Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Kiełkujemy!

Kiełkujemy!

Gabriela 13:13, 03 lut 2012


Dołączył: 25 lut 2011
Posty: 8072
Zasiewy poczyniłam, ale nie w ziemi, zachęcam do uprawy kiełków, najlepsza jest rzodkiewka i lucerna. Ciąg dalszy nastąpi





Rzodkiewka smakuje jak rzodkiewka, jest dość ostra, a lucerna delikatnie, słodkawo.
Dodajemy do białego serka - wymieszane lub grubo nałożone na kromkę chleba z masłem i twarożkiem. Taka porcja z kiełkownicy jest w mojej 3-osobowej rodzince góra na dwa razy, więc do niczego już nie zostaje, ale oczywiście można posypać surówkę i co tam jeszcze przyjdzie do głowy.
Kiełki mają mnóstwo witamin, makro i mikroelementów, no i takie zrobione w domu są o niebo lepsze od tych ze sklepu, które leżą ileś tam dni w lodówce.
A wodą z przelewania kiełków podlewamy roślinki w domu, bo podobno to też skarbnica wszelkiego dobrego.
Ale po co ja to wszystko wypisuję. Są pyszne i już!


____________________
Ogród w budowie nieustającej
Basiaw 13:36, 03 lut 2012


Dołączył: 19 sie 2011
Posty: 1191
Właśnie sobie pogadałam o kiełkach w Twoim wątku a tu proszę, nowy wątek w kuchni, słusznie, bardzo słusznie
____________________
Nasz mały, zielony świat
hanka_andrus 13:38, 03 lut 2012


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
Też lubię kiełki rzodkiewkowe!
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
agniecha973 15:04, 03 lut 2012


Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Najlepszy dla mnie jest 2-3 dniowy skiełkowany słonecznik. Pycha. Smakuje jak świeży. Można kiełkować w słoiku. Ja nie mam kiełkownicy. Wsypuję nasionka na dno słoika, zalewam wodą na kilka minut odcedzam ale tak, żeby na dnie zostało parę kropel wody, ale niewiele. Przepłukuję 3-4 razy dziennie i gotowe. Nie mogą wyschnąć.
Fajny pomysł na wątek. Dawno tego nie robiłam, zapomniałam o kiełkach. Zaraz nastawiam!
____________________
Agnieszka Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej / Przedogródek Agniechy973
Gabriela 15:14, 03 lut 2012


Dołączył: 25 lut 2011
Posty: 8072
Kiełkownik można kupić w tzw. sklepach ze zdrową żywnością. Składa się z czterech pojemników plastikowych z pokrywką, ale szczerze mówiąc, warstwowa hodowla wychodzi tak sobie, więc dokupiłam drugi i kiełkuję jednocześnie na dwóch krążkach, ale nie jeden na drugim.
Kiełki słonecznika są genialne, Agnieszka ma rację.
Kapusta czerwona też pyszna, ale ma bardzo intensywny kapuściany zapach.
Soja i soczewica też ok, ale do gorących rzeczy, na surowo średnio się nadają do jedzenia.
____________________
Ogród w budowie nieustającej
anna_lastowska 17:52, 03 lut 2012


Dołączył: 21 paź 2010
Posty: 502
Ja kupiłam słonecznik, rzodkiewkę i fasolę mung
Jutro kiełkuję
____________________
ania Zielonym do góry czyli trudne początki***Zielonym do góry - przerabiamy rabatę
Krys 20:08, 03 lut 2012


Dołączył: 16 lis 2011
Posty: 8145
Ja tez dołączam do kiełkujących )

____________________
Krystyna - Hirutkowy raj:))
annawu 20:08, 03 lut 2012


Dołączył: 17 gru 2011
Posty: 1881
Ja się przyznaję nigdy nie uprawiałam kiełków i do dzisiaj nie znam ich smaku, a ciągle słyszę, że to skarbnica witamin.
____________________
Ania - W gródku Ani
Krys 20:39, 03 lut 2012


Dołączył: 16 lis 2011
Posty: 8145
Aniu ja też od dzisiaj zaczynam, po przeczytaniu tego wątku prawie natychmiast ,mimo mrozu pobiegłam po nasionka
____________________
Krystyna - Hirutkowy raj:))
Gabriela 21:22, 03 lut 2012


Dołączył: 25 lut 2011
Posty: 8072
Cieszę się, że Was "zarażam"
____________________
Ogród w budowie nieustającej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies