Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem

Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem

butterfly 21:44, 05 maj 2012

Igor, wielki, słodki buziak za listę zurawek do słońca

Myślę, że nie tylko ja skorzystam

Dziękuję
agata_chrosc... 09:41, 10 maj 2012

Igor, mam jeszcze prośbę o doradzenie, które z poniższych zurawek sprawiają najmniej problemów, najszybciej i najgęściej rosną i najlepiej sprawdzą się w cieniu czyli ich kolor zostanie niezmieniony, a nie będzie zielenieć. Pewnie wszystkie je masz u siebie.
Plum Pudding
Sugar Plum
Frosted Violet
Blackberry Jam
Plum Royale
Raspberry Ice

A może znasz jeszcze jakieś odmiany w takiej samej tonacji, które polecasz?

pozdrawiam
Igor 20:09, 10 maj 2012

Witaj, z tych co wymieniłaś super rosną : Plum Pudding, Frosted Violet, Blackberry Jam, Plum royale, z Raspberry Ice nie mam jeszcze doświadczenia, bo mam ją od niedawna.

Zobacz sobie jeszcze : Blackout, Can Can, Midnight Bayou, Midnight Rose, - ale wierz, faceci i kolory to się nie trzyma ...
agata_chrosc... 20:17, 10 maj 2012

Wielkie dzieki! Będę zatem dobierać z tej listy i jeszcze popatrzę na te wymienione przez Ciebie. I jeszcze jedno pytanie - czy lekko kwaśna ziemia jest dla nich ok? Jakie podłoże jest dla nich najlepsze?
Igor 07:16, 11 maj 2012

Gleba powinna być przepuszczalna, próchniczna, stale lekko wilgotna o odczynie obojetnym. Jeżeli nie jest bardzo kwaśne to też urosną. U mnie rosnące koło Rh- czyli trochę kwaśną glebę mają- rosną dobrze.
agata_chrosc... 13:42, 11 maj 2012

Dzięki Igor. Muszę sprawdzić czy im za dużo kwaśnego torfu nie dosypałam, bo u mnie gleba gliniasta i ją musiałam czymś napowietrzyć więc dodałam torfu i przekompostowanej mielonej kory - podobnie jak pod hosty tylko nieco mniej.
A powiedz mi jeszcze Igor - nie wspomniałeś nic o Sugar Plum. Czy dlatego, że słąabo rośnie czy jej nie masz? Bo akurat ona mi się chyba najbardziej spodobała i nie wiem czy warto się skusić? Bo te wymienione przez Ciebie odmiany są tez piękne i spokojnie mogę wymienić, ale może cos wiesz o tych cukrowanych śliwkach?
Igor 15:22, 11 maj 2012

Pominąłem przypadkowo Sugar Plum, u mnie pięknie rośnie i też uważam, że jest jedną z najładniejszych w tej kolorystyce.
agata_chrosc... 15:38, 11 maj 2012

O widzisz! To dobra wiadomość. Bardzo Ci dziękuję. Myślę, że Twoje żurawkowe doświadczenie i wiedza są nieocenione!
andziulka 21:56, 13 maj 2012

Witam specjalistę od żurawek Gratuluję wspaniałej kolekcji !!!!!!! Fajnie, że do zdjęć dajesz szczególowe opisy piękne masz nie tylko żurawki. Podoba mi się cały Twój ogrod
Igor 21:28, 21 maj 2012

Witaj andziulka.