Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Właśnie ten profilaktyczny oprysk wiosną jest bardzo ważny.
Ja w tym roku będę co dwa tygodnie pryskać - w cyklu miesięcznym p/grzybowo i p/robalowo (mszyce, rozędziorki, i inne świństwa)... Gdy tak dbałam o ogród wszystko zdrowo rosło.
Jeśli chodzi o opryskami to trochę się u siebie nauczyłam, zostałam przeszkolona przez pogotowie ogrodniecze, które przez rok sygnalizowało mi kiedy i co pryskać, ogólnie rzec można, że latem po kilku deszczowych dniach, trzeba zrobić profilaktycznie oprysk na grzyby, jeśli chodzi o szkodniki, to dopiero po zauważeniu i określeniu co to takiego działamy. Pierwsze opryski na grzyby w kwietniu, ale to zależy kto jakie rośliny ma, trzeba znać zagrożenia dla swojego konkretnego ogrodu. Na grzyby stosuję dopiero od maja, w maju też na szkodniki, wszystko co podaję notuję z datą, żeby nie używać, tego samego środka więcej niż dwa razy pod rząd i żeby mi się wszystko nie pomieszało, najlepiej używać środki na przemian np. wybrać jeden działający systemicznie, a kolejny raz inny działający kontaktowo.
Pozdrawiam