Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

anabuko1 08:49, 20 lip 2026

Bożenko
Ojej, aż mi zapachniało tymi liliami przez ekran! Masz absolutną rację - do kwiatów to się ma stosunek emocjonalny Kocha się te, które akurat kwitną, bo każdy tydzień przynosi nowy "koncert".

Te Twoje białe trąby to chyba lilie królewskie albo Regale? Wyglądają jak wielkie porcelanowe dzwony z pomarańczowymi pręcikami. Szkoda tych deszczem zmogłych, ale widzę że reszta ekipy dopiero się rozkręca. Muszę chyba takich frabkowych sobie kupić. Zaraziłas mnie nimi.

A te żółte wielkoludy i ogniste czerwone Cogoletto miód dla oczu. I ta różowa w kropki Wygląda jakby ktoś ją obsypał brokatem. Widać że masz w ogrodzie całą paletę barw i każda lilia ma swój charakter.

Pięknie piszesz i jeszcze piękniej fotografujesz. U Ciebie to nie rabaty, to liliowa galeria sztuki

P.S. A jaszczurka na kamieniu - prawdziwa specjalistka od pilnowania ziół
kasiek 20:36, 20 lip 2026

Kordina napisał(a)

60/original.JPG[/img]

Ja nie mogę - jakie warunki preferuje ostróżka, piękna Ci i z tym żurawiem bombowo u Ciebie wygląda
ewsyg 20:56, 20 lip 2026

Bożenko, u Ciebie festiwal liliowy
Kordina 18:34, 21 lip 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Fajnym pomysł Bożenko. Jak masz nadmiar to przygarnę, a kiedy się kopie i sadzi?

Patrycjo myślę, że ok września, już zaznaczyłam białymi wstążeczkami

Marcin89 napisał(a)
Niesamowite Tfu tfu.

Marcin ale to działa tylko przez lewe ramię do tyłu

anabuko1 napisał(a)
...
Te Twoje białe trąby to chyba lilie królewskie albo Regale? Wyglądają jak wielkie porcelanowe dzwony z pomarańczowymi pręcikami. Szkoda tych deszczem zmogłych, ale widzę że reszta ekipy dopiero się rozkręca. Muszę chyba takich frabkowych sobie kupić. Zaraziłas mnie nimi.....

Aniu dziękuję Ci masz rację, to lilia królewska, ale różnie nazywana. A co masz na myśli pisząc "frabkowych"? Farbkowanych? Czyli kolorowych?

kasiek napisał(a)

Ja nie mogę - jakie warunki preferuje ostróżka, piękna Ci i z tym żurawiem bombowo u Ciebie wygląda

Kasiu z Twoich ust z TAKIM ogrodem (a właściwie z dwoma ) to komplement wielki. Zdjęcie bardzo kiepskie i nie oddaje tak naprawdę ich urody, ale od czego bujna wyobraźnia

ewsyg napisał(a)
Bożenko, u Ciebie festiwal liliowy

Ewo dziękuję, ale wiesz, do urody Twojego ogrodu to ja się nawet na paluszkach nie zbliżam, a całą robotę robi uroda roślinek

Trochę migawek z ogrodu:

Super Dorothy jakoś udało się odrodzić po zeszłorocznym obżarstwie jakiegoś szkodnika, wycięłam do zera, ma drobne bibułkowe kwiatki

jajecznie:

Kordina 18:40, 21 lip 2026

Pomponelka jakoś się trzyma pomimo ciągłych deszczy i wichrów:

A te na własnym piersiu uhodowane od nasionka podobają mi się kolorki, mała być mix, ale są dwa

Pomidorki tfu, tfu (oczywiście przez lewe ramię do tyłu ) mają się dobrze

Podoba mi się ta długa rabatka przy domu z przetacznikami i ożankami (te ostatnie wiadomo, że dar i od kogo ) plus różowe lawendy

mirkaka 08:46, 29 lip 2026

Pomidorki ładnie rosną Zasilasz co tydzień? Jeśli tak to czym?
Różyczki śliczne, krwawnik z nasionek piękny
Kordina 23:24, 29 lip 2026

Dzisiaj pełnia (zdj o 22) pod nazwą Koźli Księżyc albo Księżyc Rogaczy, nazwany tak przez Indian ze względu na intensywnie odrastające poroża jeleni w tym czasie.
Cytaty:
"Astrologia przypisuje pełni w Wodniku symboliczne znaczenie związane z wolnością, kreatywnością i odwagą do podejmowania nowych wyzwań."
"Może pojawić się silna potrzeba uwolnienia się od ograniczeń, cudzych oczekiwań i ról, które przestały pasować do tego, kim naprawdę jesteśmy."

I trochę z ogródka:

i jedna z moich ulubionych lilia ciapata ją nazwałam, mam ją z kilkanaście lat.

Prawie nie ma poskrzypki w tym roku, aż się dziwię
Kordina 23:33, 29 lip 2026

Polecam Wam bardzo dobrą rzodkiewkę o imieniu Diana, do całorocznej uprawy właśnie, u mnie rośnie trzeci wysiew

CD z ogrodu:
cytrynki mnie odwiedziły

Marcin89 23:48, 29 lip 2026

Ten księżyc robi wrażenie

Ale kwiaty bardziej. Te liliowce wyglądają jak egzotyczne rośliny, lilia ciekawa bardzooo, a czosnki takie dorodne

Rzodkiewkę sieję raz lub dwa. Z późniejszego siewu wybijała mi w kwiatostany. A to ciekawe, trzeba sprawdzić tę odm.

Pozdrawiam
gogo 02:04, 30 lip 2026

Cudności pokazałaś

A krwawniki z własnego wysiewu - mistrzostwo:

Chyba dojrzałam do kupna nasion ulubionych kwiatów - i wiosną biorę się do roboty

U mnie z liliami kiepsko, zniknęły cebule ( sprawdziłam, nie ma) rosnące na jednej grządce, te od Ciebie i moje najstarsze.
I nie wiem dlaczego, bo w innych miejscach rosną.