Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

Agatorek 00:05, 01 sie 2025

W sumie to kabel jest bardziej plastyczny . I na pewno lżejszy od węża.
Agatorek 00:10, 01 sie 2025

LIDKA napisał(a)

Czy tam masz równo i jak będzie przebiegał podjazd czy ścieżki.

.

Od tego bym zaczęła. Tak jak pisze Lidka, wytycz sobie miejsce na podjazd, „parking” na samochód, ścieżki.

Wytycz też stałe miejsce na basen, na grilla/ognisko, leżaki itp.

To będą miejsca „nie do ruszenia” (w teorii, bo w praktyce to różnie bywa ). Wokół nich można zaprojektować rabaty. Z uwzględnieniem spadku terenu itp.

Jeśli potrzebujesz pomocy przy wytyczeniu rabat, to (niestety) ale bez rysunku się nie uda .
LIDKA 05:20, 01 sie 2025

Z tym rysunkiem to jego poziom całkiem jest nieważny. Moje wyglądają jak maziaje 3 latka. Bardziej mi chodzi o to żeby jakby spojrzeć na działkę z góry i zaplanować co i gdzie.
Kartka w kratkę daje mozliwość złapania proporcji.

W terenie kabel czy sznurek to dobry pomysł.
Ulina 09:29, 01 sie 2025

Witam Cię, rozumiem że początki zawsze są trudne bo pamiętam swoje. Po ponad 10 latach nadal walczę ze swoim przedogrodkiem i ciągle zaczynam na nowo
Z wstępnych zdjęć widać że masz nierówny teren i musisz się dopasować z nasadzeniami I dopasować wysokości roślin. Tak jak dziewczyny piszą trzeba zgrać wiele rzeczy.
Po wielu latach wiem, że rośliny które chcemy żeby rosły kapryszą nieraz bardzo lub okazują się inne wysokością niż było zaplanowane i potem latamy z nimi po ogrodzie i przesadzamy z miejsca na miejsce. Tego się nie da uniknąć tu wszyscy mają tak samo
Jeśli chcesz mieć szybki efekt wizualny w rok to dobrze zaplanować nasadzenia hortensji, niski koszt a kwitną od razu w tym samym roku. Pamiętam swój pierwszy zakup 20szt i mam je do dziś, sadziłam po 3szt blisko siebie.

-Musisz ustalić miejsca komunikacyjne i je wyłączyć z nasadzeń, to wiadomo.
-Bryłę domu masz tak prostą, że chyba wymusza proste linie rabat ( choć ja lubię zaokrąglone to tego u Ciebie nie widzę....)
-trawnik powinien mieć łatwy ciąg do koszenia
-strony świata wstępnie wskazują co będzie chciało rosnąć, np.
- Od północy trudni żeby chciały być kwiatki, ale krzewy, zimozielone niskie żywotniki i byliny do cienia się sprawdzą
-od południa róże, kwiatki,trawy i od zachodu najlepiej komponuje się rabaty
- od wschodu nie mam koncepcji, raczej rośliny fo cienia, koże zimozielone
- na skarpie zrobiłabym schody
Tak poglądowo narysowałam coś, co możesz dowolnie przerabiać. Na pewno dużo osób tu pomoże. Ale tak jak sugerują zajmij dię każdą stroną oddzielnie, bo to wymaga czasu i pieniędzy.
Pozdrawiam i wrzucam rysunek który może Ci pomoże zacząć...