Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Wizytówki naszych ogrodów » Wizytówka - Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Wizytówka - Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 10:51, 13 lut 2026

RABATA ZACHODNIA ŚRODEK (wiosna 2025-...)
Tutaj miałam duży problem z ustaleniem co posadzić. Początkowo oceniłam, że będzie to częściowo cieniste miejsce, bo rano daje cień budynek, a popołudniu mata i przyszły żywopłot. Jednak po posadzeniu roślin przeznaczonych do cienia dało się odczuć, że im to miejsce nie pasuje i powędrowały pod pergolę. Od tamtej pory zaczęłam to miejsce traktować jako słoneczne. Nie jako klasyczna patelnia, ale jednak słoneczne.

Tak wyglądało to miejsce przez okno wiosną 2025. Została tam wtedy posadzona jedna amanogawa (lekko po lewo, nawiązanie od trzech na przodzie) oraz dwa ciemierniki.

Następnie latem doszedł perukowiec w intensywnym kolorze.

Jesień 2025 - Dosadziłam więcej rozchodników jako kontynuację z frontu oraz kolejnych roślin.

Lista roślin:
* Wiśnia piłkowana Amanogawa - 1 szt.
* Ambrowiec Slender Silhouette - 1 szt.
* Proso rózgowate Nosferatu - 1 szt.
* Rdest wężownik Superba - 1 szt.
* Ciemiernik Strawberry Moon - 2 szt.
* Hakonechloa smukła All Gold - 1 szt.
* Rozplenica japońska Hameln - 3 szt.
* Dereń biały Miracle - 1 szt.
* Tuja Mirjam - 2 szt.
* Hortensja bukietowa NN - 1 szt.
* Hortensja bukietowa Skyfall - 1 szt.

Plan: Obecnie trwa klarowanie się koncepcji i powoli sadzę tam rośliny. Pierwszą połowę, czyli tą widzianą z okna jadalni chce zakończyć obsadzać na wiosnę 2026, a drugą widzianą z okna salonu i tarasu na jesień 2026.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 10:52, 13 lut 2026

RABATA ZACHODNIA ZA DOMEM (lato 2024-lato 2025)
Pomysł na tą rabatę narodził się na stronie 337. Został zaczerpnięty od Asi Rojodziejowej. Tak to wyglądało zaraz przed sadzeniem (3 x hortensje bukietowe Skyfall, 3 x bergenie Rotblum oraz 3 x Hakonechloa Aureola):

Potem doszły jeszcze 2 x zawilce Honorine Jobert oraz laurowiśnia jako żywopłot, a także ciemierniki od Anpi. Niestety hakonki nie chciały tutaj współpracować dlatego podmieniłam je na rozplenicę Hameln Gold w kolejnym roku.

LIPIEC 2025 - Podmienione trawy.

Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 10:52, 13 lut 2026

RABATA Z ELEMENTEM WODNYM (sierpień 2024-...)
Pomysł na rabatę pojawił się w kwietniu 2024 roku na stronie 266. Wrzuciłam tam mój rysunek, a jakiś czas później wizualizację AI.

Sierpień 2024

Październik 2024

Wczesna jesień 2025

Późna jesień 2025

Lista roślin:
Buk pospolity Dawyck Purple - 1 szt.
Miłorząb japoński Mariken (na pniu) - 3 szt.
Hortensja bukietowa Magical Moonlight - 2 szt.
Pęcherznica kalinolistna Dart’s Gold - 5 szt.
Kosaciec syberyjski Gerald Darby - 3 szt.
Tuja Danica - 3 szt.
Sesleria jesienna - 5 szt.
Szałwia omszona Deep Blue Field - 2 szt. podzielone na kilka
Miskant chiński Gracillimus - 2 szt.
Rozplenica japońska Lady U - 1 szt.
Rozchodnik okazały NN bordowy - 3 szt.
Czosnek ozdobny Purple Sensation
Patrycja_KG_Lu 11:02, 13 lut 2026

RABATA BRZOZOWA (wiosna 2024-...)
Planowanie rabaty odbyło się na str. od 122, od 132, 134, 170.

Lista roślin:
Cis pospolity Fastigiata Robusta - 6 szt.
Brzoza pożyteczna Doorenbos - 4 szt.
Lilak pospolity Aucubaefolia - 1 szt.
Miskant chiński Sarabande - 4 szt.
Dereń biały Siberian Pearls - 7 szt.
Hortensja bukietowa Fraise Melba
Rozplenica japońska Lady U - 2 szt.
Rozplenica japońska Hameln - 7 szt.
Rozchodnik okazały NN
Rozchodnik okazały Brillant - 1 szt.
Rozchodnik okazały Mr Goodbud - 1 szt.
Jeżówka purpurowa Magnus
Krwawnica NN
Floks NN - 1 szt.
Mieczyk Reve D’Amour - 12 szt.

Jesień 2023

Wiosna 2024 - Pierwsze nasadzenia.

Lato 2024

Jesień 2024 / Jesień 2025
Patrycja_KG_Lu 11:03, 13 lut 2026

RABATA NAROŻNA
Patrycja_KG_Lu 11:11, 13 lut 2026

RABATA TRZCINNIKOWA (wiosna 2024-...)
Tuż za nią jest warzywnik, dlatego nie chce tutaj zbyt wysokich nasadzeń. Jedynymi wysokimi elementami są dwie jabłonki kolumnowe Maypole.

Inspiracja:
https://pin.it/43tAd4g49
https://pin.it/2iWkVbI4a
https://pin.it/7puKpu02M

Wiosna 2024 - Pierwsze nasadzenia / Lato 2024

Wiosna 2025

Lato 2025
Patrycja_KG_Lu 11:17, 13 lut 2026

RABATA PIWONIOWA
Patrycja_KG_Lu 11:42, 13 lut 2026

RABATA WIEJSKA
Patrycja_KG_Lu 15:49, 14 lut 2026

RABATA STUDNIOWA
Rabata dla której nie ma na razie planu nasadzeń. Jedyną rośliną w docelowym miejscu jest klon tatarski posadzony w 2025 roku. Znajduje się na niej wieko od zbiornika na deszczówkę i kranik, stąd potoczna nazwa "studniowa". Za kilka lat razem z rabatą lilakową będą stanowić tło dla sporego placyku. Kilka koncepcji nasadzeń jest już w głowie, ale jeszcze nie są zwizualizowane ani rysunkiem ani obrazkiem AI.

Tymczasowe nasadzenia:
* Proso rózgowate Northwind - 2 szt.
* Miskant chiński Lady in Red - 1 szt.
* Rozplenica japońska Black Beauty - 1 szt.
* Trzęślica trzcinowata Transparent (molinia) - 1 szt.
* Gaura NN od Danusi - 1 szt.
* Gaura Whirilng Butterflies - 2 szt.

2025

Patrycja_KG_Lu 15:49, 14 lut 2026

RABATA LILAKOWA (wiosna 2024-...) - koncepcja na tą rabatę wstępna jest, ale jest bardzo kosztowa i czasochłonna. Dlatego realizacja najprawdopodobniej w latach 2028-2030. Na razie rosną na niej 3 lilaki węgierskie Josiki, kalina koralowa Roseum, kocimiętka mandżurska Manchu Blue oraz orliki NN.

Wstępny plan na placyk i rabaty, czyli ta odłożona w realizacji część.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies