Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Patrycja_KG_Lu 12:51, 10 lut 2025

Witajcie na nowym wątku - POMIDOROWY ZAWRÓT GŁOWY. Powstał on dzięki tej oto zachęcie, która pojawiła się przy kolejnej dyskusji o pomidorkach na moim pierwotnym wątku o ogrodzie ozdobno-warzywno-owocowym (link do niego w stopce):
pestka56 napisał(a)
A może zróbcie specjalny wątek o pomidorach Jest o szparagach, to powinien być też o pomidorach. Nie będzie wiedza tonąć w wątku.

Wyobrażam sobie, że ten wątek będzie pełnił takie funkcje jak:
- wymiana pomidorowych doświadczeń
- miejsce wrzucania ciekawostek pomidorowych
- encyklopedia odmian pomidorów i nasze subiektywne rankingi smakowe
- pamiętnik z uprawy w danym sezonie (w tym podsumowania po całym sezonie)
- powiadomienia o zbliżającej się ZZ w regionie
- przypominajki o zabiegach pielęgnacyjnych (nawozy, opryski, ogławianie)
- eksperymenty dotyczące terminów (głównie siewu, ale też wysadzania na miejsce docelowe) jak również ekologicznych sposobów zapobiegania i walczenia z chorobami dotykającymi pomidory
- dzielenie przepisami na pomidorowe dania
- wszelakie dobre rady oraz dzielenie się swoimi sposobami na efektywną uprawę.

Wątek trafił do kategorii Nasze ogrody, ponieważ nie ma działu o Warzywach i owocach, nie każdy prowadzi swoją uprawę pomidorów w 100% ekologicznie by umieścić go w dziale Ekologiczna uprawa ogrodu.

Patrycja_KG_Lu 12:52, 10 lut 2025

Pomidory można podzielić ze względu na wiele kategorii. Poniżej kilka zestawień.

Podział ze względu na wielość owocu:
- drobnoowocowe
a) cherry (10–25g)
b) koktajlowy (30–50g)
- średnioowocowe (60–190g)
- wielkoowocowe (200-1000g)
- giganty (powyżej 1 kg)

We względu na wysokość krzaka:
- karłowe
- średnie
- wysokie

We względu na to jakie warunki preferują/wytrzymują:
- gruntowe
- szklarniowe (pod osłony)
- do donic

Termin owocowania:
- bardzo wczesne (95–105 dni)
- wczesne (105–115 dni)
- średnio wczesne (116–135 dni)
- późne (ponad 130 dni)

Podział dotyczący siły wzrostu:
- samokończące
- silnieroanące (trzeba ogławiać w odpowiednim momencie)

Podział ze względu na zapylenie:
- zapylenie otwarte (proces, w którym pomidor jest zapylany przez samozapylenie i produkuje nasiona zgodne z typem)
- F1 (heterozyjne, odmiany mieszańcowe)

Kształt owocu:
- okrągłe
- spłaszczone lekko żebrowane
- podłużne (rzymskie/śliwkowe/daktylowe)
- sakiewka
- paprykowe
- truskawkowe
- typ bawole serce

Jako ostatni podział ze względu na kolor skórki:
- czerwone
- malinowe
- żółte i pomarańczowe
- zielone
- czarne
- czekoladowe (kolor od ciemnobrązowego do zgniłozielonego)
- fioletowe
- tygrysie

Aby powstająca tu encyklopedia odmian pomidorów była przejrzysta warto trzymać się jakiegoś schematu przy opisie każdego pomidora. Proponuję taki jak w następnym poście. Jak nie ma wszystkich danych to można zostawić to czy tamto pole puste. Wystarczy kliknąć cytuj. Wtedy przeniesie schemat do pola w którym wpisujemy tekst posta. Wystarczy usunąć słowo [quuote] na początku i [/quuote] na końcu by cytowanie zniknęło.

[ODMIANA]: nazwa odmiany
[ZDJĘCIE]: minimum jedno najlepiej ukazujące owoc w całości, można więcej zdjęć np. po przekrojeniu czy takie ukazujące całe grono
[KOLOR]: czerwone/malinowe/żółte i pomarańczowe/zielone/czarne/czekoladowe/fioletowe/tygrysie
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe/typ bawole/podłużne/rzymskie/śliwkowe/daktylowe/paprykowe/ serce
[WIELKOŚĆ OWOCU]: cherry/koktajlowy/średnioowocowy/wielkoowocowy/gigant
[TYP]: grunt/pod osłony/donica
[TERMIN OWOCOWANIA]: bardzo wczesne/wczesne/średnio wczesne/późne
[WYSOKOŚĆ]:
[TYP WZROSTU]: samokończące/do ogławiania
[POCHODZENIE]: kraj i/lub region
[CIEKAWOSTKI]:
[MOJA OPINIA]:

