Gabriela
10:33, 01 gru 2011

Dołączył: 25 lut 2011
Posty: 8072
Ponieważ na wątku Eli była mowa o plackach ziemniaczanych, to podzielę się przepisem na takie placki w dużo lżejszej a pysznej wersji, które robię często, bo mało roboty z nimi, a domownicy bardzo je lubią.
1 kg ziemniaków zetrzeć na tarce albo w malakserze na grubsze wiórki. Drobniej zetrzeć jedną cebulę i spory ząbek czosnku, albo 2-3 małe. Nie odciskać. Do ziemniaków wbić jedno całe jajko, posolić, popieprzyć i dodać łyżkę suszonego majeranku, a jak się ma świeży to trzy - cztery łyżki posiekanego.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować śladową ilością oleju ( nie oliwy, bo będzie niedobre), łyżką nałożyć masę ziemniaczaną i rozklepać na placki dowolnej wielkości.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 25 minut, do zrumienienia.
Są pyszne z gęstym jogurtem typu greckiego, można jeść rękami, bo nietłuste.
1 kg ziemniaków zetrzeć na tarce albo w malakserze na grubsze wiórki. Drobniej zetrzeć jedną cebulę i spory ząbek czosnku, albo 2-3 małe. Nie odciskać. Do ziemniaków wbić jedno całe jajko, posolić, popieprzyć i dodać łyżkę suszonego majeranku, a jak się ma świeży to trzy - cztery łyżki posiekanego.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować śladową ilością oleju ( nie oliwy, bo będzie niedobre), łyżką nałożyć masę ziemniaczaną i rozklepać na placki dowolnej wielkości.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 25 minut, do zrumienienia.
Są pyszne z gęstym jogurtem typu greckiego, można jeść rękami, bo nietłuste.
____________________
Ogród w budowie nieustającej
Ogród w budowie nieustającej