Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

April 11:20, 25 kwi 2025

Metamorfoza magnolii bardzo w punkt. Teraz nawet poza kwitnieniem będzie atrakcyjna.
zbigniew_gazda 21:07, 25 kwi 2025

Tulipany cudne. U mnie tylko 2 się ostały - te babcine. Nowe odmiany raz zakwitły i koniec.
Dorota321 15:53, 27 kwi 2025

Rabata z migdałkiem i tulipanami w tle pięknie się prezentuje. Już samo wejście robi ogromne wrażenie.
Kordina 18:56, 27 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Bożenka magnolie masz bardzo piękną. Ślicznie ją wyprowadziłaś.

Lidziu dziękuję

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Bardzo podoba mi się teraz kształt magnolii. Zrobiłabyś za jakiś czas zdjęcie z tej samej perspektywy by pokazać ulistnioną? Jak mi lilaki podrosną do rozmiaru Twojej magnolki to też bym chciała je przyciąć na ten kształt, żeby im nogi obsadzić.

Patrycjo zrobię, już wypuszcza liście, choć jeszcze pąkami rzuca

Joku napisał(a)
Też podziwiam magnolię po cięciu. Myślałam że ona w tym roku nie zakwitnie. Kiedyś w ten sam sposób mówiono o cięciu rododendronów i iglaków, ze nie powinno się ciąć w żadnym przypadku. Okazuje się że drzewka znoszą dzielnie dziwactwa swojego właściciela.

Jolu dokładnie jak mówisz, znoszą tyle miała kwiatów, że uzbierałam pełną miskę i zrobiłam dżemik w sumie miałam 700 g a przepis wzięłam stąd:
https://trocheinnacukiernia.home.blog/2024/04/05/konfitura-z-magnolii/
ale taki ładny mi nie wyszedł, bo zmiksowałam, za dużo cięcia płatków smak może być, z lekką nutką goryczki, wyszło kilka słoiczków jeden otwarty do zużycia.

April napisał(a)
Metamorfoza magnolii bardzo w punkt. Teraz nawet poza kwitnieniem będzie atrakcyjna.

Jolu mam taką nadzieję i na to liczę

zbigniew_gazda napisał(a)
Tulipany cudne. U mnie tylko 2 się ostały - te babcine. Nowe odmiany raz zakwitły i koniec.

Zbyszku dzięki już te różowe niestety przekwitają, trzeba zachować ten spektakl na zdjęciach, żeby było czym pocieszyć oko w zimie część odmianowych też mi wypadła

Dorota321 napisał(a)
Rabata z migdałkiem i tulipanami w tle pięknie się prezentuje. Już samo wejście robi ogromne wrażenie.

Dzięki Dorotko ale nigdy nie dorównam Twojemu pięknu ogrodowemu za to inspiracja mojego wyrobu z dziś, którą zawdzięczam Tobie, także ten tego znowu zrobiłam furorę

LIDKA 19:16, 27 kwi 2025

Mało kto może się pochwalić że jadł dżem z kwiatów magnolii.

Ciasteczka piękne.
Makao 19:22, 27 kwi 2025

No nie mogę. Konfitura z Magnolii. Coś cudnego. Ciekawe jak smakuje

Swoją magnolię też postanowiłam przyciąć. W tamtym roku wycięłam kilka gałązek na próbę a teraz chcę mocniej do takiej formy jak Ty zrobiłaś.
Kordina 20:05, 27 kwi 2025

Lidzia to galaretki owoce leśne z serkiem waniliowym i truskawkowe z serkiem, również kopułki z tego, środek to twarożek zmiksowany.
Aniu zrobię jeszcze jeden eksperyment z cięciem płatków magnolii w paseczki, ale do 100 g zbiorów, żeby wyszedł wizualnie tak jak właścicielce bloga mój zmiksowany ma wygląd powidła.
Postanowiłam, że jak będę kupować cokolwiek do ogrodu to musi być praktyczne i tak zakupiłam na wiosnę 2 agresty na pniu, będę tworzyć z nich kulki albo kropelki, w dużych donicach, a do jednej wrzuciłam krokusiki, do drugiej tulipy, żeby nie były gołe na wiosnę i do obu gipsówkę. Już im się zielone głowy zarysowują Mają stać przy wejściu z obu stron szklarenki, może w tym roku się uda, bo ciągle jakieś inne prace pojawiają się na horyzoncie

Czas różowych tulipków Mystic van Eijk kończy się, już wyłamywałam zawiązki owocników aż szkoda...

ale za to w pełni rozkwitu Tulipan Triumph 'Happy Generation' a przynajmniej pod taką nazwą zakupione, drugi rok bez wykopywania:

Robię dla siebie katalog tulipanów z własnymi zdjęciami, nie z internetu.

Roocika 20:13, 27 kwi 2025

Fajny pomysł z tymi agrestami. Aż muszę się zastanowić czy będę miała agrest hmmm Pamiętam, że lubiłam ten czerwony, był bardziej miękki i nie taki cierpki.
Tulipanów masz sporo!
Kordina 20:21, 27 kwi 2025

Dzięki Asiu, ten agrest to odmiana bezkolcowa SPINE FREEA z czerwonymi owockami, do -30

a poniżej, moje drzewka kolumnowe w donicach zakupione w sierpniu 22 roku. w tym roku nie przycięłam ich w/g zasad podanych przez producenta, nie zdążyłam:
wiśnia groniasta obsypana gęsto kwiatami obok fragment czereśni SAM, ta tylko przy pniu ma kwiatki :

Renkloda ALTHANA, tylko 2 białe kwiatki, może się doczekam 2 owocków o ile ten ostatni przymrozek ich nie ciachnął:

Brzoskwinia Big Honey:

ma trochę niepozornych kwiatków, zobaczymy co z tego będzie

Jeszcze jest morela z Białorusi zdj mi się nie udało. Wypadło jedno drzewko brzoskwinia Revita, która miała wytrzymywać do -30 a wyleciałapo pierwszym lepszym przymrozku
sylwia_slomc... 21:47, 27 kwi 2025

Kordina napisał(a)

Lidziu dziękuję

Patrycjo zrobię, już wypuszcza liście, choć jeszcze pąkami rzuca

Jolu dokładnie jak mówisz, znoszą tyle miała kwiatów, że uzbierałam pełną miskę i zrobiłam dżemik w sumie miałam 700 g a przepis wzięłam stąd:
https://trocheinnacukiernia.home.blog/2024/04/05/konfitura-z-magnolii/
ale taki ładny mi nie wyszedł, bo zmiksowałam, za dużo cięcia płatków smak może być, z lekką nutką goryczki, wyszło kilka słoiczków jeden otwarty do zużycia.

Jolu mam taką nadzieję i na to liczę

Zbyszku dzięki już te różowe niestety przekwitają, trzeba zachować ten spektakl na zdjęciach, żeby było czym pocieszyć oko w zimie część odmianowych też mi wypadła

Dzięki Dorotko ale nigdy nie dorównam Twojemu pięknu ogrodowemu za to inspiracja mojego wyrobu z dziś, którą zawdzięczam Tobie, także ten tego znowu zrobiłam furorę

Boszszsz a ja tyle kwiatów z gałęziami wywaliłam po przycince.....