Mi też nie, ale ścięte dalie zatopione w wodzie świetnie wyglądają Dlatego sadzę je tam gdzie ten ognisty kolor nie konkuruje z reszta ogrodu, która jest stonowana - na swój sposób oczywiście
Do Grecji tez wzdycham, ale u siebie przekopalbym wszystko Jednak może przyszły rok będzie bardziej łaskawy i nie zmęczy tak naszych ogrodów Aktualnie większość bylin u mnie nadaje się do ścięcia... Zresztą i tak jednej nocy były 2 stopnie powyżej zera, wiec pewnie niedługo zetnie je mróz I po problemie
Jeśli chodzi o maczniak to są dwa sposoby Obrywasz wszystkie porazone liście - wtedy zostają kikuty, ale jednak coś jest na rabacie. Drugi sposób to ponownie ścinasz wszystko do zera. Za jakiś czas może roślina wypuści jeszcze nowe pędy
Całą kępę najlepiej podlej Dithane, u mnie świetnie poradził sobie z tą chorobą na różach
Raz zastosowałem jesienny i więcej nie kupię, bo to tylko czysty marketing Ogólnie chodzi o to by nie dostarczać teraz roślinom azotu, a inne pierwiastki Dlatego nawozy jesienne zawierają głównie fosfor, potas i magnez, które wpływają na rozwój części podziemnej Nawóz, który ostatnio kupiłem zawiera najwięcej właśnie magnezu. U mnie trawnik jeszcze nigdy dobrze nie wyglądał po zimie, wiec zastosuję ten nawoz jedynie dla poprawy koloru murawy