Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc...

Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc...

ewalm 11:13, 23 kwi 2012

taaak
ale mam wiele argumentów natury przyrodniczej:

po pierwsze - w zeszłym roku jak umyłam na Wielkanoc, wyjechałam do Polski na święta i wróciłam, to zastałam moje lśniace okna równo pokryte pyłkiem sonowym, a w tym roku nasza pobliska sosenka jeszcze nie kwitła - więc po co mam myć okno, jeśli ma się zaraz zabrudzić

po drugie- po jesiennym myciu okien nasze ogrodowe zwierzątka latające chyba szok przeżyły, że okien nie widac bo czyste i dwukrotnie ptaki lecąc uderzyły w okna w salonie, i wtedy jak szok przeżyłam, bo nie wiedziałam co to było - ale cokolwiek to było to mocno trzepnęło, dobrze że zębów nie miało, bo by straciło

a po trzecie to chyba sie chmurzy, znowu, więc nie będę może zaczynać, bo jeszcze zacznie padać...

ciągle jest zimno i brzydko

ale porządek na półeczce w łazience właśnie zrobiłam, to już coś
ewalm 11:25, 23 kwi 2012

a wracając jeszcze do sumaka - nie boisz się, że on się da odczuć również sąsiadowi (chyba że jednak wiadro wystarczy, ale mam watpliwości)?
motylla 11:44, 23 kwi 2012

Boję się
ewalm 12:37, 23 kwi 2012

no ja też się boję, ale może z tego wiadra nie wypełznie?
to pozostaje mieć nadzieję...
nika 18:56, 23 kwi 2012

ewalm napisał(a)

Podoba mi się ta koncepcja
berolina 07:01, 24 kwi 2012

motylla napisał(a)
Rośnie sobie trzeci rok i - odpukać - na razie cicho siedzi - posadziłam go w wiadrze bez dna - może to pomaga?

Gdzieś kiedyś czytałam, słyszałam opinię, że sumak nie wypuszcza odrostów dopóki nie złamie się gałązka. Tzn., że jeśli się go nie rusza, nie tnie, nie łamie to rośnie ok, bez odrostów korzeniowych. Czy to prawda nie wiem, ale może warto zwrócić na to uwagę W razie czego możesz obciąć gałązkę i zobaczyć co dalej
motylla 08:40, 24 kwi 2012

To chyba mit - miał złamany cały czubek w pierwszym roku - siostrzeniec mojego męża skoczył z murku przy schodach - popłakałam się i do wazonu wsadziłam całą jego małą koronę Chyba o korzenie chodzi, nie gałązki...
Linka 09:02, 24 kwi 2012

Tak mi się wydaje że on odbija od korzeni, mam w pobliżu taki już starszy egzemplarz sumaka i widzeże w promieniu ok 2 metrów wyrastaja młode sumaczki Kiedyś miałam nawet pomył żeby przenieśc go do siebie pod ogrodznie ale mąż sie nie zgodziłi widzę że miał rację. Wcześniej czy później i Twój pewno powypuszcza nowe odrosty
motylla 09:14, 24 kwi 2012

Nie pocieszacie mnie
motylla 08:26, 25 kwi 2012

Kółka zrobię - postanowione - wczoraj wyleciały już danica i kosodrzewinka, zrobiłam juz kółko pod klonem.
Pytanie:
Co wy na to, żeby zrobić klonowi skarpetę z hakonechloa aurea, podsadzić wierzbę jak na rysunku kulkami z bukszpanu i też wypełnić kółko hakone?