Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość

Połowa działki - czyli mam powoli dość

Basilikum 15:59, 02 wrz 2017

ja tez od razu wygooglam i chb raczej nie znamy sie z widzenia ufff
zawitka 16:59, 02 wrz 2017

kerii napisał(a)
Zaintrygowały mnie te wątrobowce i wygooglowałam co za jedne no i kurna mam coś takiego, zwłaszcza na skalniaku mi to rośnie. Myślałam, że to normalny mech a to jakieś cholerstwo jak się okazuje trudne do wyplenienia. To może przez niego nie chcą mi żurawki rosnąć

Niszcz to w zarodku nie dopuść do tego, żeby się rozrosło.Też tak myślałam na początku.Zeżre to wszystko dookoła ;d
zawitka 17:01, 02 wrz 2017

Basilikum napisał(a)
ja tez od razu wygooglam i chb raczej nie znamy sie z widzenia ufff

To się ciesz ja tego nigdy wcześniej nie miałam przyniosłam to z zakupami roślin
zawitka 18:25, 03 wrz 2017

kerii napisał(a)
Zaintrygowały mnie te wątrobowce i wygooglowałam co za jedne no i kurna mam coś takiego, zwłaszcza na skalniaku mi to rośnie. Myślałam, że to normalny mech a to jakieś cholerstwo jak się okazuje trudne do wyplenienia. To może przez niego nie chcą mi żurawki rosnąć

Sprawdz i niszcz gada jeśli masz nie duzo ;d
Zana 19:06, 04 wrz 2017

Przyszłam doczytać o wątrobowcu u Ciebie. U mnie też się rozprzestrzenił masakrycznie, tyle że ja go nie mam w trawniku. Jest tylko na rabatach (przynajmniej na razie!). Też psikałam preparatem, podobnie jak u Ciebie zasechł i podobnie jak u Ciebie odrodził się skubany. U mnie na rabatach rozwiązaniem pewnie byłaby kora, ale ponieważ ja ciągle coś gdzieś kopię i zmieniam, korę mam w niewielu miejscach. Teraz pokazał się na nowej rabacie z różami! Na razie niewiele, więc wydłubałam ręcznie, ale coś czuję, że to nie koniec. I też myślę, że przywlokłam to z jakimiś kupionymi roślinami, bardzo często jest w doniczkach z sadzonkami.
mirkaka 07:11, 05 wrz 2017

U mnie wątrobowiec jest już kilkanaście lat
Wyrywam, pryskam, tylko nie jestem w tym systematyczna, tak samo taka koniczynka, nie mogę jej opanować, najwięcej tego dziadostwa ma w obrzeżach z kostki i placykach
Zawitko, nowa rabata hortensjowa zapowiada się pięknie
asiak 07:18, 05 wrz 2017

Rzeczywiście często jest na roślinkach ze szkółek. Taki korzuch na ziemi. Zawsze to wywalam, ale na kompost i nie wiem czy zgnije
hankaandrus_44 07:59, 05 wrz 2017

To lato było u mnie nadzwyczaj wilgotne, więc wątrobowce u mnie miały niezłe życie. Wyrywam ręcznie i wywalam poza ogród. A miejsca gdzie rósł wysypuję popiołem z grilla lub z kominka. Razem z węgielkami. Ogranicza to jego występowanie. Niestety zacienionych miejsc u mnie dużo, a te sprzyjają namnażaniu się mchów i glonów. Tam gdzie popiół jest niewskazany należy użyć chemii, niestety.
Kasya 08:13, 05 wrz 2017

Halinko, pw
zawitka 08:54, 05 wrz 2017

Aniu-----ja chyba też popełniłam błąd taki ze po pierwszym mocnym pryskaniu nie powtarzałam pryskań do skutku .jeśli nie pomoże czarna folia i wapno to mnie czeka nie zła chemia w ogrodzie na wiosnę

Mirka na koniczynkę to ---wyrywanie z korzeniem nie można dopuścić jej do kwitnienia bo tak jak wątrobowiec zeżre wszystko Też walczę ale jeden dzień poświęciłam żeby oblecieć z wyrywaniem jej i już mam lepiej a jak znajdę pojedyńczego gada to wyrywam

Asiu ---- też nie wiem .

Haniu też sypię popiół ,mam przy tym nie złą zabawę bo przesiewam go przez sito

Kasiu odpisałam

Dzięki za odwiedziny "d"d"d