeniem będzie pas rozplenic-rozsadzę te dwie widoczne na zdjęciu, nastepnie będa dwa drzewka a przy nich ponownie rozplenice i lekko wysunę do przodu iteę wirginijską- to te trzy krzaczki, które obecnie mam posadzone pomiędzy rozplenicami. Na samym przodzie będą cztery kosodrzewiny posadzone tak aby zamykały tę rabatę w równej linii z tymi co rosną przy chodniczku.
Całość będzie spójna z nasadzeniami po przeciwnej stronie chodnika
Mam nadzieję,że wszystko zdążę zrobić jeszcze tej jesieni.

Martka 21:22, 04 lis 2021

Justyna, świetne to ostatnie ujęcie, masz ładny krajobraz w tle. A są szanse, że będzie jeszcze ładniej Ambrowce piękne, trzymam kciuki, by trafiły na zaplanowane miejsce, te drzewa są bardzo dobrym wyborem A swoją drogą, nie mogę się nazachwycać kształtami Twojej nieregularnej ścieżki. Ekstra.
olciamanolcia 08:39, 05 lis 2021

Martka napisał(a)
Justyna, świetne to ostatnie ujęcie, masz ładny krajobraz w tle. A są szanse, że będzie jeszcze ładniej Ambrowce piękne, trzymam kciuki, by trafiły na zaplanowane miejsce, te drzewa są bardzo dobrym wyborem A swoją drogą, nie mogę się nazachwycać kształtami Twojej nieregularnej ścieżki. Ekstra.

Dziękuję Czekam na te ambrowce z niecierpliwością, ale tak sobie myślę czy nie lepiej wyglądałyby tu drzewa o pokroju stożkowatym bądź nieregularnym - np tak jak moje śliwy
Co do ścieżki to alternatywa do płyt betonowych, które chciałam ułożyć właśnie w taki sposób ale cena płyt mnie powaliła więc ścieżka jest z tego samego materiału co podjazd.

tu ścieżka w całej okazałości- zdjęcie sprzed dwóch lat

olciamanolcia 17:02, 05 lis 2021

Ambrowce kupione w pobliskiej szkółce. Nie są kolumnowe lecz zwykłe. Korona rozpoczyna sie na wysokości 2 metrów. Wygladaja obiecująco. I teraz mam zagwostkę... czy posadzić je w miejscu gdzie planowałam dwa kolumnowe czy dać je tam gdzie planuję drzewka w miejscu basenu...a na kolumnowe poczekam...
Środkowe to mój ambrowiec

Agatorek 19:16, 05 lis 2021

Mi też się podoba ścieżka od frontu. I nasadzenia przy niej .

Co do umiejscowienia ambrowcow, to nie pomogę.
Ja mam tak, że w głowie mam plan na to, co gdzie posadzę. Później przyjeżdzają rośliny i czasami sadzę zgodnie z planem, a czasami lądują w zupełnie innym miejscu . Dopiero jak je przymierzę na rabatę, to mogę stwierdzić ostatecznie, czy ma tak zostać.
olciamanolcia 19:52, 05 lis 2021

Ja podobnie- układam w głowie, przenoszę na papier a nasadzenia są zupełnie inne a i zapomniałam dodać , że niekiedy moje misterne plany psuje mój Niemąż