Ewa
07:28, 02 lis 2011
Ambasador to tort , który moja mama upiekła na roczek mojej córki i towarzyszy nam na kolejnych jej wszystkich uroczystościach , jest naszym najbardziej reprezentacyjnym ciastem 
Biszkopt z 6 jaj
Masa
1,5-2 kostki masła ( staram się mniej dawać z wiadomych względów)
1l mleka
30 dag cukru
1 czekolada
1 łyżeczka kakao( chyba, ze ktoś lubi mocny smak kakaowy to 2)
1 cytryna
10 dag rodzynek
15 dag orzechów
10 dag maki ziemniaczanej
10 dag mąki pszennej
Wykonanie
5 jaj i 30 dag cukru ubić na zimno, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mleko zagotować i kipiące lać cienkim strumieniem do w/w składników i ubijać na płycie kuchennej na bardzo wolnym ogniu aż zgęstnieje, zdjąć i odstawić do wystudzenia. Dodawać letnie po łyżeczce do utartego masła ciągle ucierając,aż wszystek krem wejdzie.
Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao rozpuszczone w małej ilości wody ( łyżeczka lub 2) i czekoladę pokrojona w kosteczki.
Do drugiej części orzechy posiekane, rodzynki i sok z cytryny.
Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą ciemną na wierzch jasną. można zalać okrągłe ananasy z puszki galaretką lub udekorować na swój sposób.
SMACZNEGO !

Biszkopt z 6 jaj
Masa
1,5-2 kostki masła ( staram się mniej dawać z wiadomych względów)
1l mleka
30 dag cukru
1 czekolada
1 łyżeczka kakao( chyba, ze ktoś lubi mocny smak kakaowy to 2)
1 cytryna
10 dag rodzynek
15 dag orzechów
10 dag maki ziemniaczanej
10 dag mąki pszennej
Wykonanie
5 jaj i 30 dag cukru ubić na zimno, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mleko zagotować i kipiące lać cienkim strumieniem do w/w składników i ubijać na płycie kuchennej na bardzo wolnym ogniu aż zgęstnieje, zdjąć i odstawić do wystudzenia. Dodawać letnie po łyżeczce do utartego masła ciągle ucierając,aż wszystek krem wejdzie.
Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao rozpuszczone w małej ilości wody ( łyżeczka lub 2) i czekoladę pokrojona w kosteczki.
Do drugiej części orzechy posiekane, rodzynki i sok z cytryny.
Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą ciemną na wierzch jasną. można zalać okrągłe ananasy z puszki galaretką lub udekorować na swój sposób.
SMACZNEGO !