Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

anpi 09:45, 19 lis 2024

Dobrze, że tu do Ciebie weszłam, bo dopingujecie do roboty, nie wiem jeszcze czy na mnie podziała, bo jakaś leniwa niemoc mnie ostatnio dopadła ale przydał by się jskiś kopniak w cztery litery! Tu prace ogródkowe w pełni, herbatki, wypieki, jeszcze jakby ktoś podrzucił pomysł na szybki dzisiejszy obiad...!
Kordina 12:21, 19 lis 2024

Asiu pewno, ze wapnovit może być i popiół z kominka jak pisze Pati do ciemierników, napiszę Wam co napisałam na słoiku ze zmielonymi skorupkami, stosować pod:
ogórki, kapusta, fasola, jarmuż, lawenda, bluszcz, dzwonek, bodziszek, piwonia, jeżówka, przetacznik, żurawka, aster october, goździk, żagwin, orlik, powojniki wielkokwiatowe, liliowce, kosaćce, sansewierie, grubosze.
Proces podsypywanie jeszcze przede mną i dobrze sobie taką ściągę przykleić do słoika
Oto dowody rzeczowe moich rocznych zbiorów skorupek było ok 3/4 wiaderka, mielę w starym ruskim młynku do kawy (takim co to gniotsa nie łamiotsa )

Ciachałm do ziemi mój złocień ogrodowy orchid Helen i jeszcze bukiecik się stworzył z różu majtkowego, jak określa Justyśka w/g opisu miał mieć wys 60-70cm a miał 2x więcej

anpi napisał(a)
... jeszcze jakby ktoś podrzucił pomysł na szybki dzisiejszy obiad...!

Aniu na razie pustka w głowie i garze

AgaBoso 13:15, 19 lis 2024

Jaki piękny ten złocień!
Długo się rozkładają tak zmielone skorupki? Co roku je podsypujesz?
Kordina 13:20, 19 lis 2024

Agnieszko w takiej ilości pierwszy rok. Zmielone skorupki zaraz znikają, bo małymi grabeczkami rozgarniam wokół i prawie nie widać, myślę, że takie zmielone, to przez zimę spokojnie i na wiosnę roślina czerpie co jej pasuje
Kordina 19:53, 19 lis 2024

Obejrzałam przepiękny filmik, zarezerwujcie sobie 38 minut, krajoznawczo-przyrodniczy o Narwii, cud natury, trochę wyjaśnione zależności między działalnością człowieka, a naturalnymi torfowiskami, ich rola w wylewach i w całym ekosystemie. Niektórzy zrobili sobie nowego Boga - naukę, a tak naprawdę nie znają szerokich wzajemnych zależności przyrody.
Człowiekowi wydaje się, że zeżarł wszystkie rozumy i wprowadza swoje "uwarunkowane naukowo" działania, jakby nauka była ponad przyrodą i rzeczywistością. Mam kilka książek Petera Wohhlebena i pierwszy podtytuł "Dlaczego wilki pomagają drzewom" i zdanie:
"wilki są w stanie zmienić brzeg rzek, a przez to na nowo ukształtować ich brzegi."

A tu filmik (koniecznie na większy ekran):
https://www.youtube.com/watch?v=9LLmnl-UcdI
Basieksp 21:03, 19 lis 2024

Obejrzę sobie ten film a skorupki też zbieram, wcześniej trochę je suszę, młynka nie mam, rozdrabniałam w moździerzu, powoli, po trochu ale nie miałam innego pomysłu
Śliczny ten złocień, mam podobną hryzantemkę
Magara 22:26, 19 lis 2024

Heh, ja też podsuszam skorupki na kominku I też rozdrabniam w moździerzu - bardzo mnie to relaksuje
Fajnie, że przypomniałaś do czego stosować
Kordina 00:17, 20 lis 2024

Basiu, Magarku

Tam wyżej się pomądrzyłam, a przy okazji napiszę o co chodzi z tym powiązaniem wilków z drzewami i rzekami

Dzisiaj przyszły nasionka, moje ulubione różne odcienie zatrwianów, starczy na parę lat

dokupiłam:

ale cóż to jest naprzeciwko ogromnej paki Ani, nic po prostu pikuś

Miskantowo 07:37, 20 lis 2024

Muszę zrobić przegląd nasion z ubiegłych sezonów.
Obiecywałam sobie, ze wysieję jedynie cynie ale…
No wiadomo jak to jest.
Zima długa, chce się jakiejś pracy ogrodowej.
Miłego dnia.
Basieksp 09:36, 20 lis 2024

Magara napisał(a)
Heh, ja też podsuszam skorupki na kominku I też rozdrabniam w moździerzu - bardzo mnie to relaksuje
Fajnie, że przypomniałaś do czego stosować

A widzisz to nie tylko ja moździerz tak używam i też przy kominku suszę