Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Urszulla 22:39, 07 maj 2023

Kordina napisał(a)

Hortensja bukietowa renhy vanille fraise ukorzeniona ze ścinki, pierwsze zdj 10 kwiecień, a drugie 29 kwiecień - juhu!! Warto ukorzeniać samemu hortensje

Dobrze jest nie ruszać patyczków przez 2 sezony, bo korzonki są najpierw delikatne a naruszenie grozi utratą sadzonki. Przerabiam to od wielu lat.
gogo 00:36, 08 maj 2023

Kordina napisał(a)
Grażka dzięki za odwiedziny wiesz z tymi nasionami to jest różnie, część wzejdzie a część nie, ale bardzo dobrze sprawdza mi się uprawa na paskach, rzodkiewki rosną na grządkach i nic z nimi nie trzeba robić, mam na myśli przerywanie (a więc też i marnowanie jakiejś części wysiewu) Dla korzeniowych super sprawa Pomiziałam, jest cudna Pola i daje dużo radości, bo kontaktowa.

Masz rację, że wysiew nasion to loteria, ale mnie zaskoczyło, bo nasiona są z Anglii i to z renomowanej szkółki /kupiła mi je córka/.
I dodatkowo mają taśmę ledową do wysiewów.

Teraz pozostałe nasiona wysiałam do gruntu, może tu będzie sukces, choć późniejszy.

Piękne kwitnące magnolie
A, chwalę kurki, były piękne.
anpi 12:21, 08 maj 2023

Bożenko, kurki niezwykłej urody
Wiosnę masz bardzo energetyczną dzięki tym kolorkom tulipanów.
Również kupiłam kwitnące bukietowo tulipany, ale jeszcze nie kwitną. Wczoraj zimnica i deszcz, to nawet nie sprawdzałam czy się rozwijają, dziś słoneczko, to może sprawdzę...!?
Rumianka 22:50, 09 maj 2023

Magnolia jest piękna, taki kolor energetyczny, no i te ogromne kwiaty... muszę sobie dokupić taka, bo moja gwiaździsta i wczesniej już kwitła, a te wielkokwiatowe widać dopiero teraz w ogrodach... Kurki upierzone nietypowo. Takie z retuszem...
April 16:04, 10 maj 2023

Ale ekstra masz te kurzyska, więcej fotek im rób. Te białe są Mega. Lubię to
mirkaka 16:14, 10 maj 2023

Kordina

Miałam spotkanie z grubą i wielką jak palec trociniarką:

Puściłam ją wolno, pamiętałam nazwę, ale zapomniałam, że to morderca drzew... no cóż, zobaczymy co z tego wyniknie.

O matko, nie wolno jej puszczać wolno, to straszny szkodnik drzew, u mnie uśmierca moje brzozy

Swoje magnolie wącham ale 2 z 4 nie pachną, pozostałe jeszcze się nie rozwinęły.
Tulipany różowe jak piwonie piękne, no zachwycam się nimi, czasami się trafi na coś takiego wspaniałego, oby Ci pięknie się mnożyły
Kurki też wyjątkowe, jeszcze takich nie widziałam, gdzie je trzymasz? Masz kurnik? Ile masz tych kurek?
sylwia_slomc... 23:00, 10 maj 2023

mirkaka napisał(a)

O matko, nie wolno jej puszczać wolno, to straszny szkodnik drzew, u mnie uśmierca moje brzozy

Swoje magnolie wącham ale 2 z 4 nie pachną, pozostałe jeszcze się nie rozwinęły.
Tulipany różowe jak piwonie piękne, no zachwycam się nimi, czasami się trafi na coś takiego wspaniałego, oby Ci pięknie się mnożyły
Kurki też wyjątkowe, jeszcze takich nie widziałam, gdzie je trzymasz? Masz kurnik? Ile masz tych kurek?

Też dzisiaj miałam takie spotkanie w podwórku u siebie i po zrobieniu fotki, nie mając za grosz zaufania do wielkości i tego koloru uśmierciłam na miejscu.
Pytanie czy była tylko jedna czy ta jedna tylko się zawieruszyła, a gdzieś siedzą kolejne...
Kordina 23:43, 10 maj 2023

Anda napisał(a)
Jakie śliczne te kurki. Znajomy ma kurki w swoim dużym ogrodzie. Marzenie.

