Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Monika83 09:40, 06 lis 2021

Justyna a masz może zdj tego białego rodka?
Monika83 10:31, 06 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)
Moje nie do końca jeszcze moje ambrowce chcę posadzić przed domem. Poszerzę rabate do prawie 3 metrów- w tym miejscu trawa ma bardzo ciężko, jest wiecznie wypalona od słońca i niezbyt ładnie wygląda. Pod ogrodzeniem będzie pas rozplenic-rozsadzę te dwie widoczne na zdjęciu, nastepnie będa dwa drzewka a przy nich ponownie rozplenice i lekko wysunę do przodu iteę wirginijską- to te trzy krzaczki, które obecnie mam posadzone pomiędzy rozplenicami. Na samym przodzie będą cztery kosodrzewiny posadzone tak aby zamykały tę rabatę w równej linii z tymi co rosną przy chodniczku.
Całość będzie spójna z nasadzeniami po przeciwnej stronie chodnika
Mam nadzieję,że wszystko zdążę zrobić jeszcze tej jesieni.

Nie wiem jaki jest metraż w tym miejscu ale ten zwykły ambrowiec wyrasta na wielkie drzewo w przyszłości i o szeroko stozkowej koronie. Pamiętaj że wymiary z różnych źródeł podawane są do 10 lat. Ja mam orzecha ponad 20 letniego od ogrodzenia 5m a jego korona sięga w druty energetyczne dlatego też z drogowego już parę razy połowę korony scieli i wyglądało to brzydko. Ja bym wzięła pod uwagę odmianę Gumball o formie szczepionej,ładny jest o kulistej koronie.
olciamanolcia 12:30, 06 lis 2021

Monika83 napisał(a)
Justyna a masz może zdj tego białego rodka?

Proszę oto On

A tu moja przemarznięta azalia
olciamanolcia 12:34, 06 lis 2021

Monika83 napisał(a)
Nie wiem jaki jest metraż w tym miejscu ale ten zwykły ambrowiec wyrasta na wielkie drzewo w przyszłości i o szeroko stozkowej koronie. Pamiętaj że wymiary z różnych źródeł podawane są do 10 lat. Ja mam orzecha ponad 20 letniego od ogrodzenia 5m a jego korona sięga w druty energetyczne dlatego też z drogowego już parę razy połowę korony scieli i wyglądało to brzydko. Ja bym wzięła pod uwagę odmianę Gumball o formie szczepionej,ładny jest o kulistej koronie.

Potem wymierzę całe pole nie chcę w tym miejscu kulistych drzewek. Jeszcze czekam na ambrowce kolumnowe . A te dwa które kupiłam są młode. Pieniek cieniutki ale korony ładne. Pan ze szkółki tez ma takie i jak przyrosną to je tnie na maxa. Ja wiem , ze to wielkie drzewa ale najwyżej będę je ciąć … za kilka lat
olciamanolcia 14:08, 06 lis 2021

Od ogrodzenia rabata bedzie na szerokości 3,6 m
olciamanolcia 14:10, 06 lis 2021

W sumie może i jeszcze zrobię szerzej tylko tak aby zachować proporcje. Żebym nie miała pół na pół bo to niezbyt fajnie wyglada.
Judith 14:34, 06 lis 2021

Jeśli przemarznięta azalia jest tak obsypana kwieciem, to jak wyglada, gdy nie jest przemarznięta??
olciamanolcia 14:49, 06 lis 2021

Tak Judith przemarzła mi na początku tego roku jak były mrozy po 20 st, była praktycznie cała brązowa i zaskoczyła mnie takim kwiatem. Drugą niestety nie miała tyle szczęścia ...
Martka 16:50, 06 lis 2021

Justyna, ścieżka świetna, dzięki za zdjęcie, jeszcze raz się nią zachwycę, pinterestowa
Ja bym chyba celowała w kolumnowe ambrowce w tym miejscu, bo jak długo uda Ci się kontrolować ich wysokość i pokrój cięciem? Ale jeśli nie masz nic przeciwko dużym drzewom w tym miejscu, to też dlaczego nie. Faktycznie są warte obecności w ogrodzie. Mam dwa Gumball, ale to są zupełnie inne drzewka... małe i stosownie do tego mają mniej ambrowcowego uroku. Żałuję, że nie mam miejsca na kolumnowe. Ale nie mam (tu rozkładam ręce).
Monika83 17:08, 06 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)

Potem wymierzę całe pole nie chcę w tym miejscu kulistych drzewek. Jeszcze czekam na ambrowce kolumnowe . A te dwa które kupiłam są młode. Pieniek cieniutki ale korony ładne. Pan ze szkółki tez ma takie i jak przyrosną to je tnie na maxa. Ja wiem , ze to wielkie drzewa ale najwyżej będę je ciąć … za kilka lat
. To już jak uważasz, to tobie ma się podobać