Zaczynam od prezentacji pierwszej odmiany.
[ODMIANA]: Citrina

[KOLOR]: żółte
[KSZTAŁT OWOCU]: podłużne (w kształcie cytryny, charakterystyczny czubek)
[WIELKOŚĆ OWOCU]: średnioowocowy (ok. 70-80 g)
[TYP]: do gruntu i pod osłony
[TERMIN OWOCOWANIA]: średniowczesna* (moja uwaga w opinii na dole)
[WYSOKOŚĆ]: wysoka (180 cm)
[TYP WZROSTU]: do ogławiania
[POCHODZENIE]: Rosja
[CIEKAWOSTKI]: Zaleca się prowadzić na 1-3 pędy. Ponadprzeciętna plenność na krzaku i gronie.
[MOJA OPINIA]: Mimo deklaracji o tym, że to średniowczesna odmiana pomidora to był dojrzały najpóźniej z całej pomidorowej bandy w tunelu. Miałam z tego powodu odrzucić go z listy siewu na kolejny rok. Zmieniłam jednak zdanie pod koniec, bo owocował, aż do przymrozków, a zebrane zielone owoce dochodziły powoli w domu. Dzięki temu jeszcze w styczniu mogliśmy jeść swojego pomidora. Niestety jak dla mnie miał grubszą skórkę, jednak to że tak długo zachował zdolność do przechowywania skłania do refleksji, że jednego krzaka warto mieć. Odznaczał się u mnie mega plennością - na jednym gronie było zatrzęsienie owoców (dowód na zdjęciu wyżej). W środku jest dość soczysty - ma sporo soku.

Wysiew pomidorków. W zeszłym roku zdecydowałam się wysiać je 20-go marca. Pomidorów nie kiełkuje wcześniej na waciku. Robiłam tak w poprzednim roku z paprykami. W kolejnym roku z braku czasu dałam papryki i pomidory od razu do ziemi.

1. Ziemię kupuję nie uniwersalną, a do wysiewów. Wybieram firmę Aura lub Kronen.
2. W kuwecie/wiadrze/tacy wsypuje sobie ziemie i dodaje wody. Mieszam ręką jak ciasto. Robię test ściskania. Jeśli nabierając garść i ściskając kapie woda = za mokro, jeśli po ściśnięciu grudka się rozpada = za sucho, jeśli grudka pozostaje w nadanym kształcie to wtedy jest idealnie.
3. Napełniam doniczki ziemią niemal do krawędzi i układam nasiona.

4. Przysypuje nasiona na tyle, żeby zakryć. Dla pomidora to pewnie ok. 0,5 cm. Papryki troszkę grubiej by opór ziemi pomógł się nasionku pozbyć tej skorupki.
5. Lekko zraszam wierzch i nakrywam folią.

6. Daje do najcieplejszego pomieszczenia na podłogę (mam ogrzewane podłogi). Raz dziennie zaglądam. Nie musiałam podlewać, bo folia zapobiegała ucieczce wilgoci. Te, które już wzeszły poszły na parapet. Reszta czeka pod folią. Muszą dostać jeszcze podwyższenie do krawędzi ramy okna jak te po lewo.
24 marca 2024

28 marca 2024

6 kwietnia 2024

17 kwietnia 2024

24 kwietnia 2024

anuska2507 napisał(a)
Apetyczne zbiory
Powiedz, czy co roku zbierasz od nowa nasiona pomidorów, czy jeśli w jednym roku zbierzesz większą ilość nasion, to wysiewasz je przez kilka kolejnych sezonów? Jak jest z ich przydatnością do siewu?

Jeśli chodzi o pobieranie nasion to w skrócie:
1. Pobieram z prawidłowo wykształconych owoców, raczej nie z pierwszego grona, a wyższych gron. Odpadają więc te ze staśmionych kwiatów, z suwakami, kocimi mordkami.
2. Pobieram z dojrzałych, zdrowych (bez oznak choroby) owoców.
3. Galaretka otaczająca nasiona może być nosicielem takich chorób jak np. zgorzel siewek, czarna zgnilizna, altarnarioza. Dlatego pozbywam się galaretki na jeden ze sposobów:
a) fermentowanie 2-3 dni (sposób polecany na grupach szklarniowych, ale nieskuteczny w 100%)
b) fermentowanie z dodatkiem saletry potasowej (roztwór 3%)
c) Woda + szczypta pektolazy (ze sklepu winiarskiego) + od 6 do 24 godzin moczenia - ten sposób nie wymaga późniejszego odkażania przed siewem.
4. Po opłukaniu rozkładam nasiona na papierze do pieczenia, łatwiej oderwać niż z ręcznika papierowego.
5. Dobrze przygotowane nasiona są zazwyczaj matowe, tępe i z widocznymi włoskami.

Suwaki - z tego nie zbieram

Kocia mordka - z tego nie zbieram

Pomidor ze staśmionego kwiatka - nie zbieram

Prawidłowy ślad po kwiatku

Lubię używać kieliszków by nie pomylić odmian.

Dwa lata temu wysiewałam różne nasiona: z samodzielnego zbioru z poprzedniego roku, kupione od kolekcjonerki odmian, ze sklepu, ale też takie kupione w 2021 roku, czyli zebrane w 2020 r. Wschody były 100% lub bliskie temu. Mam gdzieś notatki o ilości wysianych ziarek/wschodów, ale musiałabym poszukać ich. Przechowuje je w suchym, zamkniętym pudełku w zimie, w same nasiona są zazwyczaj w woreczkach strunowych z karteczką informującą o odmianie.

