kaisog1
20:30, 23 gru 2011
Dołączył: 14 lut 2011
Posty: 13108
Szukałam dobrego przepisu na biszkopt Dlaczego? Bo biszkopt mnie nie lubi i nigdy nie wychodzi.....
Poszperałam troszkę w necie i znalazłam przepis gdzie po upieczeniu biszkoptu rzuca się nim o podłogę
(ja swoimi rzucałam ale to w wyniku wściekłości, że nie wyszedł
)
Dziś upiekłam biszkopt z tego przepisu i......................wyszedł jak z bajki! Równiutki, puszysty, delikatny... idealny! Dzielę się więc z Wami przepisem bo jest super!
Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:
•5 jajek
•3/4 szklanki cukru
•3/4 szklanki mąki pszennej
•1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Przepis pochodzi z blogu dorotus76 http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html.
Biszkopt wychodzi dokładnie taki jak na zdjęciu, które jest zamieszczone na stronie
Ponieważ biszkopt wyszedł taki delikatny skojarzyło mi się to od razu z tiramisu. Więc pogrzebałam i znalazłam taki przepis na krem..... jest super w smaku
Krem:
• 4 żółtka
• 170 g drobnego cukru do wypieków
• 500 g sera mascarpone
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)
• 100 ml wody
• 3 łyżki likieru amaretto
• 300 ml śmietany kremówki
Dodatki:
3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru
•Ubić żółtka z cukrem (Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
). Wymieszać z serem mascarpone.
•Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.
•Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
•Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.
Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_cappuccino/przepis.html
Poszperałam troszkę w necie i znalazłam przepis gdzie po upieczeniu biszkoptu rzuca się nim o podłogę


Dziś upiekłam biszkopt z tego przepisu i......................wyszedł jak z bajki! Równiutki, puszysty, delikatny... idealny! Dzielę się więc z Wami przepisem bo jest super!

Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:
•5 jajek
•3/4 szklanki cukru
•3/4 szklanki mąki pszennej
•1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Przepis pochodzi z blogu dorotus76 http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html.
Biszkopt wychodzi dokładnie taki jak na zdjęciu, które jest zamieszczone na stronie

Ponieważ biszkopt wyszedł taki delikatny skojarzyło mi się to od razu z tiramisu. Więc pogrzebałam i znalazłam taki przepis na krem..... jest super w smaku

Krem:
• 4 żółtka
• 170 g drobnego cukru do wypieków
• 500 g sera mascarpone
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)
• 100 ml wody
• 3 łyżki likieru amaretto
• 300 ml śmietany kremówki
Dodatki:
3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru
•Ubić żółtka z cukrem (Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
). Wymieszać z serem mascarpone.
•Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.
•Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
•Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.
Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_cappuccino/przepis.html