Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Joku 09:51, 18 paź 2022

Skrzyneczka faktycznie słodka .
Grzybobranie w Borach udane?
Kordina 14:35, 18 paź 2022

Dzięki Aniu i Grażynko
Jolu - dziękuję również, grzybobranie udane w miarę po drodze na łące trafiliśmy na takie olbrzymy, więc mówię do meża - bierzemy 3 i jedziemy z powrotem

Nie rozszyfrowałam ich nazwy, takie olbrzymy widziałam po raz pierwszy. No może poza czasznicą olbrzymią,również znalezioną w borach, miała z pół metra w przekroju, śnieżno biała i jadalna młoda.
Kordina 17:27, 18 paź 2022

A teraz zaprezentuję ukończoną (no wreszcie!) i własnoręcznie wykonaną pergolę szamana, na końcu okaże się skąd nazwa:
najpierw oczywiście pomiary i dostosowania belek do metalowych kotw, a wszystko w najtańszym tartaku, potem trochę oszlifowałam te bardziej chropowate boki i impregnowanie i malowanie (3 warstwy lakierobejcy):

potem wbiłam w ziemię 4 kotwy, starając się utrzymać poziom, ale wyszło "trochę krzywo, trochę prosto, ale łostro" (musiałam przyciąć co nieco boki ławeczki) i moja niezastąpiona drabinka, ma na kolana takie 2 wgłębienia, niedużą półeczkę na narzędzia, śruby i z boku magnes np na młotek, śrubokręt:

tu widać zakręcony rogalik i poprowadzone obrzeża:

i nasadzenia po prawej i lewej stronie (wszystko podpisane i naniesiona nazwy na papier w dodatku ) po lewej klematis Błękitny Anioł a po prawej róża pnąca Pirouette i inne:

Kordina 17:38, 18 paź 2022

I teraz widać dlaczego szamańska pergola znalezione rogi w borach przez pradziadka moich synów, mają ze 100 lat, poza rogami renifera z prawej przywiezione przez kolegę, użyłam do umocowania opaski zaciskowe. Umieściłam nieduże lustro, korzeń w kształcie ptaszka, i szkło optyczne ze starego powiększalnika, coś na kształt zero waste :

Dentysta potrzebny od zaraz!

Joku 17:58, 18 paź 2022

No, no, niezłą masz krzepę Grzebiuszko . Podziwiam rękodzieło ziemne i drzewne.
sylwia_slomc... 20:09, 18 paź 2022

Ale piekne poroże, szkoda by mi było na zewnatrz, ono w sam raz nad kominek, ja poroże jelenia w necie kupowałam żeby mieć do powieszenia nad kozą
Ale pomysł sam w sobie świetny i wykonanie super
Podpowiem Ci jak sprawić by obrzeża szły w idealnej odległości po całej długości rabaty( tak na przyszłość. Są dwa sposoby, jeden to deska równej szerokości, którą przewracasz, a na jej brzegach układasz obrzeże, a drugie to sznurek i dwa patyki. Wiążesz patyki na końcach odpowiedniej długości sznurka( czyli długość sznurka równa się szerokość rabaty lub ścieżki w zależności co wytyczasz)i przy napiętym sznurku idąc rysujesz patykami kształt po ziemi.
To tak najprościej, a ułatwia sprawę
Basieksp 12:06, 19 paź 2022

Też myślałam o tym by jechać tam jak będą kwitły rododendrony, te przy stawie muszą pięknie wyglądać ale też chciałbym zobaczyć jak kwitną tam bzy, jest ich tam też trochę, teraz niewidoczne, tylko jeszcze nie udało mi się wpasować w odpowiedni czas, ale fajne byłoby takie spotkanie
Agatorek 16:59, 19 paź 2022

Bożenko, u Ciebie to nudy nie ma

Jak nie wycieczka, to skrzyneczka, a na następnej stronie pergola. Własnoręcznie wykonana. Podziwiam Cię
Roocika 17:08, 19 paź 2022

Nieźle podziałalas Kolejna trudna praca zrobiona
GorAna 20:05, 19 paź 2022

No Kobieto wszelakich talentów teraz to poszalałaś
Efekt wspaniały! Ja nazwałabym tą ławeczkę raczej; Wytchnienie zdradzonych:P