Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród rozkoszy ziemskich

Ogród rozkoszy ziemskich

TAR 11:02, 26 wrz 2025

LIDKA napisał(a)

Tu na forum jest parę koreanek. Są zdrowe i nie chorują. Mam ja, Marcin i Wiola. Własnie jako solitery.
One dobrze znoszą cięcie.
Nie znam argumentów Danusi przeciwko nim.

Lidziu, masz na mysli jodly koreanskie? Bardzo je lubie i tez mam 2 lub 3 w ogrodzie plus odmiany podobne do koreanek jodly balsamiczne. Sa swietne jako wypelnienia zimozielone na rabatach.
Judith 11:16, 26 wrz 2025

Cześć
Moja rada (taka jak zawsze dla początkujących ogrodniczek i ogrodników): nie zaczynaj od planowania co posadzisz, ale od zorganizowania przestrzeni . Wyznacz sznurkami linie rabat, ścieżek, innych elementów w ogrodzie. Oswajaj się z tak zorganizowaną przestrzenią, przesuwaj sznurki, gdy coś nie będzie Ci grało. W międzyczasie szukaj inspiracji, sprawdzaj, jakie warunki lubią konkretne rośliny. I zacznij wzbogacać glebę .
LIDKA 12:22, 26 wrz 2025

TAR napisał(a)

Lidziu, masz na mysli jodly koreanskie? Bardzo je lubie i tez mam 2 lub 3 w ogrodzie plus odmiany podobne do koreanek jodly balsamiczne. Sa swietne jako wypelnienia zimozielone na rabatach.

Tarcia zapomniałam że u Ciebie mnogo. Wszystkiego. Wybacz ♥️
LIDKA 12:23, 26 wrz 2025

Czekamy na plan Asia. Wklej tu ten z wątku o projektowaniu rabat.

Goście już są!!!
pestka56 13:55, 26 wrz 2025

Witam się, Asiu
Jeśli będziesz potrzebowała ray na temat traw ozdobnych i turzyc, to slużę. O tych roślinach wiem naprawdę bardzo dużo Podpowiem też w jakim towarzystwie je sadzić. Służę moim, ha, ha, ha, 20-letnim doświadczeniem ogrodowym
(nie mam wątku, ale zapiszę twój w obserwowanych)
Marcin89 20:10, 26 wrz 2025

Cześć, witam się i ja Rano tylko przejrzałem na szybko, bo z pracy. Od razu widzę spory potencjał u Ciebie. Fajnie zaplanowane ścieżki, znajomość roślin i czuję zmysł do projektowania. No i działka też ma duży potencjał. Czyli będzie super
orzelek67 16:38, 27 wrz 2025

Witajcie ☺️
Dziękuję wszystkim, którzy odwiedzili mój ogród i czekam na porady od bardziej doświadczonych ogrodników.
Przepraszam wczoraj już nie dałam rady wpaść na forum, ale jak radzicie przeklejam plan rabaty frontowej. Mam nadzieję że pomożecie mi zaprojektować ja tak aby wyglądała jak wasze ogrody. Wiem że jeszcze dużo pracy przedemną i dużo czasu potrzeba, żeby to jako tako wyglądało. Ale mam wielką frajdę przy pracy w ogrodzie, a i czytanie o roślinach i oglądanie inspiracji stało sie ostatnio moim głównym zajęciem w wolnym czasie. Staram się dobierać rośliny, tak żeby zapewnić im optymalne warunki światła i dobre sąsiedztwo
Dziękuję Kasiu za propozycje, chętnie skorzystam z porad odnośnie traw i turzyc bo uwielbiam je w ogrodzie i planuje mieć ich bardzo dużo w wielu odmianach. Twoją wiedzą i porady na pewno będą nieocenione.
orzelek67 16:39, 27 wrz 2025

Tak jak w wątku o projektowaniu Rabat proszę o porady czy takie rozplanowanie roślin ma sens i jaki iglak posadzić na środku tej rabatki pomiędzy ścieżką i podjazdem żeby cieszył oko przez wiele lat i nie chorował.
orzelek67 17:08, 27 wrz 2025

Wklejam też obiecane zdjęcia jak teraz wygląda pozostała cześć ogrodu. Najbardziej okazała jest rabata wzdłuż ogrodzenia od drogi. Rosną tam miskanty memory które mają dwa lata i teraz dają prawdziwy popis. Przed nimi posadziłam 5 szt. grabów fastigiata, pomiędzy nie hortensją limelight. Rosły tam też hortensje Anabell ale są właśnie w trakcie zmiany miejsca bo nie dawały sobie rady na tym pełnym słońcu, minimo że lato nie było upalne i prawie codziennie podlewałam w upały to słońce popaliło im płatki. Chyba lepiej będzie im w jakimś delikatnym półcieniu. Przed hortkami są rozplenice hemelen i planuje jeszcze tą rabatę poszerzać. Na pewno wsadzę jakieś cebulowe roślinki żeby wiosna coś tu się działo, może na obwódkę coś zimozielonego?
Na końcu tej rabaty rośnie ambrowiec w odmianie warplesdon, a dalej taki mały zagajnik brzozowy z brzos doorenbose. Obok brzóz jest kilka drzew owocowych w odmianach półkarłowych- czereśnie, śliwa, gruszka. Dalej obok kontenerka który pełni funkcję domku ogrodnika jest mój warzywniak. W tym roku nie miałam zbyt wiele warzyw bo wiosna kończyliśmy wykańczanie domu i nie miałam czasu za bardzo się nim zajmować, ale mam nadzieję że w następnych latach pójdzie lepiej. Za warzywniakiem jest ułożone z kostki miejsce pod basen stelażowy a obok palenisko. Wzdłuż prawie całego ogrodzenia posadzone są Cisy hiksii, które che prowadzić jako żywopłot formowany. Na razie jeszcze nie jest imponujący bo często go przycinam, a w tym roku w czerwcu wszystkie przyrosty wiosenne mi zmarzły. Przed cisem obok paleniska rośnie rabata piwoniowa, które też będę trochę przerabiać. Dalej posadziłam miskanty morningstar na przemian z hortensjami limlight ale limonki przesadzam właśnie na przód do memorek, a tutaj nie wiem co wymyślę. Czy annabelki sobie tu poradzą? Jak cis urośnie będą do południa w cieniu do tego czasu niestety tam jest patelnia. Postaram się zaktualizować jutro mój plan ogólny działki jak będę miała chwilę żeby usiąść przed kompem.
orzelek67 17:30, 27 wrz 2025

Jeszcze pokaże zdjęcie ala donicy z przodu domu po prawej stronie od ścieżki. Ostatecznie wentylatora nie zabudowywałam, posadziłam obok dwa Cisy kolumnowe żeby trochę z boku go schować. Z przodu nic nie posadzę niestety wysokiego więc zdecydowałam się na hosty fire and ice. Rosną tylko do ok 40 cm a wentylator stoi na półmetrowym fundamencie więc może dadzą rade, zobaczymy. Rząd od zewnętrznej strony donicy to hakonehloe greenhils, miałam małe sadzonki więc nie wyglądają na razie ciekawie, ale mam nadzieję że za dwa trzy lata już zarosną i będą się przewieszać przez ten murek. W drugim rzędzie rosną Cisy wspomniane wyżej kolumny a po bokach kulki. Pomiędzy nimi wyższe byliny, które lubią cień pioropusznik strusi, inna odmiana hosty, brunera i pluskwice. Jest to bardzo cienisty zakątek, maksymalnie 4 godziny słońca w najdłuższe dni więc starałam się dobierać gatunki które będą tam pasować.