Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Juzia 22:20, 27 wrz 2012

A Red Baron rośnie ostro!
Chyba nawet wyrósł mi jeden skąd go zabarałam....musiał kawałek zostać

Taki chwastek trochę...jak kłosówka
justi 22:21, 27 wrz 2012

A te kłosówki to nie są to ekspansywne trawy co szybko się rozrastają i trudno potem wytępić? pytam bo się na nich nie znam za bardzo
Juzia 22:24, 27 wrz 2012

justi napisał(a)
A te kłosówki to nie są to ekspansywne trawy co szybko się rozrastają i trudno potem wytępić? pytam bo się na nich nie znam za bardzo

No właśnie trochę są
beta 22:26, 27 wrz 2012

Juzia_G napisał(a)
Ale ja też się na błędach uczę....a kłosówki to kto 17 sztuk kupił?????
A mogłam 3...hehe

Teraz już wiem...i dzielę co popadnie

beta 22:28, 27 wrz 2012

nie Ty jedna do dzielenia

ostatnio koleżanka mi "poradziłą" żebym swoją horti "jakoś" dziabnęła na pół-szalona jakaś
Megi 23:03, 27 wrz 2012

Rozmnażanie dobra rzecz bardzo popieram, moja sąsiadka jak kupiła Barona, to po miesiącu miała 2 razy tyle trawy, więc ja kupiłam inna i zrobiłyśmy wymianę, często praktykujemy zresztą takie wymiany.

z horti też można zrobić zdrewniałe sadzonki, podobno rozmnażają się i to wcale nie tak trudno, sama się zastanawiam, czy nie poeksperymentuję, bo widzi mi się szpaler przed płotem na froncie, a skoro mam w tej chwili tyle hortek w ogrodzie, to czemu nie spróbować ? znalazłam przepis od horto-maniaków i kto wie
Martek 00:11, 28 wrz 2012

beta napisał(a)

ostatnio koleżanka mi "poradziłą" żebym swoją horti "jakoś" dziabnęła na pół-szalona jakaś

Dałoby się tylko na wiosnę .Byłyby dwie hortensje troszkę chwilę słabsze pewnie bo z jednej strony troszkę ubyłoby korzeni.Taki podział jest normalką .
O rozmnażaniu hortensji było wielokrotnie pisane.Można jedną czy dwie gałązki położyć na ziemię na nie położyć jakieś kamyczki ,które przytrzymają przy ziemi i w miejscu gdzie najlepiej przylega gałązka położyć ziemi .Jak zabieg wykonać teraz to roślin jeszcze do wiosny nie ukorzeni się .Być może puści coś małego,ale nie wolno w/g mnie zaglądać czy coś się dzieje do końca następnego sezonu ,ewentualnie późniejszym latem. Bo sierpień może być miesiącem takim większego wzrostu ukorzenienia .Potem się ciacha taką młodą sadzonkę po jednej stronie przed korzonkami i jest młoda horti
Martek 00:21, 28 wrz 2012

Ta donica jest dość duża,ale w związku z tym,że rośliny na wiosnę jednak mają wodę w piwnicy ,a lawenda nie cierpi takich niespodzianek to lepiej ją zabrać .Na pewno przy płytkich korzeniach chwilowy nadmiar płynu nie zaszkodzi,ale jak będzie się utrzymywać dłużej na pewno .
Ja bym w takiej sytuacji coś tu sezonowego trzymała.Iglaki jak kosodrzewiny jeszcze wytrzymują ,ale nie wszystkie.
beta 08:34, 28 wrz 2012

Martek napisał(a)

Dałoby się tylko na wiosnę .Byłyby dwie hortensje troszkę chwilę słabsze pewnie bo z jednej strony troszkę ubyłoby korzeni.Taki podział jest normalką .
O rozmnażaniu hortensji było wielokrotnie pisane.Można jedną czy dwie gałązki położyć na ziemię na nie położyć jakieś kamyczki ,które przytrzymają przy ziemi i w miejscu gdzie najlepiej przylega gałązka położyć ziemi .Jak zabieg wykonać teraz to roślin jeszcze do wiosny nie ukorzeni się .Być może puści coś małego,ale nie wolno w/g mnie zaglądać czy coś się dzieje do końca następnego sezonu ,ewentualnie późniejszym latem. Bo sierpień może być miesiącem takim większego wzrostu ukorzenienia .Potem się ciacha taką młodą sadzonkę po jednej stronie przed korzonkami i jest młoda horti

Dzięki Kochana za instrukcje

tak zrobie
Diana 09:31, 28 wrz 2012

Justynko troszkę mnie tu u ciebie nie było...przyznam bez bicia
Przeglądam i widzę że szalejesz z tym rozmnażaniem na całego !!!!!!
To świetnie trzymam kciuki żeby wszystko się przyjeło i szybciutko się rozrastało
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies