Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zupełnie zielona ogrodniczka : )

Zupełnie zielona ogrodniczka : )

as1112 21:22, 30 kwi 2012

Hej,

Jesteśmy w trakcie orki na działce Cały weekend majowy zamierzamy pracować w pocie czoła. Mam jednak pytanko odnośnie wrzosowiska, które zamierzam utworzyć już wkrótce. Muszę przygotować podłoże.owa Wiem, ze wrzosy i wrzośce lubia ziemię torfową i taka na pewno będzie wierzchnia warstwa. No właśnie, ale ziemia ta będzie usypana w miejscu, gdzie była posiana trawa a na to rozłożony kompostownik. Całość nie jest jeszcze przekopana, czy to jest konieczne?

Drugie pytanie dotyczy sadzenia iglaków. Posadziłam w okół działki kilka cyprysików i jałowców. Zastanawiam się czy nie są umiejscowione zbyt blisko siatki. Jaka powinna być minimalna odległość? Podsypaliśmy je mocznikiem, czy dobrze zrobiliśmy? Ile razy należy je nawozić?

Pozdrówki
as1112 10:28, 08 maj 2012

Nikt mi nie pomoże Nadal czekam cierpliwie. W międzyczasie pokażę działeczkę majową porą Zazieleniło się. Trawa nabyta skoszona. Czekamy na trawkę w miejcach odchwaszczonych a lada dzień zacznę tworzyć wrzosowisko i warzywniak

beta 11:12, 08 maj 2012

as1112 napisał(a)
Hej,

Jesteśmy w trakcie orki na działce Cały weekend majowy zamierzamy pracować w pocie czoła. Mam jednak pytanko odnośnie wrzosowiska, które zamierzam utworzyć już wkrótce. Muszę przygotować podłoże.owa Wiem, ze wrzosy i wrzośce lubia ziemię torfową i taka na pewno będzie wierzchnia warstwa. No właśnie, ale ziemia ta będzie usypana w miejscu, gdzie była posiana trawa a na to rozłożony kompostownik. Całość nie jest jeszcze przekopana, czy to jest konieczne?

Drugie pytanie dotyczy sadzenia iglaków. Posadziłam w okół działki kilka cyprysów i jałowców. Zastanawiam się czy nie są umiejscowione zbyt blisko siatki. Jaka powinna być minimalna odległość? Podsypaliśmy je mocznikiem, czy dobrze zrobiliśmy? Ile razy należy je nawozić?

Pozdrówki

witam
ładna ta Wasza dziełeczka i z czasem będzie jeszcze ładniejsza
odnośnie wrzosów to w Ogrodzie na piaskach, jak dla mnie, było tam tez fajnie pokazane i wytłumaczone jaka ziemia co i jak ale jak dla mnie to chyba trzeba przekopać

a gdzie masz wsadzone te cyprysy i jałowce? nie widzę słyszałam, że w pierwszym roku po wsadzeniu to najlepiej iglaków nie podsypywać niczym, ale to trzeba sprawdzic u źródła

pozdrawiam i życzę wytrwałości w dążeniu do celu
kaisog1 11:32, 08 maj 2012

Witaj

Powtórzę za Ewą i Danusią - nie rób wrzosowiska.... Jak dla mnie nie będzie naturalnie wyglądać w tym otoczeniu. Działeczkę masz niedużą i szkoda miejsca na wrzosowisko.
as1112 13:34, 08 maj 2012

Hmmm, raczej ani Ewa ani Danusia nie odradzały mi wrzosowiska. Pisały o tym aby nie tworzyć wrzosowiska w cieniu dlatego będzie ono w miejscu bardzo słonecznym. Nie będzie to jakaś ogromna rabata wrzosowa ... Nie mogłabym się obyć bez wrzosów - bardzo je lubię! Działeczka jest maleńka ale będzie typowo trawiasta i kwiatowa. Czemu nie pasują do niej wrzosy ?

Moje cyprysiki i jałowce są maleńkie Oto one:

beta 14:02, 08 maj 2012

no, maleństwa

to jakieś odmiany bardziej rozłożyste?

bo jeżlei tak to chyba za blisko siatki, ale to moja opinia, może ktos jeszcze się wypowie?
kaisog1 14:43, 08 maj 2012

Wrzosowisko wygląda fajnie na dużej powierzchni - to tylko moje zdanie
Gardenarium 14:59, 08 maj 2012

Też popieram Gosię, że najlepszy efekt wrzosowiska jest jeśli posadzimy co najmniej po 30 szt jednej odmiany i stworzymy duże plamy.
Ale skoro tak lubisz a nie jest to ogród przecież na konkurs, to może przyklaśnijmy tutaj i zrób sobie takowe, sadź chociaż po 9 szt - 15 szt.

Kilkanaście chaotycznie posadzonych i każdy inny nie da zupełnie efektu a stworzy bałagan.

Zobacz może chociaż tak.Daj też wysokie trawy i jakieś niewielkie iglaki. No i kolumnowe berberysy.

Instagram Ogrodowiska
as1112 15:59, 08 maj 2012

Dziękuję za odpowiedzi

Na pewno ładnie wyglądają duże wrzosowiska ale moja namiastka, troszkę ponad 6m2, też będzie piękna - wierzę w to Jak dla mnie to raczej będzie rabatka wrzosowa. Nawet ogródki ROD mogą być piękne i nie muszą być wszystkie jednakowe, obsiane tulipanami czy żonkilami Widziałam wiele małych wrzosowisk i były na prawdę piękne. Roślinki mam już kupione, poza wrzosami i wrzoścami mam też trawy, pierisy, rh i małe iglaki. Jeszcze dziś przekopię teren pod rabatkę.

Co do iglaczków przy siatce to one nie będą duże ale też mam wrażenie, że są za blisko ogrodzenia. Pytałam nawet wcześniej o odległość minimalną ale nikt nie zareagował więc zostawiłam tak jak jest.
kaisog1 16:21, 08 maj 2012

A kto mówi, że ogródki ROD nie mogą być piękne?! Sama łażę po takich ogrodach szukając czasem inspiracji. Ludzie na małych powierzchniach tworzą niesamowite ogrody! Jasne, że niektóre są takie same ale widać, że ludzie dążą do wyróżniania się, chcą by ich ogródki były niepowtarzalne. I to jest super! Ja zawsze dopinguję działkowców bo tworzą fajne "enklawy" w miastach