Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Wizytówki naszych ogrodów » Wizytówka - Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Wizytówka - Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 10:25, 13 lut 2026

Witam w mojej wizytówce - czyli historii ogrodu, który jeszcze chwilę temu był zwykłym polem uprawnym gdzie rósł rzepak.

Ten wątek przedstawia krok po kroku jak powstaje nasz ogród i warzywnik. Nie będzie tu klasycznych ostatnich 4 pór roku, tylko cały proces: planowanie, zmiany koncepcji, poprawki i uczenie się po drodze. A ponieważ najbardziej cieszy mnie część ogrodu, która trafia później na talerz, sporo miejsca zajmie tu również warzywnik.

Nasza działka (2000 m² pod Lublinem) jest dość wąska, ale długa, więc od początku wymagała przemyślanego podziału przestrzeni. Ogród powstaje etapami - bo ani czasu, ani budżetu nie da się rozciągnąć bardziej niż wąż ogrodowy w lipcowe upały.

Zanim pojawiły się pierwsze nasadzenia, były miesiące czytania, oglądania ogrodów innych ludzi, szkicowania i chodzenia po działce ze sznurkiem, żeby zobaczyć przyszłe rabaty w skali 1:1. Bardzo pomogła mi w tym książka Rosemary Alexander o projektowaniu ogrodów, Ogrodowisko i Pinterest, które pozwoliły spojrzeć na ogród jako całość, a nie zbiór przypadkowych rabat.

Najbliżej mi do stylu bylinowo-trawiastego. Lubię powtarzać rośliny, mieszać odmiany i budować spokojne kompozycje z traw i bylin. Drzewa i krzewy dobieram raczej rozsądnie, żeby tworzyły tło, a nie dominowały przestrzeń. Kolorystycznie kręcą mnie zestawienia bieli, różu i fioletów, które dobrze współgrają z charakterem rabat.

W tej wizytówce chcę pokazać, jak powstawały kolejne fragmenty ogrodu, co się sprawdziło, a co wymagało zmian.
----------------------------------------------------------
Spis treści wizytówki (rabaty po kolei zgodnie ze wskazówkami zegara):
Strona 1 post 2-6 Historia ogrodu jako całości
Strona 1 post 7-10 Rabaty wąskie, rabata pod oknem kuchennym, frontowa z Limelight i zachodnia frontowa
Strona 2 post 1-3 Rabata zachodnia środek, zachodnia za domem i ta z elementem wodnym
Strona 2 post 4-6 Rabata brzozowa, narożna i trzcinnikowa
Strona 2 post 7-8 Rabata piwoniowa i wiejska
Strona 2 post 9-10 Rabata studniowa i lilakowa
Strona 3 post 1-4 Rabata wschodnia bordowo-biała, pod pergolą, frontowa z Anabelle oraz przedpłocie.
Strona 3 post 5-6 Jagodnik i Warzywnik
----------------------------------------------------------
Skrót dronowy: Jesień 2022 / Czerwiec 2023 / Wrzesień 2024 / Lato 2025
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 10:42, 13 lut 2026

HISTORIA DZIAŁKI OBRAZKOWO
Maj 2022 - 3 lata po zakupie działki zabieramy się za porządkowanie terenu po budowie.

Listopad 2022 - Początek prac ziemnych: podjazd do garażu, opaska, ścieżka do domu i zarys jednej z zaplanowanych rabat z obrzeży.

Wschód

Zachód
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 10:43, 13 lut 2026

Wiosna 2023 - Kształty rabat ustalone, nasiona trawy zakupione. Obornik rozwieźliśmy w miejsca, gdzie mają być rabaty i warzywnik.

Równanie ziemi i glebogryzarka separacyjna.

Lato 2023 - Kształty rabat coraz bardziej widoczne dzięki wysianemu poplonowi.

Widok z tarasu, czerwonym zaznaczony kształt rabat.

Patrycja_KG_Lu 10:48, 13 lut 2026

Jesień 2023 - Poplony usunięte i większość rabat wyłożona matami (tymczasowo zanim obsadzimy wszystko).

Wiosna 2024 - Budowa warzywnika.

Patrycja_KG_Lu 10:49, 13 lut 2026

Wiosna 2024

Zima 2024

Wiosna 2025

Czerwiec 2025

Lato 2025 - Frontowe ogrodzenie gotowe.

