Strona główna Archiwum Forum Mapa ogrodów O nas Kontakt

Pokaż wątki Pokaż posty

Rzuć biszkoptem! :D Przepis...

kaisog1
 mg 6729

Dołączył: 14 lut 2011
Skąd: Warszawa/Kubusiowo
Posty: 13110
Dodany 20:30, 23 gru 2011
Szukałam dobrego przepisu na biszkopt Dlaczego? Bo biszkopt mnie nie lubi i nigdy nie wychodzi.....
Poszperałam troszkę w necie i znalazłam przepis gdzie po upieczeniu biszkoptu rzuca się nim o podłogę (ja swoimi rzucałam ale to w wyniku wściekłości, że nie wyszedł )

Dziś upiekłam biszkopt z tego przepisu i......................wyszedł jak z bajki! Równiutki, puszysty, delikatny... idealny! Dzielę się więc z Wami przepisem bo jest super!



Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:


•5 jajek
•3/4 szklanki cukru
•3/4 szklanki mąki pszennej
•1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.


Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.



Przepis pochodzi z blogu dorotus76 http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html.
Biszkopt wychodzi dokładnie taki jak na zdjęciu, które jest zamieszczone na stronie




Ponieważ biszkopt wyszedł taki delikatny skojarzyło mi się to od razu z tiramisu. Więc pogrzebałam i znalazłam taki przepis na krem..... jest super w smaku

Krem:
• 4 żółtka
• 170 g drobnego cukru do wypieków
• 500 g sera mascarpone
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)
• 100 ml wody
• 3 łyżki likieru amaretto
• 300 ml śmietany kremówki

Dodatki:
3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru

•Ubić żółtka z cukrem (Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
). Wymieszać z serem mascarpone.
•Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.
•Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
•Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.


Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_cappuccino/przepis.html

____________________
Pozdrawiam Małgorzata Kubusiowo, Kubusiowo II, Mini Kubusiowo
agniecha973
Img 0719m

Dołączył: 09 lis 2011
Skąd: Dolny Śląsk
Posty: 11947
Dodany 23:36, 23 gru 2011
Ja też swoim rzucam, ale przepis mam na większą porcję. My uwielbiamy z kremem rafaello. Jeśli będą chętni, to podam, ale już dziś nie dam rady
Jagna
Dsc 3381

Dołączył: 08 lut 2011
Posty: 1633
Dodany 14:42, 25 gru 2011
a mój to:
na każde jajo 1 łyżka cukru i kopiasta łyżka mąki krupczatki.
Jaja ubijamy na puszystę masę dodając stopniowo cukier. Na koniec delikatnie na wolnych obrotach mąkę.
Przepis ma te zaletę że nie trzeba pamiętać proporcji i zawsze wychodzi.
____________________
Wątek o tym, że nie umiem
Sebek
20160101 130510

Dołączył: 08 lut 2011
Posty: 49964
Dodany 10:49, 26 gru 2011
Raaany - przez o rzuć biszkoptem u Jagny przeczytałem kopiasta łopata mąki
Basiaw
Dscf0700

Dołączył: 19 sie 2011
Skąd: zachodniopomorskie
Posty: 1290
Dodany 11:40, 26 gru 2011
Sebek napisał(a)
Raaany - przez o rzuć biszkoptem u Jagny przeczytałem kopiasta łopata mąki


Dla krasnoludka łyżka to jak łopata..
____________________
Nasz mały, zielony świat
Sebek
20160101 130510

Dołączył: 08 lut 2011
Posty: 49964
Dodany 12:04, 26 gru 2011
Basiaw napisał(a)

Raaany - przez o rzuć biszkoptem u Jagny przeczytałem kopiasta łopata mąki


Dla krasnoludka łyżka to jak łopata..



No pewnie tak
Jagna
Dsc 3381

Dołączył: 08 lut 2011
Posty: 1633
Dodany 20:28, 30 gru 2011
Sebek napisał(a)
Raaany - przez o rzuć biszkoptem u Jagny przeczytałem kopiasta łopata mąki


Taki już Twój los marny wszystko Ci się z jednym kojarzy!!!!!
____________________
Wątek o tym, że nie umiem
Sebek
20160101 130510

Dołączył: 08 lut 2011
Posty: 49964
Dodany 21:03, 30 gru 2011
czyli skończę przy łopacie?

Aż tak może źle to nie będzie
kaisog1
 mg 6729

Dołączył: 14 lut 2011
Skąd: Warszawa/Kubusiowo
Posty: 13110
Dodany 22:31, 30 gru 2011
Ha! I dziś znowu upiekłam! Rzuciłam i wyszedł! Siedzi teraz w lodówce nakremowany
____________________
Pozdrawiam Małgorzata Kubusiowo, Kubusiowo II, Mini Kubusiowo
Sebek
20160101 130510

Dołączył: 08 lut 2011
Posty: 49964
Dodany 22:39, 30 gru 2011
A ja Wam muszę przesłać przepis na sernik na biszkoptach z białym winem - pyyycha
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies