Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Niech Wasze rady rozkwitną!

Niech Wasze rady rozkwitną!

Juzia 18:11, 18 sie 2024

Nie każdy lubi jednolicie, elegancko i nudno

Można dosadzić te same gatunki i odmiany i powtórzyć w różnych kombinacjach. Niby inne rosliny i inne tekstury, ale kolor jest ten sam więc bałagan się nie zrobi.

Jeszcze nie doczytałam jaki ma być styl... może niepotrzebnie się wcinam
sylwia_slomc... 21:48, 18 sie 2024

MarKra napisał(a)

Zaglądałam do nich do środka, dużo martwego, przycięcie to odsłoni. Sądzisz, że to odrośnie?

Tnie się w granicach zielonego. Tak by suchego nie było widać, cięte się zagęszczają ładnie.
sylwia_slomc... 21:49, 18 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Każda z innej parafii ta tuja.
I jałowiec

To nigdy nie bedzie wyglądać elegancko.

Przycięte odrośne ale to potrwa ze 2 - sezony. Efekt nie do przewidzenia.

Ja bym wywaliła i posadziła jednolite żeby było spokojnie i elegancko.

Szmaragdy szybko rosną

Zależy jaki ma być ten ogród formalny czy nie formalny. Ja mam żywopłot z mieszanych gatunków tui i cyprysów, nie ma nudy nawet zimą, a jednolity nie wpisałby się w krajobraz u mnie, zawsze wyglądałby sztucznie. Do tego stwarza większą bioróżnorodność, a nie monokulturę.
MarKra 09:00, 20 sie 2024

Juzia napisał(a)
Nie każdy lubi jednolicie, elegancko i nudno

Można dosadzić te same gatunki i odmiany i powtórzyć w różnych kombinacjach. Niby inne rosliny i inne tekstury, ale kolor jest ten sam więc bałagan się nie zrobi.

Jeszcze nie doczytałam jaki ma być styl... może niepotrzebnie się wcinam

Juzia, ten pomysł mi się podoba najbardziej.
Zrobię powtórzenie po obu stronach.

MarKra 10:11, 20 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tnie się w granicach zielonego. Tak by suchego nie było widać, cięte się zagęszczają ładnie.

Sylwia, pytanie odnośnie cięcia, bo rosną dosyć szeroko i wysoko.
-Z góry mogę śmiało ciąć?
-Natomiast żeby je zwęzić do jednej lini, to już nie mogę, bo tylko w granicach zielonego?
-czy gdybym od strony tarasu jednak je mocno przycięła (dla uzyskania jednakowej szerokości) do zazielenią się kiedyś czy marne szanse?

Magdic 11:12, 20 sie 2024

MarKra, zobacz jak moje tuje odrosły. Nie mają w ogóle suchego.

Były przycięte niezgodnie ze sztuką, były zupełnie gołe, tylko na górze zostawiłam zielone. Nie wiem, czy znajdę zdjęcia, ale mam to w wątku na pierwszych stronach. Przed przycięciem miały półtora metra szerokości, totalnie suche w środku, wysokie na prawie 4m, zaniedbane.

One nie przypadkiem nazywają się żywotniki.
Magdic 11:16, 20 sie 2024

Znalazłam. To są te gołe pnie z zielonymi czuprynami przy płocie. Czupryny zostały na dwa lata, tuje wypuściły gałązki i potem przycieliśmy górę.

Można to jednak było zrobić tak jak Sylwia mówiła - przyciąć do granicy zielonego, potem znowu i znowu. Im częściej przycinasz tym lepiej rosną. Żywotniki takie po prostu. Światło dojdzie do środka i się zazielenią.
MarKra 12:23, 20 sie 2024

Magdic napisał(a)
MarKra, zobacz jak moje tuje odrosły. Nie mają w ogóle suchego.

Były przycięte niezgodnie ze sztuką, były zupełnie gołe, tylko na górze zostawiłam zielone. Nie wiem, czy znajdę zdjęcia, ale mam to w wątku na pierwszych stronach. Przed przycięciem miały półtora metra szerokości, totalnie suche w środku, wysokie na prawie 4m, zaniedbane.

One nie przypadkiem nazywają się żywotniki.

Magda, dziękuję, jest nadzieja.
To jeszcze popytam, można to zrobić teraz?
Magdic 12:44, 20 sie 2024

Myślę, że od góry możesz przyciąć. Będziesz miała to z głowy w przyszłym sezonie i od razu wiosenne słońce będzie wpadać do środka.

Od boku możesz, ale całego procesu odnawiania tuji w tym sezonie nie przeprowadzisz. Trzeba systematycznie przez całe następne lato pilnować.
sylwia_slomc... 14:13, 20 sie 2024

MarKra napisał(a)

Sylwia, pytanie odnośnie cięcia, bo rosną dosyć szeroko i wysoko.
-Z góry mogę śmiało ciąć?
-Natomiast żeby je zwęzić do jednej lini, to już nie mogę, bo tylko w granicach zielonego?
-czy gdybym od strony tarasu jednak je mocno przycięła (dla uzyskania jednakowej szerokości) do zazielenią się kiedyś czy marne szanse?

Różnie z tym bywa w zależności od odmiany. Gdyby to były cisy czy bukszpany nie byłoby problemu z tujami jest rożnie cyprysy raczej nie wypuszczą. Z góry możesz je wyrównać bez obaw. Od strony tarasu możesz przyciąć w granicach zielonego te najszersze i dać czas węższym by do tej szerokości dorosły. Tak jak radzi Magda nie ze wszystkimi odmianami się udaje.