Niech Hania cieszy nas wierszami
i Zbyszek Jej wtóruje swoimi rymami
Sylwia swoje prace w domku pokazuje
Eliska również co nieco zrymuje
Damusia nas edukuje ogrodami
a my wszyscy wciąż adeptami
roślin i ogrodniczych sztuk
a błędów ciągle w huk!
na własnych błędach człowiek się uczy
niezadowolony pod nosem mruczy.
Doświadczeniami się wymieniamy
i błędy swoje wciąż naprawiamy
Wszystkim nam życzę sukcesów wiele
radosnych spotkań w Wigilię w niedzielę
Niech gołąbek pokoju nad nami szybuje
i pokój w sercu i na Świecie zwiastuje
Niech Nowy Rok radość niesie
Wiosnę i lato dobre przyniesie
deszcze i ciepło niech idą w parze
przyniosą warzyw i owoców w darze
Bożenko, wspaniale snujesz swą opowieść ogródkową, czyta się to jednym tchem (w końcu mam czas, to czytam z rumieńcami od początku), szczególnie, że jesteś niezwykle rezolutną, zaradną i pomysłową osobą, a pomiędzy wierszami można wyczytać, że masz fantastyczne podejście do życia
Dola wiedziała, co robi, splatając Twoją nić losu z nicią mężatego, widać przeznaczone Ci było obcowanie z przyrodą i możliwość twórczego wykorzystania drzemiącego w Tobie potencjału, nie tylko do pielęgnacji i dbania o rośliny, ale także aranżacji przestrzeni wokół i wszystkich genialnych, własnoręcznie wykonanych projektów
Coś o tym wiem, u nas historia podobna, z tym, że ja przyszłam prawie na gotowe, jeśli chodzi o totalną renowację starego budynku Podziwiam wszelakie manualne działalności, niezłą litanię możesz już sobie wpisać do CV
Też to zauważam u nas, pustynnienie postępuje w zatrważającym tempie, z roku na rok coraz mniej wody. Niedawno oglądałam na Netfixie dokument na podstawie książki Peter'a Wohlleben'a "Sekretne życie drzew" (polecam sobie oglądnąć, jeśli masz możliwość, trochę to oczy mi otworzyło), jak np. przejazd ciężkiego sprzętu wykorzystywanego przy wycince lasu niszczy możliwości absorpcyjne gleby i ile lat potrzeba, żeby ten potencjał przywrócić do stanu naturalnego...
Chciałam jeszcze dodać, że świetnie zamaskowałaś płytę nad beczką z deszczówką- bardzo mi się Twój ziołowy ogródek szachowy podoba To kolejny dowód na to, że część użytkowa może z takim samym powodzeniem być ucztą dla oka, nie tylko dla brzuszka
Musiałam te pierwsze ochy i achy jak najszybciej Ci wysłać, idę dalej zaczytywać się w Twoich ogródkowych poczynaniach