Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Makao 00:22, 02 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Trawy uwielbiają dzielenie, ale nie zawsze dobrze reagują na wykopywanie całej karpy. Miskanty i rozplenice najlepiej podkopać z jednej strony, a potem mocnym uderzeniem szpadla od góry odciąć ten podkopany fragment. Jeśli wykopany fragment będzie duży, to można go szpadlem ociąć na mniejsze części. Dobrze jest, po upływie 3-4 sezonów, każdego roku odchudzić kępę. Nie ma wtedy problemów z zasychającym środkiem.

A kiedy najlepiej dzielić rozplenice?
olciamanolcia 08:30, 02 lip 2023

Makao napisał(a)

Nigdy nie dzieliłam traw. Mam takiego stracha bo mam ją jedną że nie wiem czy zdecyduje się na podział. Rozważam wyjazd na zakupy

Niemożliwa jesteś Toszki się boi traw dzielić się boi Aniu nie wyglądasz na taką
Według moich doświadczeń najlepsze dzielenie wychodzi mi jesienią Robiłam to trzy razy rok po roku a i raz dzieliłam w lutym jak robiliśmy taras- i wszystko bardzo szybko rusza na wiosnę.
Moim zdaniem od połowy października - ziemia jeszcze jest ciepła i rosliny zdążą się ukorzenić.
olciamanolcia 08:31, 02 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Trawy uwielbiają dzielenie, ale nie zawsze dobrze reagują na wykopywanie całej karpy. Miskanty i rozplenice najlepiej podkopać z jednej strony, a potem mocnym uderzeniem szpadla od góry odciąć ten podkopany fragment. Jeśli wykopany fragment będzie duży, to można go szpadlem ociąć na mniejsze części. Dobrze jest, po upływie 3-4 sezonów, każdego roku odchudzić kępę. Nie ma wtedy problemów z zasychającym środkiem.

Justyno, miskanty i rozplenice produkują dużo zielonego. Do tego potrzebny im jest azot. Do nawożenia nadadzą się kupokulki lub azofoska. Lepsze będą te pierwsze. Prosa nie lubią nawożenia. Toszka kiedyś pisała, że one uwielbiają słońce, popiół i bardzo ubogą glebę. Takie warunki mają w naturalnych warunkach na prerii.

Haniu pisałaś mi o tych roxmoczonych kupokulkach i jest efekt.
Kupię azofoskę - kiedyś tylko jej używałam w ogrodzie.
Proso rośnie w pełnym słońcu i w piaszczystej ziemi. Ma u mnie warunki idealne

Odnośnie prosa- mam jeszcze heavy metal- przesadzone w tym sezonie w brzoxową. Kiedyś miałam jeszcze jeden rodzaj chyba Squaw - to to było cholerstwo- rosło we wszystkie możliwe kierunki. Te Northwind jest przepiekne.- najbardziej je lubię.
Adela 10:13, 02 lip 2023

olciamanolcia napisał(a)

Miło że odwiedziłaś mój ogród ❤️

Zawsze się wzbraniałam przed nawizeni traw ale chyba to zrobię
Jaki nawóz stosowałaś ?

Odwiedzam, bo bardzo spodobało się mi otoczenie Twojego tarasu. W ubiegłym roku porównywałam Twój gęsty platan do mojego Alphen’s Globe „ażurowego”, który był po przesadzeniu. Teraz jest ok.

Jakim nawozem podlałam rozplenice? Takim, jaki miałam pod ręką - florovitem.
Pozdrawiam
olciamanolcia 11:15, 02 lip 2023

Adela napisał(a)

Odwiedzam, bo bardzo spodobało się mi otoczenie Twojego tarasu. W ubiegłym roku porównywałam Twój gęsty platan do mojego Alphen’s Globe „ażurowego”, który był po przesadzeniu. Teraz jest ok.

Jakim nawozem podlałam rozplenice? Takim, jaki miałam pod ręką - florovitem.
Pozdrawiam

Pamietam pisałaś że musisz pokazać Mężowi moje platany.
Mam fruktovit- sypnę
olciamanolcia 11:26, 02 lip 2023

Dziś mój Niemąż ma urodziny wiec od rana podziałałam.

ajka 11:37, 02 lip 2023

Ja dzieliłam trawy, przesadzałam, one nic sobie z tego nie robią.

Torcik śliczny.
Kasya 11:46, 02 lip 2023

ach jak smakowicie
ja od rana bylam w ogrodzie poki chlodniej
olciamanolcia 11:57, 02 lip 2023

Joann napisał(a)
Proso u Ciebie wymiata! Ja kupiłam trzy po tym, jak u Ciebie zobaczyłam i się zakochałam, ale u mnie jakoś tak nie wygląda. Dokarmilam wczoraj gnojówka ze skrzypu, może spulchnieja.

ps widoki tarasowe nieustannie mnie zachwycają!

Tylko jednen sezon nie był dla niego udany-jak mój chłop chciał "dobrze" i podsypał mi wszystkie trawy nawozem do ... trawnika Myślała, że rano wstanie i będa miały po pół metra
Trawy miałm tak wiotkie, ze się łamały.
olciamanolcia 12:30, 02 lip 2023

Ania Kasya dzieki za pochwały
Odnośnie dzielenia traw- w tym sezonie jeste zniesmaczona
Odnośnie poranka-u mnie lało od 9 rano-juppii teraz jest słońce i zieleń razi po oczach