Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

aagaaz 21:21, 22 wrz 2025

Dzięki Ania.

Teraz już niestety dużo nie zrobię w ogródku , ponieważ dzień coraz krótszy. Pracuje czesto do 16:30, więc jak wracam to już zaraz robi się ciemno.

Zostaje czas na rozplanowanie rabat i chyba za to się wezmę w te jesienne dni.

Oby ta jesień była nie tak mokra jak lato.

ewsyg 22:44, 16 lis 2025

aagaaz napisał(a)
Mam pytanie co do mojego niby skalniaka co go zaczęłam w tym roku robić. Może wy odpowiecie co tam posadzić.

"Skalniak" ten jest w cieniu przez większość dnia.
Nie za bardzo jest widoczny , ponieważ rośnie tam brzoza i ona go przysłania.

Jak myślicie co mam tam zrobić?
Tam jest kawałek prostego terenu i zaraz jest skarpa.

Dziękuję za wszelkie propozycje.

Ja bym zlikwidowała skalniak i przesadziła tam rododendrony.
Kokesz 20:52, 20 lis 2025

Cześć

Dużo pracy przed Tobą ale z czasem nabedziesz wprawy i doświadczenia i zakładanie nowych rabat pójdzie coraz lepiej i szybciej
Pamiętam jak mordowałam się z planowaniem na początku a teraz nową część ogródka machnęłam od razu na gotowo(no prawie) w jeden sezon
Też nie umiem planować wszystkiego na papierze ale jednak to dużo daje. Narysowałam sobie plan w skali na papierze w kratkę i na to położyłam folię na której rysowałam mazakami coraz to nowe kształty rabat i trawnika. Wycierałam i na nowo rysowałam. Później główny kształt wytyczyłam wężem w ogrodzie i poszło
Niestety nie miałam żadnego programu komputerowego do planowania ogrodu.
Mam połowę ogrodu w cieniu, drugą część tzw leśną pod ogromnymi świerkami resztę na słońcu.
Możesz zobaczyć jakie mam nasadzenia, gdybyś potrzebowała traw ( miskanty, rozplenice, hakone, carexy to na wiosnę mogę Ci wysłać). Mam sporo siewek ożanki hyrkańskiej, kalaminty, rudbekii,też mogę się podzielić na wiosnę.

Zastanowiłabym się czym zasłonić to miejsce żeby było bardziej przytulnie

Pozdrawiam i mocno kibicuję

Kokesz 23:20, 21 lis 2025

Znalazłam jeszcze takie inspirki
Na jednym ze zdjęć jest pergola/brama do warzywnika. Myślę że u Ciebie coś w tym stylu też by pasowało. Ktoś pisał żeby zrobić tzw pokoje ogrodowe, też tak myślę, warzywnik z wejściem do niego byłby takim pokojem.

https://www.nastrojowyogrod.pl/2008/06/projektowanie-ogrodow-ogrod-na-skarpie-ogrod-tarasowy/

Nie bardzo umiem rysować ale o coś podobnego mi chodziło, poszukaj na fotkach z w/w ogrodu.

pinkfawn 09:15, 19 lut 2026

my w tym roku również planujemy wreszcie urządzić ogród, żeby wyglądał bardziej cywilizowanie! Na razie korzystam z tego planera, żeby wstępnie rozplanować rozmieszczenie wszystkiego, mam nadzieję, że wyjdzie całkiem nieźle. Jak daleko już zaszliście z realizacją?
sylwia_slomc... 15:46, 19 lut 2026

ajka napisał(a)
Rododendrony zyskały po przesadzeniu. One potrzebują sporo miejsca.

Wrzosy często wypadają, bo są podpędzane i po przesadzeniu do gruntu nie dają rady. U mnie parę sztuk wypadło. Zostały najtwardsze sztuki To tak, żebyś się nie zdziwiła jakby co. I pamiętaj o kwaśnej ziemi.

Szybko ci idzie z tą darnią. Prace postępują.

Nie zgadzam się co do wrzosów. W uprawie wrzosów najważniejszy jest moment sadzenia i pierwsza zima, potem już samo leci. Przy sadzeniu trzeba dobrze przygotować przepuszczalne kwaśne torfowe podłoże. Najlepiej torf i piasek wymieszać z glebą rodzimą dodać drobno mielonej kory i gotowe można sadzić. Dobrze potargać od spodu korzenie z boku troszkę poczochrać, ale delikatnie żeby nie rozerwać całkiem bo one mają taki kożuch cieniutkich korzeni wokół doniczki. Delikatnych, ale przypominających filc. Jak tego się nie zrobi, Nie ma szans na przyjęcie rośliny w gruncie bo pamięć korzeniowa doniczki nie pozwoli im korzenić się szerzej. Nie wolno sadzić głębiej niż w doniczce rosły. Po posadzeniu wyścielić korą, podlać i opryskać miedzianem. Na zimę narzucić siatkę cieniówkę lub stroisz w żadnym wypadku folię czy włókninę. Wrzos jak tuja jeśli nie ma dostępu światła zamiera. Miałam w ogrodzie na przestrzeni kilkunastu lat trzy duże wrzosowiska. Metoda sprawdzona. Początkiem kwietnia przyciąć pod zeszłorocznymi kwiatkami. Wrzosowisko dobrze założone z dużą ilością światła jest piękne do 7 lat potem zaczyna się wyradzać i wymagać odmłodzenia czyli podmiany na nowe wrzosy. Przycinamy co wiosnę.