Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Ulina 09:20, 22 sie 2025

Kordina napisał(a)
Parę migawek sierpniowych ku pamięci, żeby móc popatrzeć zimą zakwitł pięciornik żółty:

Piękny przedogródek!!!!
A to pnącze to pierwszy raz widzę i nawet słyszę taką nazwę, co za rarytas wynalazłaś na dodatek jadalny. Ślimaki go chyba nie ruszą bo się pnie do góry, a potem ścinasz wiosną ?

U mnie sprostowanie liliowca Arctic
anabuko1 09:44, 22 sie 2025

Kordina napisał(a)

Jolu znalazłam zdjęcie z pażdziernika 23 roku, na tle bergenii, więc widać rząd wielkości.

Alusiu dziękuję za tyle zachwytów, ego poczuło się dobrze

Cały czas tłoczy kwiatki liliowiec od Ewy i Sylwii, a już dawno zanikły pomarańczowe klasyczne, nie ma to jak "dane" rośliny, te trzymają się najlepiej. Aparat przekłąmuje kolor, oba mają odcień wiśniowo - czerwony, ładny, intensywny:

Wiesiołek okazały, różowy też się wziął za rozrost

Piękne liliiwce.
I ten rozchodnik na 1 zdjęciu. Co to za odmiana ?
A ten wiesiołek to zimuje ?
Ładniutki.
Kordina 12:26, 22 sie 2025

ewsyg napisał(a)

....a u mie już przekwitł, może dlatego, że rośnie w donicy.

Ewo u mnie jeszcze trzyma ostatnie rozwinięte z pąków kwiaty Różnica ok 2 tyg w porównaniu z innymi ogrodami.

nicol21 napisał(a)
Piesio tez podziwia piekno ogrodu
Ładna ta Piruette.

Nicola Piruette warta posiadania, nie jest jakaś ekspansywna, osiąga w/g informacji do 2 m i u mnie kilka lat a jeszcze tego wzrostu nie osiągnęła. Kwitnie dobrze i powtarza kwitnienie.
A piesio mnie uszczęśliwia jest tak mądra (bo to ona) i pojętna, wszystko chwyta w mig

Ulina napisał(a)
Piękny przedogródek!!!!
A to pnącze to pierwszy raz widzę i nawet słyszę taką nazwę, co za rarytas wynalazłaś na dodatek jadalny. Ślimaki go chyba nie ruszą bo się pnie do góry, a potem ścinasz wiosną ?
U mnie sprostowanie liliowca Arctic

Ulinko - dziękuję cyklantera to jednoroczna, jak ogórki więc na jesieni wyciacham. Bardzo chciałabym zebrać jej nasionka, może się uda. Wyglądają jak kawałki nieregularne czarne drewienka Ślimaków na niej nie widzę. Tegoroczny eksperyment zobaczymy, czy wart powtórki, ale uważam, że dla samej urody limonkowego pnącza warto.

anabuko1 napisał(a)

Piękne liliiwce.
I ten rozchodnik na 1 zdjęciu. Co to za odmiana ?
A ten wiesiołek to zimuje ?
Ładniutki.

Aniu - dzięki Nie znam nazwy rozchodnika, dostałam od koleżanki, ale jest fantastyczny z jednej wielkiej kępy zeszłorocznej mam w tym roku 6-7 wielkich kęp jak roślina mateczna, chyba im jednak to deszczowe lato posłużyło.
Wiesiołek to bylina o nazwie Siskiou Pink.

Wczoraj miałam dzień wycieczkowy, w okolicach Jeleniej Doliny na Wysoczyźnie Elbląskiej, cudne tereny, ale lubię lasy, jeziora

Leśne uroczysko:

widok na jezioro:

"Jak i na górze, tak i na dole":

Dzień zakończony zachodem, tym razem z Drużna na ulubionej miejscówce zachodów, następny do kolekcji ze złotymi żyłkami chmur:

Makao 13:29, 22 sie 2025

Ciekawa ta cykladera. Koniecznie daj znać czy nadają się na korniszony lub kiszone jeśli będziesz próbowała przerobić.

Migawki z ogródka cudne. Zapewne żyje już własnym życiem po tylu latach
Kordina 14:15, 22 sie 2025

Makao napisał(a)
Migawki z ogródka cudne. Zapewne żyje już własnym życiem po tylu latach

Dzięki Aniu, co do życia ogrodu "własnym życiem" nic bardziej mylnego przez to Ogrodowisko "musiałam" zmieniać prawie wszystko rabaty mam 2-3 letnie z wykorzystaniem oczywiście elementów z poprzedniego życia.

Dla Patrycji krzaczorek szałwii okręgowej (chyba dorósł do 80cm?) dostałam dorodny okaz od koleżanki ogrodowiskowej :

czerwiec

lipiec

i aktualnie 50-60 cm po ścięciu aż do ziemi, chyba z miesiąc temu:

Juzia 17:56, 22 sie 2025

Uuuu fajna ta szałwia! Mus zapisać na listę

Joku 18:09, 22 sie 2025

Posadziłam tę szałwię w tym roku (wpływ ogrodowiska, a jakże ) ale jakoś marnie jej idzie. Może miejscówka jej nie pasuje. A może dobrze że słabiej rośnie bo tyle miejsca dla niej nie mam. Zobaczymy jak będzie za rok. Taka rozrośnięta jak twoja i obficie kwitnąca pięknie się prezentuje.
Kordina 18:28, 22 sie 2025

Joku napisał(a)
Posadziłam tę szałwię w tym roku (wpływ ogrodowiska, a jakże ) ...

Jolu a kupiłaś czy dostałaś?

Podobają mi się zawilce jesienne:

Zawilec Serenade

Rozplenica Red Head miała mieć 80 cm wysokości, a ma 140 i rozpiętość też. Zagłuszyła to co rosło obok. Znowu będę musiała robić rewolucje Czy u Was też tak się panoszy?

Niektóre rośliny oszalały od tego ciągłego deszczu, hakonki również i rozchodniki rozrosły się ponadnormatywnie
Juzia 20:36, 22 sie 2025

Może i wielka ta rozplenica, może i zjadła inne rośliny... ale wygląda zjawiskowo

U mnie też w tym roku rośliny większe.... ale też i grzyb na rozchodnikach. Znowu :/
Joku 21:03, 22 sie 2025

Bożenko, szałwie kupiłam, w jednym ze sklepów ogrodniczych wpadłyśmy na siebie .