Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów...

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów...

Kuklik 23:19, 02 paź 2012

popcarol napisał(a)
Piękne zdjęcia! Te potwory to miskant cukrowy?
pozdrawiam!

Tak Karolinko, miskant cukrowy...moja miłość i przekleństwo zarazem...
uwiebiam go, bo wielbię przepych i bujność, kocham rośliny które chcą rosnąć,, nie marudzą nie przemarzają, nie chorują, są duże, mają dużo liści, bogactwo i nadmiar... takie lubię najbardziej i ten miskant dokładnie taki jest, ale...
zawsze jest jakieś ale... bo on trochę przesadza z tą bujnością i każdej wiosny z nim walczę i ograniczam, on wygrywa, ale i tak jest boski
Tak wyglądał dzisiaj, chłodne noce złocą ogród...

u mnie miskant przeplata się z dwiema irgami, które ścigając się do światła wyglądają jak małe drzewka, widać to tylko wiosną

z dodatkiem astrów

Kuklik 23:27, 02 paź 2012

eliza3 napisał(a)
Podziwiam Twoje hosty, u mnie niektóre całkiem zżółkły, ogród masz piękny, muszę dokładniej obejrzeć, bo wpadłam tylko na chwilkę i nie zdążyłam wszystkiego...

Miło że zajrzałaś Elu, u mnie też niektóre zżółkły, a inne już całkiem śpią, ale są i takie które nie boją się chłodu
Na przykład Stained Glass, na zdjęciu nie widać, na żywo złoto-zielona

Jesień bardzo lubi Deliverance, nareszcie nie przypala jej słońce, odetchnęła i wypiękniała

Slawko 23:39, 02 paź 2012

Kuklik napisał(a)
Hosta Ivory Coast z szałwią i chabrami

Ostatni zakup i pamiątka z wyprawy z Małgosią i Hanią do szkółki p.Szmit pod Ciechanowem róża Amber Sun (już wsadzona)

Cóż za wspaniałe połączenie szałwii z hostami... pozdrawiam
monteverde 23:46, 02 paź 2012

piękne hosty
Kuklik 23:54, 02 paź 2012

Dzisiejszy jesienny ogród...

i kwitnie kalina wonna, w ubiegłym roku też tak jakoś o tej porze, nie wiecie czy to normalny jej termin, dziwnie jakoś... ale pachnie pięknie
Ozz 11:34, 03 paź 2012

Kuklik napisał(a)
kocham rośliny które chcą rosnąć,, nie marudzą nie przemarzają, nie chorują, są duże, mają dużo liści, bogactwo i nadmiar...

I to jest dobre podejście! To już się nie będę martwić o ,,myszki". Mój balkon w bardzo krótkim czasie weryfikuje wszystkie najbardziej wytrzymałe rośliny, mrozem, suszą, wiatrem i południowym słońcem. Niektóre ,,ulubione" niestety mus traktować jako jednoroczne, np. lawendę...

Piękna jesień u Ciebie, lubię tę porę roku bo jest pracowita dla roślin i zwierząt, przygotowaniem do próby przetrwania jaką jest zima, zapowiada zimowy spokój i wyciszenie.

co do kaliny: ,, zakwitają w zimie na bezlistnych pędach. Gdy zimy są łagodne, kwiaty mogą pojawić się w styczniu lub na początku lutego, gdy są bardziej mroźne – krzew zakwita w marcu. Kwitnienie zazwyczaj trwa do kwietnia, może się powtórzyć jesienią."

Może być tak, że jej wiosenne pąki przemarzają, dlatego pokazuje kwiaty tylko jesienią. Co ciekawe liście po potarciu mają nieprzyjemny zapach, w przeciwieństwie do kwiatów
Kuklik 16:38, 03 paź 2012

Dzięki za informacje o kalinie, w takim razie u mnie ma tylko jesienne kwitnienie, nigdy nie kwitła wiosną. O tych liściach nie miałam pojęcia, muszę sprawdzić
Kuklik 17:29, 08 paź 2012

Dzisiaj rano zadzwoniła pani producent programu Maja w ogrodzie,że chcą przyjechać w środę rano. Ogród jesiennie zaspany, ja w stresie, trzymajcie kciuki, żeby wszystko dobrze poszło...
Welka 17:37, 08 paź 2012

Izka, nie wiedziałam że będziesz w Mai, super!
Kciuki zaciśnięte
Pozdrawiam
Milka 17:45, 08 paź 2012

Też trzymam!!!