Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Madzenka 20:33, 24 wrz 2012

Czy u ciebie mocno wieje?? Boże zimno to wiem ...
Iglaki może nie zmarzną....Okryłabym rośliny, najpierw torfem obsyp, potem gałązkami z iglaków ...
Ale mogą wymarznąć
Madzenka 20:33, 24 wrz 2012

Dubelek
popcorn 20:41, 24 wrz 2012

Jak możesz, to przesadź lawendę do gruntu. Donice nie mają odprowadzenia nadmiaru wody? A jak poleje, to masz tam bardzo mokro? JEśli tak to lepiej poprzesadzać... Generalnie wszystko możesz przesadzić, zawsze łatwiej okryć, no i wiatr Ci nie zwieje włókniny czy gałązek świerkowych - gorzej mu będzie rozwiać leżące na ziemi niż na donicy nad ziemią...
Juzia 09:45, 25 wrz 2012

No właśnie wieje u mnie straszliwie.....raz wiało tak, że matę trzcinową razem z siatką ogrodzeniową położyło na ziemię

W donicy są rury odprowadzające wodę, ale wiosną robi się błotko. Pewnie dlatego, że ziemia głębej jest zamarznięta i nie chłonie wody.
Porobiłam wczoraj eksperymenta i w przyszłym roku już będę wiedziała czy ocieplać...czy zostawić....czy może sadzić tam tylko sezonowe.

Jedną lawendę przesadziłam do gruntu, a drugą....heh...podzieliłam na trzy i zostawiłam w donicy
Podzieliłam też trawki...i trochę zostawiłam na próbę.
Sosenki i świerczki zabrałam wszystkie, bo i tak już za duże się robią

Juzia 09:51, 25 wrz 2012

I jeszcza zagwozdkę mam.... wczoraj zajrzałam do cebulek hiacyntów w garażu i wszyskie już mają zielone różki ???
Źle je przechowywałam czy jak???
Teraz to już chyba muszę wsadzić do ziemi i zabrać do domu ?

popcorn 10:31, 25 wrz 2012

no i dobrze, lepiej im będzie w gruncie; a jak te zostawione w donicy przeżyją, to będziesz wiedziała co zostawiać a co nie... najwyżej będziesz miała donicę na jednoroczne!
Wysadź hiacynty do ziemi moje w większości jeszcze spały, ze 2 może miały zielone różki
beta 10:53, 25 wrz 2012

witam

w kwesti donic na tarasie mam niestewty przykre doświadczenia

rok temu jeszcze nie wiedziałam że trzeba takie donice ocieplać jak sie chce rośliny wieloletnie, no i przemrzła mi azalia, turzyca, juka kalifornijska, malutki berberysek

zastała się tylko mała kulka tujki, ale też się zastanawiam czy go do gruntu nie przenieść, i koniecznie wiciokrzewa musze zabrać z donicy, w tym roku na wiosnę go sadziłam, ale boję sie że w nieocieplonej skrzynie nie przetrwa

na wiosnę wszystkie skrzynie ocieple

Jedną lawendę przesadziłam do gruntu, a drugą....heh...podzieliłam na trzy i zostawiłam w donicy

to tak można?, tzn dzielić lawendę? ja to chyba jeszcze mało wiem, ale skoro tak można to ja swoje tez podzilę
Juzia 11:04, 25 wrz 2012

Beatko z podziału lawenda ponoć słabo. Lepiej z sadzonek.
Ja zaryzykowałam jedną sztukę...i tak mam tylko dwie
Ten rok i ta zima to eksperyment. Co przeżyje będzie u mnie rosło...a co nie...już raczej nie kupię
Joaska 12:29, 25 wrz 2012

A ja ostatnio (wczoraj) sobie zafundowałam lawendę z obi (6pak za 3,9 kupiłam 5- 6paków a co !!!Tak że dziewczyny do obi po lawende!
beta 12:46, 25 wrz 2012

Joaska napisał(a)
A ja ostatnio (wczoraj) sobie zafundowałam lawendę z obi (6pak za 3,9 kupiłam 5- 6paków a co !!!Tak że dziewczyny do obi po lawende!

Joaśka super wiadomość

ja byłam w niedzielę i nie było sześciopaków po 3.90, byłu ale po 14 zł, a pojedyncze po 1,90,

jutro zajadę

dzięki

a nie wiesz przypadkiem gdzie bukszpany na obwódki dają?