Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

aagaaz 19:39, 30 lip 2025

Rodki z bliska

Rabata nad skarpą

Tu chce ją powiększyć w półkole, nie mogę na telefonie narysować.

A za tą rabata jest skarpa.
Na dole agrest, maliny, porzeczki.

aagaaz 19:41, 30 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak przejrzałaś wszystko to sama widziałaś od czego zaczynaliśmy i jak się w bólach rodziłU Ciebie też z czasem będzie pięknie

Pewnie,że będzie pięknie.
Wiem,że trzeba poczekać na efekty.
aagaaz 19:46, 30 lip 2025

Eupraksja napisał(a)
Cześć Aga, dziękuję za wizytę Witaj w gronie zaczynających planowanie nasadzeń

Bardzo mi się podoba Twoja działka, to że jest wyraźny spadek terenu jest ciekawe, i widzę też że sporo zieleni jest za ogrodzeniem, dając fajne zielone tło na czas zanim Twoje rośliny podrosną. Mogę spytać dlaczego się zdecydowaliście na tę zieloną siatkę? Mam wrażenie, że bez niej by się bardziej naturalnie wtapiał Twój ogród właśnie w tę zieleń za płotem, ginęłaby z oczu granica Waszej działki. Ale może jest jakieś uzasadnienie, którego nie widać.

Nasadzenia wzdłuż ogrodzenia i przy domu to oczywiście najbardziej automatyczne miejsca, natomiast wydaje mi się, że dużo daje przytulności, kiedy się powydziela różne przestrzenie w ogrodzie i poprowadzi rabaty odważnie pomiędzy nimi. Mnie pomaga rozrysowanie takich pomysłów na kartce - bo w terenie to się może na początku wydawać trochę od czapy, kiedy się już człowiek zdążył przyzwyczaić, że w danym miejscu jest otwarta przestrzeń. A jak sobie narysuję i mi się spodoba ta wizja, to już potem przeniesienie tego do realu jest znacznie prostsze.

Bardzo polecam nawet dla siebie samej pomierzyć działkę, budynki, odległości i narysować to w skali (np. na kartce w kratkę), mnie to ułatwia planowanie - i wiem już, że koniecznie na tym etapie warto sprawdzać w necie docelowe wymiary np. krzewów. W swoim poprzednim ogrodzie tego nie uwzględniłam i nasadziłam zdecydowanie za gęsto, bo się kupuje takie maleństwa

To tyle mi przyszło do głowy na szybko, pokazuj dalsze działania i dobrej zabawy z ogrodowaniem

Witaj Ewa

Siatka zielona jest dana po to zeby zielsko własnie z tamtej działki tak do nas nie przechodziło. Chciałam też trochę się odgrodzić, bo tam sam busz.
Nikt niestety o to nie dba . Ślimaki to na potegę tam się rodzą i zjadają moje hosty.

Spróbuje z tym rysowaniem , ale nie wiem właśnie jak mi to wyjdzie bo rysunek to jest raczej nie dla mnie

Dzięki.
LIDKA 21:17, 30 lip 2025

Jeśli aparat nie przekłamuje kolorów to te rodki są głodne. Liście jasne a czy unerwienie widać?
Patkuj_90 18:54, 31 lip 2025

Kochani, mam wąski kawałek szeroki na 100cm a długi na 8m.
Chciałabym posadzic tam hortensja bukietowa w rzędzie, pomiędzy 2 lilaki na pniu Palbin. Zastanawiam się czy jedno drugiego nie przyćmi? Proszę was bardzo o rade
LIDKA 19:35, 31 lip 2025

Zależy jakie to hortki i jak wysokie lilaki. Żeby kwiaty hortek nie wchodziły w koronę mini drzewka.

I taka uwaga że hortensje z ażurowymi kwiatami się nie kładą po deszczu.
Patkuj_90 20:23, 31 lip 2025

Dziękuję za odpowiedź. Myślałam o hortensja Little lime
Agatorek 23:37, 31 lip 2025

aagaaz napisał(a)

Spróbuje z tym rysowaniem , ale nie wiem właśnie jak mi to wyjdzie bo rysunek to jest raczej nie dla mnie

Dzięki.

Hej Aga

Witaj na forum

Najpierw odniosę się do Twojego wpisu . Bo mam podobnie.
Oczywiście najpierw zawzięcie rysowałam, mierzyłam, rysowałam itp. Nawet kupiłam blok techniczny w kratkę

I w sumie jak się wzięłam za wytyczanie rabat, to nic z tych rysunków nie skorzystałam.
Zaczęło się w sumie od pewnego szalonego kroku, wykopałam (sama) oczko pośrodku działki. I później zaczęłam sobie tworzyć rabaty wokół niego.
I wyszło całkiem całkiem

Jeśli rysunek nie jest dla Ciebie, to spróbuj może innego podejścia. Na pewno masz węża ogrodowego do podlewania. Albo jakiś sznurek.
Możesz go użyć wytyczając rabaty - wtedy na żywo widzisz ile miejsca zajmują, jaki mają kształt itp.

U mnie to nawet sznurka nie wykorzystywałam . Leciałam od razu ze zrywaniem darni.
Także tego, rób tak jak Ci pasuje

Ale oczywiście muszę zgodzić się z dziewczynami, żeby sprawdzać docelową wielkość roślin, które będziemy sadzić.
Bo to jest nagminny błąd, który się popełnia i sadzimy rośliny za gęsto. U mnie też występuje to zjawisko.

Agatorek 23:40, 31 lip 2025

Piszesz też o tym, że będziecie robić elewację domu. Dopóki jej nie zrobicie, nie rób rabat przy ścianach. Bo zostaną zniszczone. Szkoda Twojej pracy i roślin.
sylwia_slomc... 23:42, 31 lip 2025

Pomysł z wężem ogrodowym na wytyczanie rabat bardzo dobry. My używaliśmy kabla zamiast węża bo łatwiej było z nim biegać po naszej działce