Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Ambasador tort

Pokaż wątki Pokaż posty

Ambasador tort

Ewa 07:28, 02 lis 2011
Img 9567

Dołączył: 09 kwi 2011
Posty: 6417
Ambasador to tort , który moja mama upiekła na roczek mojej córki i towarzyszy nam na kolejnych jej wszystkich uroczystościach , jest naszym najbardziej reprezentacyjnym ciastem





Biszkopt z 6 jaj

Masa

1,5-2 kostki masła ( staram się mniej dawać z wiadomych względów)
1l mleka
30 dag cukru
1 czekolada
1 łyżeczka kakao( chyba, ze ktoś lubi mocny smak kakaowy to 2)
1 cytryna
10 dag rodzynek
15 dag orzechów
10 dag maki ziemniaczanej
10 dag mąki pszennej

Wykonanie
5 jaj i 30 dag cukru ubić na zimno, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mleko zagotować i kipiące lać cienkim strumieniem do w/w składników i ubijać na płycie kuchennej na bardzo wolnym ogniu aż zgęstnieje, zdjąć i odstawić do wystudzenia. Dodawać letnie po łyżeczce do utartego masła ciągle ucierając,aż wszystek krem wejdzie.
Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao rozpuszczone w małej ilości wody ( łyżeczka lub 2) i czekoladę pokrojona w kosteczki.
Do drugiej części orzechy posiekane, rodzynki i sok z cytryny.

Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą ciemną na wierzch jasną. można zalać okrągłe ananasy z puszki galaretką lub udekorować na swój sposób.


SMACZNEGO !


____________________
Moja pierwsza hortensja w ogródku
Basiaw 08:36, 02 lis 2011
Dscf0700

Dołączył: 19 sie 2011
Posty: 1191
Nie no, rozpusta na całego! Ale co tam, przecież zima jest po to, żeby podjeść, zaokrąglić się Na wiosnę nadwyżki zrzucimy
To ja chyba też wrzucę przepis na tort czekoladowy.
____________________
Nasz mały, zielony świat
barbara_kraj... 18:45, 02 lis 2011
Img 8128a

Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
Ewo, w jak dużej tortownicy pieczesz biszkopt?
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
Ewa 21:15, 02 lis 2011
Img 9567

Dołączył: 09 kwi 2011
Posty: 6417
Basiu, zmierzyłam średnica 25 cm
____________________
Moja pierwsza hortensja w ogródku
barbara_kraj... 21:28, 02 lis 2011
Img 8128a

Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
Dzięki
Moja jest nieco mniejsza, więc biszkopt, taki jak 'Biszkopt z rabarbarem', będę piekla z 5 jaj.
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
kaisog1 22:26, 02 lis 2011
 mg 6729

Dołączył: 14 lut 2011
Posty: 13108
A słyszałyście, że biszkopt należy od razu po wyjęciu z piekarnika spuścić na ziemie???? Wtedy nie opadnie
____________________
Pozdrawiam Małgorzata Kubusiowo, Kubusiowo II, Mini Kubusiowo
Martek 01:15, 03 lis 2011
Tabliczka na eden kr

Dołączył: 03 paź 2010
Posty: 12046
Ja wiem ,że ja coś bez wyczucia biszkopt mieszam i mi nie wychodzi ,ale przyznaję się bez bicia raz mi nie wyszedł ))
Dzięki Ewo przepis znakomity będę musiała spróbować
Prawdę mówiąc to w moim regionie ambasador to takie ciasto jak "murzynek"tylko z większą ilością caca ,bez cynamonu i nie wiem właśnie z czym jeszcze .Pamiętam,że ciasto się miksuje i wylewa do brytfanny .Ale faktycznie nazwa nie jest zastrzeżona dla jednego rarytasu
____________________
Pozdrawiam Martek :) Kolorowe-rabaty - Wizytówka - Kolorowe rabaty
Martek 01:16, 03 lis 2011
Tabliczka na eden kr

Dołączył: 03 paź 2010
Posty: 12046
kaisog1 napisał(a)
A słyszałyście, że biszkopt należy od razu po wyjęciu z piekarnika spuścić na ziemie???? Wtedy nie opadnie [/quote
Czyli należy spuścić mu lanie ...
____________________
Pozdrawiam Martek :) Kolorowe-rabaty - Wizytówka - Kolorowe rabaty
kaskak 12:12, 15 cze 2018

Dołączył: 25 kwi 2018
Posty: 9
Próbowałam niestety mi nie wyszedł... myśle,że źle dobrałam proporcje. Musiałam coś wykombinować na szybko [] . Powiem wam,że dobrze,że coś takiego człowiek wymyślił bo inaczej było by bardzo słabo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies