Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Północna strona Waszych ogrodów.
Ja bym posadził kolumnowe cisy odmiany fastigiata, ale bardzo rozrzucone, aby się nigdy nie połączyły tylko stanowiły pojedyncze kolumny. Ok. 4-5 sztuk. Po wycięciu iglaków dom jest doświetlony szkoda byłoby z tego rezygnować a tak będą i iglaki i światło. Cisy sobie poradzą w takim cieniu. Nie wiem czy lubisz "zarośla" i naturalne ogrody bo jeśli tak może warto spróbować na gęsto obsadzić cały ten obaszar roślinami aby zlikwidować zupełnie konieczność trawnika. Pomysł z runianką to strzał w 10. Rośliny, które możnaby zestawić ze sobą to Rodgersja + Ciemierniki Wschodnie + liriope + hosty (spróbowałbym z Sum and Substance) pali ją słońce a taki cień by uwielbiała a rośnie bardzo duża +zawilce japońskie + hortensje ogrodowe + Brunnera + paprocie + tawułki a najniższe piętro uzupełniłbym runianką, podkreśli fajnie ścieżkę którą porastałaby z dwóch stron (tak jak tutaj). Przykładowe inspiracje na cieniste obsadzenia foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto7. Mam nadzieję że w czymś pomogłem