Wstawię zdjęcie mojego tegorocznego nabytku Oto Platan klonolistny (Platanus acerifolia)
Ma 6 metrów i rośnie na przygotowanej specjalnie ziemi. Zabespieczyć go jakoś na zimę? U mnie jest bardzo wietrznie. Nie przemarznie?
Witam.
Też nabyłam platana w tym roku. Tylko mój był kopany z gruntu i jest obecnie bez liści (ma 5m). Możesz zamieścić zdjęcie jego z większej perspektywy.
Pozdrawiam
Ja też kierowalam się takimi radami i czekałam, czekalam.... Wreszcie cierpliwość się skończyła i sypnęłam młodemu trawnikowi nawóz i jak buchnął to był piekniejszy od starszego o rok
Trawnik siałam w październiku ubiegłego roku a nawóz wysypałam dopiero w czercu, wg mnie co najmniej miesiąc za pózźno. Na pewno nie należy przesadzać z ilością aby nie wypalić korzeni. Nie mniej jednak po zimie trawa potrzebowała wzmocnienia, po nawozie bardzo szybko się zagęściła i jest teraz boska.
A trawnik siany wiosną 2011 i nie nawożony w poprzednim sezonie wyglądał makabrycznie!!! Ja jestem za nawozami azotowymi wiosną, tylko nie orzesadzaj ze stężeniem wczesną wiosną lepiej mniej a częściej. I żadne tam długodziałające, testowałm wszystko, krótko dzialajce co 3-4 tygodnie. Chyba źe masz olbrzymi trawnik i być nie dał rady tak często nawozić??? Nie doczytałam, sorki