Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Niech Wasze rady rozkwitną!

Niech Wasze rady rozkwitną!

Marcin89 21:07, 17 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Pokaż te tuje z okna z którego je widzieć będziesz.

Czy jest taka różnica poziomów że z lewego parkingu schody muszą być?

Brawo za plan

Pozwolisz to Ci tu 0grodniczki zwołam i Ogrodnika rodzynka.?

Szklarnia już nie przytłacza i masz miejsca sporo. Dziewczyny wkoło szklarni robią rabatki np na kwiatki jednoroczne.
Ale się uśmiałem z tego rodzynka, to chyba o mnie chodzi

Witam się po raz pierwszy w Twoim wątku Pewnie nieraz tu wpadnę w odwiedziny, może czasem coś doradzę.

Fajnie, że rysunek został zrobiony w skali. Czy ta szklarnia i warzywnik muszą być w tamtym miejscu i w tę stronę ustawione? Bo mam pewien pomysł, który u siebie zastosowałem. Ale to za chwilę
Pozdrawiam, Marcin
LIDKA 21:11, 17 sie 2024

Marcin89 napisał(a)

Witam się po raz pierwszy w Twoim wątku Pewnie nieraz tu wpadnę w odwiedziny, może czasem coś doradzę.

Fajnie, że rysunek został zrobiony w skali. Czy ta szklarnia i warzywnik muszą być w tamtym miejscu i w tę stronę ustawione? Bo mam pewien pomysł, który u siebie zastosowałem. Ale to za chwilę
Pozdrawiam, Marcin

Hehehe o Ciebie. Tez Ci kiedyś bandę zwołałam.
Magdic 21:15, 17 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Zrób plan
W tym pomożemy.
Zastanów się nad realizacją etapami. Ogród to nie tanie hobby i lepiej miec 1 lub 2 ładne kąty czy rabaty niż 7 rozgrzebanych miejsc.
A Ty chyba jeszcze remont masz -piszesz o tarasie?

Ważne słowa! Pozwolenie sobie na robienie etapami sprawia, że w tym głównym projekcie można umieścić rzeczy do zrobienia w perspektywie kilku lat nawet. A nie że w projekcie może być tylko to, co będziemy w stanie zrobić w tym lub przyszłym sezonie - czasowo i finansowo.
Marcin89 21:18, 17 sie 2024

LIDKA napisał(a)

Hehehe o Ciebie. Tez Ci kiedyś bandę zwołałam.
Pamiętam, do dziś mam te rysunki, które były omawiane
Angelika95 21:31, 17 sie 2024

Sorry za offtop, ale też śmiechnęłam z tego rodzynka
MarKra 21:56, 17 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Pokaż te tuje z okna z którego je widzieć będziesz.

Czy jest taka różnica poziomów że z lewego parkingu schody muszą być?

Brawo za plan

Pozwolisz to Ci tu 0grodniczki zwołam i Ogrodnika rodzynka.?

Szklarnia już nie przytłacza i masz miejsca sporo. Dziewczyny wkoło szklarni robią rabatki np na kwiatki jednoroczne.

Lidko,
- te schodki, to drugie wejście do domu przez piwnicę. Obok będą murki oporowe, które właśnie powstają.

-Tuje sfotografuje rano

-Zwołuj, zapraszaj, przyprowadzaj ,
jeśli tylko będą mieli odrobinkę czasu, to chętnie posłucham mądrego.

Lidka i jeszcze dziękuje za motywację, Ty popchnęłaś mnie aby się przyłożyć do planu.

MarKra 21:59, 17 sie 2024

Marcin89 napisał(a)

Pozdrawiam, Marcin

Witaj Marcin
Jestem otwarta na zmiany, a każdy dobry pomysł, inne spojrzenie bardzo cenię.

Rozgość się Marta.
Marcin89 22:01, 17 sie 2024

Tak nawiązując do wcześniejszego posta.

Jeśli jest możliwość, to przesunąć warzywnik jak najdalej tych thuji, czy ogrodzenia. Może szklarnię dać w innym kierunku? A następnie zasłonić tę część ogrodu żywopłotem lub szpalerem (jasno zielone prostokąty). Wówczas można zrobić zrobić rabaty przed tym żywopłotem, który jednocześnie będzie tłem dla roślin i zasłoni warzywnik. Ja tak będę robił u siebie. Z jednej strony jest to fajne, ale były też głosy, że optycznie zmniejsza działkę i wprowadza sztuczny podział, którego nie trzeba robić. To poddaję już do Twojej oceny

Podobny pomysł dała Sylwia, ale zamiast rabaty z żywopłotem - rabata wyspowa.

A te warzywa mogły by być jak najdalej w lewo na rysunku, bo tam bym już nic ozdobnego nie dawał. Chyba, że kwiaty jednoroczne. Druga opcja te same elementy ułożyć wzdłuż wschodniej ściany koło bani. Wtedy można uzyskać inny kształt trawnika i rabat, wchodząc za czereśnię z tymi elementami. Pytanie tylko co tam ma być? Czy jest tam cień itd.

No i przy ułożeniu tych elementów przy wschodniej granicy, kompostownik zostaje odkryty. W mojej wersji pierwszej byłby za żywopłotem i rabatą. Niewidoczny.
MarKra 22:22, 17 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Tak nawiązując do wcześniejszego posta.

Jeśli jest możliwość, to przesunąć warzywnik jak najdalej tych thuji, czy ogrodzenia. Może szklarnię dać w innym kierunku? A następnie zasłonić tę część ogrodu żywopłotem lub szpalerem (jasno zielone prostokąty). Wówczas można zrobić zrobić rabaty przed tym żywopłotem, który jednocześnie będzie tłem dla roślin i zasłoni warzywnik. Ja tak będę robił u siebie. Z jednej strony jest to fajne, ale były też głosy, że optycznie zmniejsza działkę i wprowadza sztuczny podział, którego nie trzeba robić. To poddaję już do Twojej oceny
[/img]

I jeszcze bania, pomysł Lidki mi się podoba, żeby ją obrócić. Ustawiłam tak, bo mamy tam wylany głęboki fundament, poprzedni właściciel chciał tam postawi garaż.
Podobnie z kompostownikiem, to miejsce po starym gnojowniku na głębokim fundamencie.

MarKra 22:33, 17 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nigdy nie wiesz czy w promieniu kilometra, dwóch ktoś nie ma w ogrodzie.
Z planu wynika, że ogród użytkowy to priorytet. Nie było wcześniej takiej informacji chyba...

Masz rację, myśląc o miłorzębach, myślałam tylko o swoim podwórku