Jesień 2025
Patrycja_KG_Lu 10:51, 13 lut 2026

Zima 2025

RABATY WĄSKIE (wiosna-lato 2023)
Projektowanie zaczęło się od strony 28 mojego wątku. W miarę szybko powstał przy aktywnym udziale forum taki plan:

Posadziłam finalnie:
* Tuja Hoseri - 6 szt.
* Sesleria jesienna - 20 szt.
* Kocimiętka Purrsian Blue - 6 szt.
* Szałwia omszona Caradonna Compact - 12 szt.
* Czosnki NN - 12 szt.
* Krokus wielkokwiatowy Jeanne D’Arc
* Krokus wielkokwiatowy Pickwick
* Krokus wielkokwiatowy Victor Hugo
* Krokusy z Lidla
* Hiacynty z Lidla
* Przebiśnieg NN - 3 kępki

Jesień 2022

Lipiec 2023 - Wysypałam najpierw drobną korę, a na nią średnią. Wizualnie lepiej rabata wyglądała z tą drobną.

Wiosna 2024

Jesień 2024

Wiosna 2025

Wynik: Jestem z tej rabaty bardzo zadowolona, została zrealizowana w 100%. Będę tylko zwiększać liczbę krokusów i przebiśniegów.

RABATA POD OKNEM KUCHENNYM (jesień 2023-...)
Projektowanie tej rabaty zaczyna się od strony 41, a potem znów od strony 96 na moim wątku.

Jesień 2022

Wiosna 2023 - Solidna warstwa obornika.

Lato 2023 - Poplon.

Jesień 2023 - Prawie finał. Brakuje świdośliwy i rozchodników.

Wiosna 2024

Lato 2024

Wiosna 2025

Lista roślin:
* Świdośliwa lamarcka - 1 szt.
* Tuja Danica - 2 szt.
* Tuja Hoseri - 1 szt.
* Hakonechloa smukła Greenhills - 10 szt.
* Szałwia omszona Caradonna - 4 szt.
* Jeżówka purpurowa Magnus - 4 szt.
* Czosnki NN - 9 szt.
* Mieczyk Nori - 15 szt.
* Mieczyk Vera Lynn, Purple Mate, Homecoming - 12 szt.
* Krokus wielkokwiatowy Jeanne D’Arc
* Krokus wielkokwiatowy Pickwick
* Krokus wielkokwiatowy Victor Hugo
* Krokusy z Lidla

Plan na 2026: rewolucja tej rabaty i podejście do jej projektu jeszcze raz.

RABATA FRONTOWA - TRÓJKĄT DUŻY (wiosna 2024-...)
Na froncie mam 3 trójkątne rabaty. Pierwotne planowanie i opisy dla dwóch z nich znajdują się na tej stronie, na dole. Niestety zaplanowane tutaj nasadzenia się nie do końca sprawdziły. Hakonki ledwo zipiały lub wyginęły, ciemierniki straciły korzenie, miskanty nie chcą rosnąć (ale tym dam jeszcze szanse). Świdośliwy leciutko podrosły (te zostają). W 2025 roku posadziłam tam 7 hortensji Limelight, które jako jedyne gwiazdorzą na tej rabacie o tej porze roku.

Wiosna 2024

Sierpień 2025 (widok sprzed drzwi znad rabaty kuchennej):

Plan na 2026: rewolucja tej rabaty i podejście do jej projektu jeszcze raz.

RABATA ZACHODNIA FRONTOWA (wiosna - jesień 2025)
Wąski pasek rabaty na froncie od zachodu. Plan na nią narodził się w październiku 2024 - strona 387 wątku. Potem przyszły wilgotne i zimne dni - przełożyliśmy zakup Amanogaw na wiosnę 2025. Wizualny plan na tą rabatę:

Lista:
* Wiśnia piłkowana Amanogawa - 3 szt.
* Trzęślica modra Heidebraut - 2 szt.
* Perowskia łobodolistna Lacey Blue - 1 szt.
* Zawilec japoński Mont Rose - 4 szt.
* Rozplenica japońska Hameln - 6 szt.
* Rozchodnik okazały NN - 4 szt.
* Kocimiętka Purrsian Blue - 6 szt.
* Szałwia omszona Caradonna - 2 szt.
* Tulipan Mystic Van Eijk - 51 szt.
* Tulipan Tabledance - 15 szt.
* Tulipan Queen of Night - 30 szt.
* Tulipan Flaming Flag - 10 szt.
* Lampki solarne podświetlające drzewa - 3 szt.
Jesień 2024

Kwiecień 2025 - początek nasadzeń / Czerwiec 2025

Późne lato 2025

Jesień 2025

Wynik: Plan nasadzeń zrealizowany w 100%. Zostało pielęgnować i poczekać, aż wszystko rozrośnie się.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies