Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Serniczek

Pokaż wątki Pokaż posty

Serniczek

bogumila 20:21, 06 kwi 2012


Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
Sernik o bardzo delikatnej konsystencji i co najważniejsze nie opada po upieczeniu.
____________________
W cieniu - zacieniona / Mexico City / Oliwa - park
Pola 20:24, 06 kwi 2012


Dołączył: 27 sty 2012
Posty: 4455
Mniam, mniam, ja jutro od rana będę piekła serniczek
____________________
Jola Nowa ogrodniczka prosi o pomoc. || Ogrodniczka i jej mały ogródeczek.
bogumila 20:34, 06 kwi 2012


Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
1 kg twarogu [daję z Piątnicy - niesłodzony}
20 dag cukru
10 jaj [białka na pianę}
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka śmietanki {ubitej}
7 łyżek kaszki manny
cukier waniliowy lub sok z 1 cytryny
budyń waniliowy {bez cukru}




W mikserze ucieramy masło,dodajemy twaróg.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pianę do białości,dodajemy do masy serowej i krótko miksujemy.
Dodajemy cukier waniliowy,budyń,kaszkę.
Ubijamy białka i śmietankę.
Delikatnie mieszamy z masą serową.
Wylewamy do dużej formy.
Pieczemy ok 60 min w temp 180.
Sernik po upieczeniu schładzamy w uchylonym piekarniku.
____________________
W cieniu - zacieniona / Mexico City / Oliwa - park
ell 07:42, 07 kwi 2012


Dołączył: 28 kwi 2011
Posty: 4333
A ja własnie zabieram się do pieczenia sernika.
____________________
Ela - Ogródek na chabrowym wzgórzu
MilenaP 20:29, 08 kwi 2012


Dołączył: 20 sty 2012
Posty: 1520
haha, a ja właśnie wcinam mój osobisty świateczny sernik, który jest żelazną pozycją na Wielkanoc i Boże Narodzenie Pyyycha
____________________
Milena - zielonastrefa
aneta230972 00:04, 21 sty 2013


Dołączył: 01 sty 2013
Posty: 831
Świetny przepis.
Włąśnie taki sernik wczoraj piekłam tylko z większej porcji (1.8kg sera). Ser jak zawsze na serniki kupuję od zaprzyjażnionej pani, która sama go robi. Fakt trochę zabawy z nim jest bo trzeba 2x przez maszynkę ale jakoś tak się przyzwyczaiłam. Ponieważ więcej sera to i jaja (12szt.) i masła (35dkg), cukru (ok.0.5kg-0.6 kg jak ktoś lubi bardzo słodki)), kaszy manny (8-9 łyżek), szklanka śmietany kremówki 30% ( ubita), duży budyń waniliowy (60g z cukrem) i oczywiście duuuużo kandyzowanej skórki pomarańczowej i ziarenka z dwóch lasek wanili (obowiązkowo) lub ja akurat miałam cukier z prawdziwą wanilią to dałam jedną łyżkę i ziarenka tylko z jednej laski wanilii. Na koniec mała łyżeczka aromatu waniliowego. Forma 25-27 x 36-38 ( w zależności jaki ma być wysoki) wyłożona papierem do pieczenia. Ja piekłam 60 min w temp. 175 po tym czasie zakryłam górę sernika folią aluminiową i piekłam jeszcze kolejne 10 min.
To tak gdyby ktoś chciał zrobić z większej porcji. A naprawdę warto
____________________
Aneta - Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem
Kasiek 00:15, 21 sty 2013


Dołączył: 03 mar 2012
Posty: 14762
Jejku Dziewczyny ale kusicie A jak pieknie zapachnialo hmmm...)
____________________
Bawarka
grazyna 22:07, 21 sty 2013


Dołączył: 20 gru 2012
Posty: 2281
Tu łasuch na słodkości zagląda, oj a zapach waniliowy można zamienić np. na amaretto ?
____________________
Grażyna Tu odpoczywam
aneta230972 23:13, 21 sty 2013


Dołączył: 01 sty 2013
Posty: 831
grazyna napisał(a)
Tu łasuch na słodkości zagląda, oj a zapach waniliowy można zamienić np. na amaretto ?

Poszłam do kuchni niuchnąć ten amaretto ale ni ma Ja mam zboczenie na sernik z wanilią ale w kuchni warto eksperymentować
____________________
Aneta - Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem
grazyna 08:36, 22 sty 2013


Dołączył: 20 gru 2012
Posty: 2281
Amaretto to smak migdałowy, zawsze dodaje do sernika na zimno
Do serników dodaję jeszcze na czubku łyżeczki sól
____________________
Grażyna Tu odpoczywam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies