Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Gocha 09:23, 10 kwi 2014

Sebastianie czy mógłbyś mi doradzić coś. Wyrzuciłam za namową ogrodowiska włókninę , posadziłam roślinki i czy teraz mam wysypać korę na gołą ziemię i czy dużo tej kory mam dać ? A później jak rosną chwasty to tej rabatki nie da się zgracować - to co robić ? czy trzeba odgarniać korę i wyrywać chwasty , czy one może wtedy słabiej rosną ? Czy działać jakimś innym narzędziem. Chciałam mieć trochę mniej roboty a boję się , że po wyrzuceniu maty będę miała jej więcej. Ale oczywiście nie żałuję , że ją usunęłam- roślinkom będzie lepiej- nie uduszą się.
Sebek 15:21, 10 kwi 2014

KingaR napisał(a)
Dzięki Sebek !
Jak na moje potrzeby wymiary ok

Mimo problemów z nimi warto je mieć
Sebek 15:21, 10 kwi 2014

malkul napisał(a)
Dziekuję Sebcio za naukę o cebulowcyh. to ważne informacje abym gafy nie walnęła.

Śliczne szafirki

Każdy uczy się na błędach, ja przez te kilka lat na forum już wieeeele zdążyłem popełnić, więc spoko
Sebek 15:25, 10 kwi 2014

Gocha napisał(a)
Sebastianie czy mógłbyś mi doradzić coś. Wyrzuciłam za namową ogrodowiska włókninę , posadziłam roślinki i czy teraz mam wysypać korę na gołą ziemię i czy dużo tej kory mam dać ? A później jak rosną chwasty to tej rabatki nie da się zgracować - to co robić ? czy trzeba odgarniać korę i wyrywać chwasty , czy one może wtedy słabiej rosną ? Czy działać jakimś innym narzędziem. Chciałam mieć trochę mniej roboty a boję się , że po wyrzuceniu maty będę miała jej więcej. Ale oczywiście nie żałuję , że ją usunęłam- roślinkom będzie lepiej- nie uduszą się.

Jeśli jeszcze nie masz wysypanej kory to proponuję na początku wzruszyć całą ziemię, pozbyć się chwastów co teraz rosną, podłożyć gazety i to na wysypać korę - nie trzeba jej dużo, ale tak 3-5 cm grubości powinna mieć ściółka z niej - wychodzi gdzieś 1 worek (80l) na metr kwadratowy.
Gocha 18:01, 10 kwi 2014

Sebek napisał(a)

Jeśli jeszcze nie masz wysypanej kory to proponuję na początku wzruszyć całą ziemię, pozbyć się chwastów co teraz rosną, podłożyć gazety i to na wysypać korę - nie trzeba jej dużo, ale tak 3-5 cm grubości powinna mieć ściółka z niej - wychodzi gdzieś 1 worek (80l) na metr kwadratowy.

Sebek nie bardzo rozumiem-rabatkę niewielką mam obsadzoną już prawie. To teraz mam pazurkami zruszyć ziemię i mam rozłożyć gazetę pomiędzy rośliny i na tę gazetę sypać korę ? A po co te gazety? A lepiej zrobić najpierw nasadzenia czy rozłożyć gazety i wysypać korę a później sadzić? - chyba tak będzie źle sadzić Proszę pomóż.
Sebek 19:06, 10 kwi 2014

Gazety nie są potrzebne, ale to by już właściwie całkowicie zapobiegło rozwojowi chwastów.
Możesz po prostu wysypać korę pomiędzy rośliny - najpierw lepiej je posadzić. Jak rabata jest niewielka to dasz radę wszystko wyplewić Gorzej jakby miała kilkaset metrów długości i po kilka szerokości - a widziałem takie Twoje da się ogarnąć i to migiem
Gocha 21:42, 10 kwi 2014

Dzięki Sebek. Ja generalnie wiem jak sypać korę ale chciałam wiedzieć jak to robisz żeby było najlepiej i żeby chwasty nie rosły od razu. O gazecie to nie słyszałam do tej pory. Oczywiście wiem że należy odchwaścić i to nie problem. Dzięki za radę. Pozdrawiam. Spróbuję to jak najlepiej zrobić.
Sebek 22:19, 10 kwi 2014

Są różne skuteczne sposoby
U siebie tam, gdzie nie mam kory to sypię skoszoną trawę - chwasty nie rosną, a jeśli już to sporadycznie - a rozłożona trawa sprawiła, że w wyjałowionej ziemi zrobił się puch Aż miło czasem jej dotknąć Jedna z naszych ogrodniczek (Alinak) przed wysypaniem kory na rabatę wysypuje trociny (przekompostowane) i też działa, bo chwastów u niej nie widać
Proponuję również Ci przeczytać ten artykuł
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie
eda 23:08, 10 kwi 2014

Soczyste szafirki i dziękuje za odwiedzinki u mnie gra po gradobiciu jedynie epimedium straciła kwiatki bo przesadzana była na jesień i troszkę spadło kwiatków z kerii tulipany sterczą także jest oki dobrej nocy paaa
Sebek 14:16, 11 kwi 2014

Witam weekendowo Pogoda idealna na rewolucje ogrodowe, bo ogród podlany i nie ma zbyt ciepło Może zrobię wreszcie rabatę przed bramą, bo straszy