Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród rozkoszy ziemskich

Ogród rozkoszy ziemskich

pestka56 16:48, 01 paź 2025

100 cm, to jeszcze nie tak źle, ale jeśli masz możliwość to hortensje oddal jeszcze. One też „spęcznieją”.

U mnie w ogrodzie rośnie około 120 odmian traw i turzyc. Jednak odmian miskantów mam tylko 14. Pewnie jeszcze jakieś posadzę Może kiedy założę na Ogrodowisku wątek, zamieszczę ich prezentacje

Wybór traw, szczególnie miskantów to bardzo osobista sprawa. Każdemu podobają się inne, więc myślę, że powinnaś zobaczyć = sama poszperać w miejscach, które wymieniam poniżej.

Na facebooku jest grupa Trawy Ozdobne (https://www.facebook.com/groups/trawyozdobne). Zajrzyj najlepiej w zdjęcia. Jest też w tej grupie 10 Przewodników, gdzie są pogrupowane tematycznie informacje o trawach i turzycach ułatwiające wybór. Przewodnik nr 1 jest poświęcony pielęgnacji traw. W Przewodniku nr 2 są posty z informacjami o grupach traw wg właściwości i wymagań. Są inspiracje i jest Przewodnik poświęcony wyłącznie miskantom Jest taki gdzie znajdziesz m.in. palczatki, Schyzachyria miotlaste, trzcinniki, piórkówki (wolę tę nazwę niż paskudnie brzmiącą rozplenica), trzęślice, śmiałki darniowe i oczywiście trawopodobne turzyce...
W sumie bardzo dużo wiedzy.
Na tym profilu pokazują i opowiadają o swoich trawach pasjonaci i hodowcy m.in. Maksymilian Trzpis, który od czasu do czasu wstawia prezentacje filmowe miskantów ze swojej kolekcji (Borki koło Szczucina). Ma ich około 300. Pokazuje porównania odmian i ich wygląd w różnych porach roku. Filmy naprawdę warto zobaczyć, bo każdy miskant ma wystarczająco dużo miejsca, by pokazać pokrój i wielkość dojrzałych kęp. Maks oprowadza i opowiada, więc koniecznie trzeba włączyć dźwięk (https://www.facebook.com/groups/1662477637331717/search/?q=maksymilian%20trzpis)

Szkółka Daglezja kilka lat temu założyła Vademecum traw (https://daglezjaryki.pl/vademecum-traw/), gdzie prezentuje odmiany (samych miskantów jest ponad 280) znajdujące się na polu matecznikowym szkółki i w ogrodzie pokazowym.
Daglezja ma od 2017 roku status Narodowej Kolekcji Miskantów, więc warto w ich Vademecum szukać odmian. Chyba, że masz blisko do Ryk (pod Dęblinem), to raczej bym pojechała do Szkółki zobaczyć na żywo.
orzelek67 08:22, 02 paź 2025

pestka56 napisał(a)
100 cm, to jeszcze nie tak źle, ale jeśli masz możliwość to hortensje oddal jeszcze. One też „spęcznieją”.

U mnie w ogrodzie rośnie około 120 odmian traw i turzyc. Jednak odmian miskantów mam tylko 14. Pewnie jeszcze jakieś posadzę Może kiedy założę na Ogrodowisku wątek, zamieszczę ich prezentacje

Wybór traw, szczególnie miskantów to bardzo osobista sprawa. Każdemu podobają się inne, więc myślę, że powinnaś zobaczyć = sama poszperać w miejscach, które wymieniam poniżej.