W początkowych sezonach miałam sporo parapetów od południowej strony, niestety po przeprowadzce do domu mam do dyspozycji tylko wschodnie okno. W zeszłym roku pojawił się pomysł doświetlania rozsad sztucznym światłem, który udało się zrealizować w ekonomicznym wydaniu. Wrzucam zredagowany wpis z 4 kwietnia 2024 r.

"Wczoraj prawie skończyliśmy montaż regału rozsadnikowego. Dotarły takie lampy (foto z osłonką i bez, muszę doczytać czy lepiej będzie ją ściągnąć). Mają w sobie zasilacze już wewnątrz, wystarczy połączyć kablem zakończonym wtyczką i do gniazdka. Parametry to 30 W, 6500 K, 3000 lm. Można kupić droższe, profesjonalne lampy, ale z tego co czytałam na grupie na FB „Mam szklarnię” to wiele osób używa takich właśnie garażowych i dają radę. Cztery sztuki kosztowały 49 zł, kabel został po budowie, wtyczka to ok. 3 zł.

Mąż połączył lampy szeregowo, zabezpieczył połączenia kabli termoskurczką (przed małym dzieckiem głównie), spiął główny kabel trytytkami do boku regału.

Regały mają półki z materiału, który niestety chłonie wodę, warto go zabezpieczyć np. folią samoprzylepną, mi została jakaś z innego projektu, kosztowała około 6 zł.

Lampy są zamontowane na sznurkach by można było regulować ich wysokość w miarę wzrostu rozsad. Kabel zasilający zostawiony z zapasem właśnie w tym celu na każdym poziomie. Sznurki na końcu spięte spinaczami do papieru.

Brakuje jeszcze kocy termicznych z apteki do obłożenia 3 ścian w celu lepszego skupienia/odbicia światła. Cztery oświetlone poziomy wystarczą na 8 tac/kuwet rozsadowych, w każdej 15-18 doniczek. Najwyższy poziom pozostał niedoświetlony. Przepikowałam wczoraj Betaluxy, Gargamela. Szerokość regału między narożnikami to 31,5 cm, tace 31 cm, więc idealnie dwie wejdą na półkę lekko wystając na boki."

*Doczytałam o osłonkach na lampy i warto je zdjąć.

Zapasy na zimę to najczęściej pomidorowe pasaty. Dzięki udogodnieniu w postaci wyciskarki wolnoobrotowej idzie mi bardzo szybko. Skórki i ziarka od razu są oddzielone.

Patrycja_KG_Lu 12:53, 10 lut 2025

Sezon 2025 zaczynam z poniższą listą odmian (kolejność ze względu na termin pojawienia się danej odmiany u mnie):
Alice’s Dream
Aussie
Costoluto Fiorentino
Dwarf Beauty King
Kardynal
Kozula 14 Megagroniasty
Malinowy kapturek
Michael’s Portuguese Monster + Delicious
Perun
Rozovye schechky
S.Marzanno 3
Super Nova

Aurija
Betalux
Black Cherry
Brandywine Black
Citrina
Citrus Grape
Cornabel F1
Gargamel
Green Zebra
Kosovo
Stara Babcina Malinówka
Rotkapen

Aly Mustang
Aurija - Dwarf
Beczka Miodu
Black Beauty
Black Japanesse Triffele
Gold medal
Isis Candy
Lady Madonna- Dwarf
Malachitowa Szkatułka
Mongolian - Dwarf
Niebiańskie Góry (ZAILIJSKIS ALATAU)
Omar’s Lebanese
Orange Russian
Russian Big Roma
Sibirskie Banany
Sgt. Peppers
Uluru Ochre - Dwarf
Uralskij Rannyj - Dwarf
Work Release Paste

Big Rainbow
Brad's Black Heart
Brandywine Apricot
Dwarf Caitydid
Dwarf Delta River
Dwarf Stone
Dwarf Sweet Sue
Dwarf The thong
Orange Strawberry
Sakwa Wojciecha
Salsa Super Roma
Tiger Flash

Anna Russian
Honey moon F1
Klara
Malachitowa szkatułka
Malinowy warszawski
Poranek
Russian Cossak
Yellow Pearshaped

Ametyst Jewel
Amish Paste
Ananas Noir
Barry’s Crazy Cherry
Bawole Serce
Beefsteak Black
Bison
Black from Tula
Blue Beauty
Blush
Brad’s Atomic Grape
Cherry Dziki
Christmas Grapes
Green Grape
Hazel Mae
Italian Red Pear
Kellog’s
Mama Irene
Mexico
Noire de Crime
Philovita F1
Pierce’s Praide
Pink Bumblebee
Provenzano
Raf Hairloom
Red Target
Siberian Tiger
Tasmanian Chocolate
Petit Coeur De Boauf
Yellow Dragon
Purple Heart - Dwarf

Pozostaje dylemat które wysiać, bo wszystkich nie zmieszczę.