Dziś nareszcie troszkę zwiedzam... Justynko, ja na trawach dopiero zaczynam się poznawać, i już mam pierwsze bolesne doświadczenia: wymarzły mi 3 carexy, gracillimus, obiedka, miłka, a pozostałe, które mam, bardzo ucierpiały, oprócz (o dziwo) seslerii. Sadzonka hakone też przeżyła, ale pod dużą plastikową butlą. Ale polecam Ci proso, jest śliczne i nic mu po zimie. Bardzo ładny jest też owies wiecznie zielony. Ostatnio temat traw podnosi mi ciśnienie, bo u Surowińskiego zamówiłam dwa miskanty Morning Light, wprawdzie dostałam potwierdzenie, że przyślą, ale jak na razie NIC
Juzienko, tak sobie teraz spoglądnełam na Twój taras z donicami tymi dużymi, a nie myslałaś tam o miskantach na przemian z jakąś hortensją bukietową?tak sobie tylko pomyślałam
Bogda...pierwsza myśl w donicy to były właśnie trawy, ale teraz już nie chcę zasłaniać sobie widoku to raz....a dwa to w tej donicy mało co rośnie i chwilowo eksperymentuję. Choć nie ukrywam, że chciałabym żeby zostało już tak jak jest + małe trawki
A ja myślę, że ten "skalniak" w donicy jest świetny. Rojniki, kosodrzewiny są idealne na słoćne. Możesz ewentualnie dodać typowe skalniaki floksy, goździki, żagwin ale wówczas byłoby bardziej rustykalnie ale chyba tak nie chcesz ?
Zostałabym przy ksodrzewinach można je fajnie formować, ewentualnie japoński akcent mini klonik palmowy powyginany przy ciurkadełku, więcej rojników.
A może jeszcze karmik ościsty, jutro pokaże jak u mnie wygląda Niskie trawy koniecznie: Carex morrovi variegata lub holcus Mollis, festuca!!!