Na facebooku jest grupa Trawy Ozdobne (https://www.facebook.com/groups/trawyozdobne). Zajrzyj najlepiej w zdjęcia. Jest też w tej grupie 10 Przewodników, gdzie są pogrupowane tematycznie informacje o trawach i turzycach ułatwiające wybór. Przewodnik nr 1 jest poświęcony pielęgnacji traw. W Przewodniku nr 2 są posty z informacjami o grupach traw wg właściwości i wymagań. Są inspiracje i jest Przewodnik poświęcony wyłącznie miskantom Jest taki gdzie znajdziesz m.in. palczatki, Schyzachyria miotlaste, trzcinniki, piórkówki (wolę tę nazwę niż paskudnie brzmiącą rozplenica), trzęślice, śmiałki darniowe i oczywiście trawopodobne turzyce...
W sumie bardzo dużo wiedzy.
Na tym profilu pokazują i opowiadają o swoich trawach pasjonaci i hodowcy m.in. Maksymilian Trzpis, który od czasu do czasu wstawia prezentacje filmowe miskantów ze swojej kolekcji (Borki koło Szczucina). Ma ich około 300. Pokazuje porównania odmian i ich wygląd w różnych porach roku. Filmy naprawdę warto zobaczyć, bo każdy miskant ma wystarczająco dużo miejsca, by pokazać pokrój i wielkość dojrzałych kęp. Maks oprowadza i opowiada, więc koniecznie trzeba włączyć dźwięk (https://www.facebook.com/groups/1662477637331717/search/?q=maksymilian%20trzpis)

Szkółka Daglezja kilka lat temu założyła Vademecum traw (https://daglezjaryki.pl/vademecum-traw/), gdzie prezentuje odmiany (samych miskantów jest ponad 280) znajdujące się na polu matecznikowym szkółki i w ogrodzie pokazowym.
Daglezja ma od 2017 roku status Narodowej Kolekcji Miskantów, więc warto w ich Vademecum szukać odmian. Chyba, że masz blisko do Ryk (pod Dęblinem), to raczej bym pojechała do Szkółki zobaczyć na żywo.

Dzięki Kasia za informacje, do Ryk mam pewnie ponad 200 km więc trochę daleko, ale czasami jeżdżę w te rejony to może po drodze wstąpię.
Grupę Trawy Ozdobne na Facebooku znam dobrze, kupowałam od jej członków większość sadzonek moich traw, najczęściej karpy kopane prosto z gruntu za kilka zł i może ze dwie sadzonki z tego się nie przyjęły.
Czekam z niecierpliwością na Twój wątek, chętnie zobaczyłabym jak te wszystkie trawy rosną u Ciebie.
orzelek67 08:38, 02 paź 2025

ewsyg napisał(a)
Jakie masz odmiany czereśni i jabłoni?
Ja mam jedną wiśnie, która ma dużo smacznych owoców. Z tego co pamiętam jest chyba samopylna.
Napisz mi na priv co to za sklep. Wiosną też chcę zamówić clematisy.

Czereśnie mam w odmianach Burlat, Sam i Vega. Wybierałam dość wczesne odmiany i zapylające się wzajemnie. Późniejszych odmian nie kupowałam bo mam doświadczenie z sadu moich rodziców, gdzie mają wiele odmian czereśni, w tym chyba moją ulubioną Kordie, ale te późne odmiany przez larwy nasionnicy nie nadają się do jedzenia. A nie chcę niczym chemicznym pryskać drzew, założenie jest takie żeby sad i warzywniak był jak najbardziej ekologiczne.

Z jabłoni zależało mi na starych odmianach i kupiłam Szarą Renetę (rewelacyjna na szarlotkę) i Malinówkę. Do tego posadziłam odmianę Lobo bo bardzo lubię smak i soczystość tych jabłek. Może jeszcze coś z czasem dosadzę.
Miałam jeszcze posadzoną gruszkę Konferencję ale mój kochany mąż nie dawno ją skosił podczas koszenia trawnika traktorkiem. Nie wiem jak można nie zauważyć ponad metrowego drzewka ale najwyraźniej się da. Może jeszcze odbije, ale pewnie potrwa lata zanim cokolwiek z niej będzie.

