Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

basia3012 01:00, 17 gru 2023

Bożenko, cudeńka robisz. Zdolne łapki masz.
Kociaki mają u Ciebie dobrze.
LIDKA 12:53, 17 gru 2023

Te anioły piękne a skrzynka prześliczna. byle jaka herbatka z takiej skrzynki wyjęta zaraz będzie miała wyjątkowy smak. Jesteś kobietą wielu talentów.
hankaandrus_44 12:47, 18 gru 2023

Życzę, żeby Grzebiuszka miała spryt w paluszkach!
Żeby w ogrodzie nic nie "chrzęściło- trenuj zimą!

Wesołych Świąt.
Agatorek 18:39, 19 gru 2023

Rumianka napisał(a)
Szczęka mi opadła i leży pod biurkiem...cudowności pokazujesz zdolna kobietko...brawo.

Mi też. Skrzyneczka też bardzo ładna ❤️
Zazdroszczę talentu
Kordina 20:19, 23 gru 2023

Dziękuję Wam wszystkim

Niech Hania cieszy nas wierszami
i Zbyszek Jej wtóruje swoimi rymami
Sylwia swoje prace w domku pokazuje
Eliska również co nieco zrymuje

Damusia nas edukuje ogrodami
a my wszyscy wciąż adeptami
roślin i ogrodniczych sztuk
a błędów ciągle w huk!

na własnych błędach człowiek się uczy
niezadowolony pod nosem mruczy.
Doświadczeniami się wymieniamy
i błędy swoje wciąż naprawiamy

Wszystkim nam życzę sukcesów wiele
radosnych spotkań w Wigilię w niedzielę
Niech gołąbek pokoju nad nami szybuje
i pokój w sercu i na Świecie zwiastuje

Niech Nowy Rok radość niesie
Wiosnę i lato dobre przyniesie
deszcze i ciepło niech idą w parze
przyniosą warzyw i owoców w darze

Joku 21:46, 23 gru 2023

Bożenko, radosnych Świąt.
Rumianka 23:13, 23 gru 2023

Bożenko dzięki za piękne życzenia rymowane...wszystczigłe nolepszigłe na te Gode...

"Gòdë
Czej pierszô gwiôzda zaswiécy,
Òdemkłé dôrënczi mdą miałë dzecë,
Kòlãdë zaspiéwie familiô całô.
Òpłatk wezkôj w rãce,
Nôblëższim òddôj serce,
Sadnij przë Wilëjnym stole,
przejim miłëch gòscy wiele
i żëczë jim zdrowiô, szczescô i miłotë."

Kamila Przytarsk
Muszelka 10:20, 24 gru 2023

Bożenko, przytulam ❤️
Darecka 05:59, 25 gru 2023

O kurczę, Bożenko, wiersz petarda! Ujęłaś w nim wszystko to, co jest ważne dla urzędujących na tym forum ogrodniczek i ogrodników, chapeau bas!
Darecka 07:42, 25 gru 2023

Kordina napisał(a)
Podtytuł – „Marzenia potrafią się spełniać” albo „Nigdy nie przestawaj marzyć”

Bożenko, wspaniale snujesz swą opowieść ogródkową, czyta się to jednym tchem (w końcu mam czas, to czytam z rumieńcami od początku), szczególnie, że jesteś niezwykle rezolutną, zaradną i pomysłową osobą, a pomiędzy wierszami można wyczytać, że masz fantastyczne podejście do życia

Kordina napisał(a)
Całe życie mieszkałam w blokowisku, a ogród był dla mnie wytchnieniem, okazało się, że jestem grzebiuszka ziemna i sprawia mi przyjemność sadzenie, pielenie, sianie, zdobywanie nowych roślinek. Z zamiłowania przyrodnik i obserwator natury w każdej postaci.
Dola wiedziała, co robi, splatając Twoją nić losu z nicią mężatego, widać przeznaczone Ci było obcowanie z przyrodą i możliwość twórczego wykorzystania drzemiącego w Tobie potencjału, nie tylko do pielęgnacji i dbania o rośliny, ale także aranżacji przestrzeni wokół i wszystkich genialnych, własnoręcznie wykonanych projektów

Kordina napisał(a)
Ci którzy przerabiali stary budynek wiedzą z czym trzeba było się borykać, inaczej pozostają w głębokiej nieświadomości
Chociaż są momenty życiowe w których nieświadomość może być łaską

Remont trwał ok 2 lat, a ja zdobywałam coraz to nowe umiejętności chociaż już wcześniej zdobyłam sprawność malarza, tapeciarza, fugarza (jest taki? Jak nie ma to jestem jakby co twórcą nazwy ®), cekolarza (też ®), restauratora mebli itp.
Należę do typu manualnego, więc jakoś dawałam radę.
Coś o tym wiem, u nas historia podobna, z tym, że ja przyszłam prawie na gotowe, jeśli chodzi o totalną renowację starego budynku Podziwiam wszelakie manualne działalności, niezłą litanię możesz już sobie wpisać do CV

Kordina napisał(a)
Z jednej strony domu jest stara studnia z wód gruntowych, które zawsze służyły do podlewania ogrodu. Obserwując poziom wód na przestrzeni lat jestem w szoku, jak bardzo opada poziom, nawet po obfitych deszczach nigdy nie osiąga poziomu sprzed lat np. 20. Coś jest na rzeczy z tą narastającą suszą gleb i nie jest ona tylko powierzchniowa a sięga w przenośni i fizycznie dużo głębiej.
Też to zauważam u nas, pustynnienie postępuje w zatrważającym tempie, z roku na rok coraz mniej wody. Niedawno oglądałam na Netfixie dokument na podstawie książki Peter'a Wohlleben'a "Sekretne życie drzew" (polecam sobie oglądnąć, jeśli masz możliwość, trochę to oczy mi otworzyło), jak np. przejazd ciężkiego sprzętu wykorzystywanego przy wycince lasu niszczy możliwości absorpcyjne gleby i ile lat potrzeba, żeby ten potencjał przywrócić do stanu naturalnego...

Chciałam jeszcze dodać, że świetnie zamaskowałaś płytę nad beczką z deszczówką- bardzo mi się Twój ziołowy ogródek szachowy podoba To kolejny dowód na to, że część użytkowa może z takim samym powodzeniem być ucztą dla oka, nie tylko dla brzuszka

Musiałam te pierwsze ochy i achy jak najszybciej Ci wysłać, idę dalej zaczytywać się w Twoich ogródkowych poczynaniach