Mobilny inspekt fantastyczny

Anda - dzięki za uznanie dla kurek i inspektu. myślę, że do kurek kiedyś wrócę, ale musi zajść pewna zmiana w czyjejś mentalności

Joku napisał(a)
Ten rok jest bardzo dobry dla magnolii. Widuję je w wielu ogrodach, obsypane kwiatami. Wspaniały widok.
Natomiast kur nie darzę sympatią ze względu na czające się wszędzie miny poślizgowe . No, chyba że trzyma się je zamknięte szczelnie w kojcu. Takie praktyczne podejście .

Jolu - to prawda, ten rok dla magnolii jest wybitny, nawet mój niski zeszłoroczny nabytek ma 5 jasnoróżowych kwiatków co do drugiej części - też prawda, dlatego trzeba pamiętać o zmianie kroksów

Asiu - też w okolicach widzę, a widziałaś przy sądzie i pomniku? Szok!

Alicjo i Pati - wiecie, ze pierwsze słyszę o powidłach z magnolii znalazłam i obejrzałam filmik na YT, jednak szkoda byłoby mi rwać kwiatki z jednego cudownego drzewka , ale jakbym była właścicielką sadu magnoliowego, to czemu nie?

Basiu - muszę w takim razie zacząć wąchać hosty, też mam kilka odmian, moze 5? 7? Nie liczyłam

Ula - dzięki a co do hortensji, 2 patyczki ruszyłam, bo mnie ciekawość żarła, czy puściły, czy nie? Okazało się, ze tak, mają takie jasne króciaki, ale przed unurzałam je w ukorzeniaczu.

Grażko - to daj znać później, czy w gruncie nasionka się sprawiły, życzę, żeby tak kurki były piękne, szkoda, ze w czasie przeszłym

Aniu - i co, kwitną Twoje bukietowe tulipanki? Też mi się bardzo podobają, jutro wrzucę zdjęcie, bo dziś już padam

Elisko - gwiaździsta też bardzo ciekawa, dzisiaj sąsiadka kupiła za 9 zł dwie tylko nie pamiętam w jakim dyskoncie, dobre określenie "kurki z retuszem"

Aprilku i Mirko - kurki w czasie przeszłym - miałam, prawo natury zadziałało i nakarmiły sobą lisy. Natura rządzi się swoimi prawami, trudno.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Też dzisiaj miałam takie spotkanie w podwórku u siebie i po zrobieniu fotki, nie mając za grosz zaufania do wielkości i tego koloru uśmierciłam na miejscu.
Pytanie czy była tylko jedna czy ta jedna tylko się zawieruszyła, a gdzieś siedzą kolejne...

Sylwio i Mirko - oto jest pytanie, żałuję, ze puściłam ją wolno, zakopała się w korze i dzisiaj przeorałam palcami kawał rabaty i nie znalazłam. Mam nadzieję, ze to jednorazowy wybryk natury

Pożegnanie dnia nad J. Drużno sprzed 3 dni:

i niespodzianka w polu rzepaku (słabe światło po zachodzie) a ten rok jest dla nas wybitnie łosiowy, nie pamiętam, żeby tak często było je widać. W tym roku to chyba piąty

Magleska 06:15, 11 maj 2023

Niezła niespodzianka w rzepaku fajna fotka -stoi taki dostojny ,wielki
zachód słońca też pięknie uchwycony

ja piję kawę i lecę grzebać w ziemi

Miłego dnia
Roocika 08:48, 11 maj 2023

Kordina napisał(a)

Pożegnanie dnia nad J. Drużno sprzed 3 dni:

i niespodzianka w polu rzepaku (słabe światło po zachodzie) a ten rok jest dla nas wybitnie łosiowy, nie pamiętam, żeby tak często było je widać. W tym roku to chyba piąty

Piękny zachód słońca złapałaś!

A zdjęcie łosia niesamowite!