Świetny przepis

.
Włąśnie taki sernik wczoraj piekłam tylko z większej porcji (1.8kg sera). Ser jak zawsze na serniki kupuję od zaprzyjażnionej pani, która sama go robi. Fakt trochę zabawy z nim jest bo trzeba 2x przez maszynkę ale jakoś tak się przyzwyczaiłam. Ponieważ więcej sera to i jaja (12szt.) i masła (35dkg), cukru (ok.0.5kg-0.6 kg jak ktoś lubi bardzo słodki)), kaszy manny (8-9 łyżek), szklanka śmietany kremówki 30% ( ubita), duży budyń waniliowy (60g z cukrem) i oczywiście duuuużo kandyzowanej skórki pomarańczowej i ziarenka z dwóch lasek wanili (obowiązkowo) lub ja akurat miałam cukier z prawdziwą wanilią to dałam jedną łyżkę i ziarenka tylko z jednej laski wanilii. Na koniec mała łyżeczka aromatu waniliowego. Forma 25-27 x 36-38 ( w zależności jaki ma być wysoki) wyłożona papierem do pieczenia. Ja piekłam 60 min w temp. 175 po tym czasie zakryłam górę sernika folią aluminiową i piekłam jeszcze kolejne 10 min.
To tak gdyby ktoś chciał zrobić z większej porcji. A naprawdę warto