pestka56 19:15, 02 paź 2025

Jeśli kupowałaś, to na naszym siostrzanym wątku TRAWY OZDOBNE – bazarek (kupno / sprzedaz / wymiana), bo na Trawy Ozdobne nikt nawet nie informuje o sprzedaży. Regulamin zabrania.
Na bazarku sprzedaje bardzo dużo osób także prywatnie, ale jeśli chcesz mieć zgodne odmianowo trawy, silne sadzonki, to powinnaś wybierać te oferty, które są ze szkółek, albo polecanych sklepów.
orzelek67 23:49, 06 paź 2025

Tak masz rację Kasia to był grupa Trawy Ozdobne - Bazarek. Póki co kupowałam od polecanych sprzedawców i zawsze byłam zadowolona. U mnie stacjonarnie jakoś tak mały wybór w szkółkach traw i wolę zamawiać przez internet. Szczególnie jeśli mogę kupić kłącza kopane z gruntu w bardzo dobrych cenach.
W weekend sporo popracowałam, przesadziłam dwie duże hortensje Lime light z innych części ogrodu na rabatę grabową, a Anabellki na cisową. Wsadziłam też kilka rozplenic little bunny, które jeszcze miałam w donicach i bodziszka Rozenne przy rabacie piwoniowej. Piwonie też już obcięłam bo chciałam wyplewić perz, który do mnie wędruje od sąsiadów i w tych liściach ciężko było manewrować. A i u mnie w zeszłym tygodniu już były pierwsze przymrozki.
W międzyczasie szperałam trochę po ogrodowisku i mam nowy pomysł na rabatę przy ogrodzeniu frontowym. Wrzucam rysunek poglądowy i objaśniam kolory.
- fioletowe duże koła to byłyby te moje śliwy pissardi,
- pod nimi miskanty Morning Light, ładnie mi się rozrosły na rabacie cisowej i nadają się już do podzielenia,
- pomiędzy miskantami hortensje Vanilla Faraise - czerwone kółka. Nie chciałabym z nich tutaj rezygnować bo widziałam w kilku miejscach połączenie kolorystyki tych kwiatów z bodowymi drzewami i bardzo mi się to podoba.
- przed hortensjami i miskantami może tuje danica, żeby powtórzyć kolisty kształt drzew, a między nie i trochę z przodu jakiś limonkowe albo jasne turzyce jak Ice Dance lub Everest dla rozświetlenia.
Pomiędzy tuje i hortki dałabym czosnki, żeby coś się tam działo wiosną i wczesnym latem zanim hortensje zakwitną.
Przyznam, że dużą inspiracją dla mnie był ogród Miluni z ogrodu z widokiem nad rozlewiskiem (przepiękny ogród tak swoją drogą ), tylko zastąpiłam jej trzmieliny na pniu moimi śliwami i dodałam jeszcze zimozielone dolne piętro, żeby wczesną wiosną też się zieleniło.
Na pozostałym obszarze między ścieżką z kostki do podjazdu i tą rabatą zostałby już trawnik. To już wymóg męża, bo stwierdził, że jak będzie parkował przyczepę kempingową pod wiatą, to przy manewrach będzie być może musiał wyjechać poza kostkę i mam mu tam nic nie sadzić. Tylko przy ścieżce do furtki mogę sobie zrobić żywopłocik z cisa . Widziałam fajne połączenie takiego żywopłotu formowanego z żurwaką w kolorze bordowym. Może u mnie też by to pasowało, bo powtórzyłoby kolor bordo. Po drugiej stronie ścieżki dla kontrastu coś zielonego i trawiastego - seslerie. Z nich nie chcę rezygnować. Może w przyszłości na ty, trawniku dodam jakieś niewielkie drzewko bonsai lub klona palmowego o niewielkich rozmiarach.
Tylko nie wiem co teraz z tą śliwą po prawej stronie kostki? Zostawiać, czy dać coś innego. Podoba mi się koncept dwóch kulek wiszących nad ścieżką i wjazdem na działkę, ale takiego drzewa po lewej stronie bramy nie zmieszczę, tam jest tylko 2,5 m do działki sąsiada i ma powstać śmietnik. Muszę go zakryć czymś zimozielonym i szybko rosnącym.
Co myślicie o moim pomyśle?

LIDKA 09:49, 07 paź 2025

Dobry plan na rabatę i wszystko przemyślane. I spójne kolorystycznie. Masz już dużą wiedzę i jeszcze fajne rysunki robisz. Super!
pestka56 14:35, 07 paź 2025

Na priv wyślę ci linki do dobrych sklepów internetowych nie tylko trawiastych

Ode mnie trudno spodziewać się porad w sprawie nasadzeń rabatowych. Nie lubię symetrii w ogrodzie i na moich rabatach jest coś co ktoś mógłby nazwać bałaganem Czasem mnie oczywiście podkusi pogadać, ale staram się „trzymać język za zębami”.

No i pogadam ... Przybliżyłabym chodniczek do ściany domu, bo tam zawsze raczej nie pada. Dla roślin to źle, a dla człowieka, gdy podczas deszczu niesie zakupy z samochodu jest bardzo dobrze.

Śliwy Pissardi nie są takie małe. Moja starsza posadzona jesienią 2006 ma teraz ponad 6 m wysokości i co najmniej tyle średnicy. Fakt, że jej nigdy nie cięłam.
Poszukałabym raczej drzewek rosnących kolumnowo. Rozejrzyj się w drzewach i krzewach na profilu Janusza Radeckiego (https://www.facebook.com/janusz.radecki.1) i zapytaj go o radę. On naprawdę zna się na drzewach.

Co sądzisz o Świdośliwie lamackiej (Amelanchier lamarckii) (https://pl.pinterest.com/pin/281543726179895/), najlepiej wielopniowej i posadzonej przed krzewami. Tzn. krzewy z tyłu, na ich tle drzewka, a pomiędzy nimi też na tle krzewów i przed drzewkami miskanty.

Miskant 'Morning Light' jest typowym soliterem. Tylko posadzony w wolnej przestrzeni pokazuje tę swoją piękną kielichową formę. Dlatego wysunęłabym je przed kompozycje krzewów i drzewek. To miskant, który mocno przybiera w szerokości i dopiero wtedy jest naprawdę urodziwy, więc posadziłabym tylko po jednym w świetle drzew.

Na temat trawnika mam od lat stałe zdanie Trawnik jeśli ma być ładny, to jest największym złodziejem pieniędzy, wody, nawozów i pracy. Posadziłabym zamiast niego łanowo niskie trawy ozdobne poprzetykane tu i ówdzie bylinami. Fajnie wyglądałyby ciemnozielone Seslerie Heuflera. Zachowują kolor przez zimę i wcześnie kwitną. Są też mało wymagające co do wilgotnosci gleby i świetnie tłumią chwasty. A jeśli wiosną zapomni się je przyciąć, to też nie problem.

Linki są do moich zbiorów Pinteresta z nasadzeniami łanowymi Seslerii jesiennej i jakiejś turzycy:
https://pl.pinterest.com/pin/413064597088891430/
https://pl.pinterest.com/pin/413064597088891429/
(To ogrody wg projektów zaprzyjaźnionej ogrodniczki.)

Im więcej oglądasz, tym lepsze tworzysz plany nasadzeń:
https://pl.pinterest.com/pin/413064597092457809/
To układ, który ja bym preferowała jeśli chodzi o wysokie piętro.

A może takie nasadzenia jak u Marii Chmura (https://www.facebook.com/maria.chmura.31/photos_albums) w Ogrodzie pod Chmurką (https://www.facebook.com/ogrodpodchmurka). Warto do niej zaglądać choćby z powodu przepięknej i bogatej kolekcji jeżówek.
LIDKA 20:55, 13 lis 2025

Puk puk