Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

aagaaz 21:21, 22 wrz 2025

Dzięki Ania.

Teraz już niestety dużo nie zrobię w ogródku , ponieważ dzień coraz krótszy. Pracuje czesto do 16:30, więc jak wracam to już zaraz robi się ciemno.

Zostaje czas na rozplanowanie rabat i chyba za to się wezmę w te jesienne dni.

Oby ta jesień była nie tak mokra jak lato.

ewsyg 22:44, 16 lis 2025

aagaaz napisał(a)
Mam pytanie co do mojego niby skalniaka co go zaczęłam w tym roku robić. Może wy odpowiecie co tam posadzić.

"Skalniak" ten jest w cieniu przez większość dnia.
Nie za bardzo jest widoczny , ponieważ rośnie tam brzoza i ona go przysłania.

Jak myślicie co mam tam zrobić?
Tam jest kawałek prostego terenu i zaraz jest skarpa.

Dziękuję za wszelkie propozycje.

Ja bym zlikwidowała skalniak i przesadziła tam rododendrony.
Kokesz 20:52, 20 lis 2025

Cześć

Dużo pracy przed Tobą ale z czasem nabedziesz wprawy i doświadczenia i zakładanie nowych rabat pójdzie coraz lepiej i szybciej
Pamiętam jak mordowałam się z planowaniem na początku a teraz nową część ogródka machnęłam od razu na gotowo(no prawie) w jeden sezon
Też nie umiem planować wszystkiego na papierze ale jednak to dużo daje. Narysowałam sobie plan w skali na papierze w kratkę i na to położyłam folię na której rysowałam mazakami coraz to nowe kształty rabat i trawnika. Wycierałam i na nowo rysowałam. Później główny kształt wytyczyłam wężem w ogrodzie i poszło
Niestety nie miałam żadnego programu komputerowego do planowania ogrodu.
Mam połowę ogrodu w cieniu, drugą część tzw leśną pod ogromnymi świerkami resztę na słońcu.
Możesz zobaczyć jakie mam nasadzenia, gdybyś potrzebowała traw ( miskanty, rozplenice, hakone, carexy to na wiosnę mogę Ci wysłać). Mam sporo siewek ożanki hyrkańskiej, kalaminty, rudbekii,też mogę się podzielić na wiosnę.

Zastanowiłabym się czym zasłonić to miejsce żeby było bardziej przytulnie

Pozdrawiam i mocno kibicuję

Kokesz 23:20, 21 lis 2025

Znalazłam jeszcze takie inspirki
Na jednym ze zdjęć jest pergola/brama do warzywnika. Myślę że u Ciebie coś w tym stylu też by pasowało. Ktoś pisał żeby zrobić tzw pokoje ogrodowe, też tak myślę, warzywnik z wejściem do niego byłby takim pokojem.

https://www.nastrojowyogrod.pl/2008/06/projektowanie-ogrodow-ogrod-na-skarpie-ogrod-tarasowy/

Nie bardzo umiem rysować ale o coś podobnego mi chodziło, poszukaj na fotkach z w/w ogrodu.