Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

GorAna 09:10, 30 lip 2026

Kordina napisał(a)

O Pani jesteś Mistrz ☺️ Księżyc jak malowany ☺️
Ogrodowo wielkie bogactwo
Czy krwawnik jest długowieczny, bo robiłam podchody i ponosiłam fiaska
Dorota321 17:38, 30 lip 2026

Pięknie, kolorowo i bardzo bujnie w Twoim ogrodzie. Księżyc na wyciągnięcie ręki, muszę kiedyś spróbować takiego zdjęcia.
Wypatrzyłam też ciekawą ,,biżuterię ,, ogrodową z metalu, bardzo lubię takie dodatki.
Konewka mi się spodobała, na pewno przydatna przy drobnych siewkach.
vita 20:07, 07 sie 2026

Kordina napisał(a)
jajecznie:

Ma się ten polot językowy, he he Podobało mi się: jajecznie
Lubisz Pomponellę? Jak zachowują się jej kwiaty podczas upałów? Bo jak podczas deszczy, to pamiętam Foty księżycowe-odjazdowe
Kordina 15:20, 11 sie 2026

Marcin89 napisał(a)
Ten księżyc robi wrażenie

Ale kwiaty bardziej. Te liliowce wyglądają jak egzotyczne rośliny, lilia ciekawa bardzooo, a czosnki takie dorodne

Rzodkiewkę sieję raz lub dwa. Z późniejszego siewu wybijała mi w kwiatostany. A to ciekawe, trzeba sprawdzić tę odm.

Pozdrawiam

Marcin wypróbuj nie pożałujesz, moje już do jedzenia bo dużo wody dostały po deszczach
Te "normalne" to są krótkiego dnia, a te nie.

gogo napisał(a)
Cudności pokazałaś A krwawniki z własnego wysiewu - mistrzostwo:
Chyba dojrzałam do kupna nasion ulubionych kwiatów - i wiosną biorę się do roboty
U mnie z liliami kiepsko, zniknęły cebule ( sprawdziłam, nie ma) rosnące na jednej grządce, te od Ciebie i moje najstarsze.
I nie wiem dlaczego, bo w innych miejscach rosną.

Grażynko pewnie jakiś gryzoń się nimi zainteresował Dzięki za odwiedziny

GorAna napisał(a)

O Pani jesteś Mistrz ☺️ Księżyc jak malowany ☺️
Ogrodowo wielkie bogactwo
Czy krwawnik jest długowieczny, bo robiłam podchody i ponosiłam fiaska

Dzięki Aniu tak, krwawnik to bylina, trzyma się na razie kolorystycznie

Dorota321 napisał(a)
Pięknie, kolorowo i bardzo bujnie w Twoim ogrodzie. Księżyc na wyciągnięcie ręki, muszę kiedyś spróbować takiego zdjęcia.
Wypatrzyłam też ciekawą ,,biżuterię ,, ogrodową z metalu, bardzo lubię takie dodatki.
Konewka mi się spodobała, na pewno przydatna przy drobnych siewkach.

Dorotko dziękuję za odwiedziny, Ty robisz takie piękne zdjęcia, że nie mam wątpliwości co do Twojej umiejętności sfotografowania księżyca

vita napisał(a)

Ma się ten polot językowy, he he Podobało mi się: jajecznie
Lubisz Pomponellę? Jak zachowują się jej kwiaty podczas upałów? Bo jak podczas deszczy, to pamiętam Foty księżycowe-odjazdowe

Hej Vitko pomponelka w czasie upałów jak każdy inny kwiat - zwiesza łepek i schnie, ale ona sama u mnie gubi te nieudane kwiatki, ja ją lubię ale wymaga podpór, ja sznurki powiązałam pomiędzy palikami obeliska i one tak pokładają główki.

8 sierpnia była bardzo dziwna burza. Grzmoty półgodzinne bez przerwy w poziomie nad chmurami, a nie jak zazwyczaj w pionie w ziemię, a potem to...Albo elektromagnetyczna działalność człowieka, albo.... niektórzy mówią, że czasami ujawnia się pole - kamuflaż statku kosmicznego. Obie wersje szurskie
A ulewa była tak intensywna, że rynny nie nadążały odbierać i lało się jakby wiadrami ktoś polewał...

Ciężko pracuję, z tyłu za oczkiem tak się rozrosły pokrzywy - do 2m!! Łącznie z samosiejką czarnego bzu, no szok, jak jest mokro i deszczowo, jak się na naszych żuławskich ziemiach wszystko rozrasta:

i druga rzecz, jest nowa wylewka na starej, bo została rozebrana stara altana i szykuje się nowe miejsce pod nową już zakupioną.
Kordina 16:04, 11 sie 2026

Pierwszy raz posiałam szpinak malabarski i myślałam, że szpinak, jak to szpinak, krzaczasty będzie, a tu się okazało, że łon pnący jest a że był posiany w środku to dokonałam wiekopomnego odkrycia z zastosowaniem szkieletu od zepsutego parasola ogrodowego i się ładnie pnie

Czosnek Milenium świetny jest:

kosmosy, z tego pierzastego muszę nasionka zebrać:

LIDKA 22:06, 11 sie 2026

Kwiatów masz na bogato Bożenko. Pastele mam i też lubię. Moje doniczkowe pomidory słabo dojrzewają . Za dużo pochmurnych dni.
Ulina 07:37, 12 sie 2026

Walkę z pokrzywami toczę co roku, znam temat podmokłych terenów a pokrzywy niełatwo się plewi bo odrastają z małego korzonka i trzeba pilnować.
Zjawisko atmosferyczne porażające. U mnie ze 3 lata temu było podobnie, pioruny poziome, a wcześniej cisza przed burzą była taka jakby świat nie istniał i czarno w dzień jak w środku nocy. Na szczęście mnie tylko zahaczyło a wszystko szło nad autostradą bo tam taki tunel się robi.
Czosnki bylinowe są świetne, rozmnażają się dobrze, zdobią długo. Swoje ścięłam już i będę dzielić po upałach.
Pozdrawiam, lilii Ci będę zazdrościć, ani jedna nie przetrwała. Pewnie ją zeżarły dziady jedne
Basieksp 10:28, 12 sie 2026

Nie lubię takich pogodowych, dziwnych zjawisk, zawsze się trochę boję.
A po tych pokrzywach ile miejsca Ci się zrobiło do zagospodarowania Myślałaś już co tam posadzić? Skoro pokrzywy ram rosły i bez, musi tam być w miarę wilgotno i dobra ziemia.
A kosmosy, zawsze gdzieś mi po głowie chodzą, ale one u mnie średnio rosną, chyba za ciężka ziemia i za mało słońca.
mimik333 10:57, 12 sie 2026

Witaj Bożenko- Grzebiuszko Wspaniałe zdjęcia. Fascynują mnie takie zjawiska. Szkoda, że niosą zniszczenia. Księżyc już kiedyś tu podziwiałam Pięknie go uwieczniasz.
Ogrodowo pięknie i z pomysłem
Pozdrawiam
gogo 15:44, 13 sie 2026

Ha, nie tylko ja ciężko pracuję, ale odzyskana ziemia cieszy

U mnie pokrzyw nie ma, ale walczę z dziesiątkami kępek perłówki orzęsionej
A dziewczyny pisały, że się sieje, ale jakoś mi to umknęło i mam za swoje