Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

leon60 21:14, 09 lip 2015

nicol21 napisał(a)
Moja propozycja na rabatę koło ściany jest taka żeby zrobić ją z tych samych materiałów co tą równoległą, jeśli na tej po środku dojdą drzewa to oczywiście drzew nie sadzić przy ścianie, na środku wystarczą.

też bym tak zrobiła
Magda70 21:25, 09 lip 2015

sesleria skalna bardziej by mi pasiła chyba. Ona jest troszkę niższa niż jesienna i sie nie pokłada.

W sumie jesienią mozesz i tę i tę dostać... Może nawet w sierpniu...ale sama przyjedziesz
babka 22:21, 09 lip 2015

Ewa, pytałaś u Magdy:

ewa004 napisał(a)
Madzia a myślisz że jak bym teraz stipę przesadziła to bym ją ubiła ?

Pozwolę sobie odpowiedzieć u Ciebie. Dwa tygodnie temu przesadzałam sporą kępkę i wcale tego nie odczuła. Już rośnie w szerz i zaczęła kwitnąć.
Dziś musiałam przesadzić kolejną i liczę że też z powodzeniem Kto wie czy jutro nie przesadzę kolejnych trzech bo coś mi w głowie świta
ewa004 23:17, 09 lip 2015

nicol21 napisał(a)
Moja propozycja na rabatę koło ściany jest taka żeby zrobić ją z tych samych materiałów co tą równoległą, jeśli na tej po środku dojdą drzewa to oczywiście drzew nie sadzić przy ścianie, na środku wystarczą.

Co do pomysłu na zlew - no to jak chłop już coś wymyśli to głowa boli Ale żeby go zaspokoić to może niech wybuduje taki wgłębnik/donicę, którą może obsadzisz bluszczem i po prostu będzie od czasu do czasu uchlapany ale i zlew będzie i "go nie będzie". Jeśli ta donica byłaby długa, to część można oddzielić od reszty i tam coś małego wsadzić. Tez myślę że to będzie najlepsze rozwiazanie, dać te same rośliny. Chyba nie ma co kombinować ☺

ewa004 23:22, 09 lip 2015

Nikol mnie też się wydaje że najlepszym rozwiązaniem będzie jak posadzę ten sam zestaw roślin, nie ma kombinować. Teraz muszę tylko dobrać trawki. A zlew jeśli będzie to tylko taki żeliwny jak linkowania Gosia na inny się nie godze ☺
ewa004 23:29, 09 lip 2015

Ola skoro Ty potwierdzasz to znaczy że zamysł dobry ☺

Madziu bo przyjadę!

Ola mówisz że śmiało mogę stipę przesadzić?
Bo tak sobie pomyślałam czy do tych buksików jej nie posadzić, do czasu aż bym się zdecydowała na coś innego.
Ale jeszcze pomyślę
babka 23:35, 09 lip 2015

Wykopywałam z dużą bryłą ziemi. Narazie wszystko co przesadziłam, a przesadzam co chwila, radzi sobie świetnie
Gdzieś czytałam, że nie lubi zbyt dużo wody wiec podlewałam tę przeniesioną stipę tylko na początku, teraz już normalnie, jak pozostałe rośliny
ewa004 23:44, 09 lip 2015

Tu muszę posadzić coś
na tyle niskiego, że jak będzie trzeba otworzyć skrzydło od bramy to żeby nie przeszkadzało.
To skrzydło będzie używane rzadko, do codziennego użytku będzie drugie skrzydło.
Myślałam może bukszpan, taką kostkę zrobić, albo trzmielinkową, albo co?
ewa004 23:46, 09 lip 2015

No ja dzisiaj kulki przesadzilam, mam nadzieję że sobie poradzą.
Dobrze ze nie jest gorąco.
ewa004 23:56, 09 lip 2015

Patrzę tak na ten cypelek i pomyślałam jeszcze ze może trawki te same co na całości posadzę.
Przecież jak otworzy bramę to trawki raczej nie połamie