Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:01, 21 lip 2012

Kiedy moja wnusia była mała kupiłam jej motyla do przypięcia na firance. Był z cieniutkiego połyskującego materiału. Dziecko cieszyło sie że ma motyla w domu . I właśnie ten motyl na trzecim zdjeciu bardzo mi tamtego przypomina.Aż mi sie wydaje że jest sztuczny.Marzenko miło ze zaglądasz. dzięki.
Bogdzia 21:04, 21 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Bogdzia, żeby nie Ty, to ja bym pojęcia nie miała, że w Polsce tyle różnych motyli mieszka! Bo do szkoły człowiek dawno chodził i zapomniał. Dzięki!

Trzeba przyznac że jeszcze w Polsce mamy sporo pięknych motyli. trzeba je podziwiac i poznawac bo są naprawdę wyjątkowe. Jednak lubią różne środowiska a ja na stare lata już nie lubię wyjeżdżac wiec fotografuje wyłącznie to co mi przyleci do ogrodu.Pozdrawiam Agatko.
Bogdzia 21:10, 21 lip 2012

Klamber napisał(a)
Bogdziu, Twoje zdjęcia są wspaniałe te pierwsze zdjęcie motylka to mistrzostwo świata. Niebo też obłędne. Wspaniale jest u ciebie nie tylko wiosną ale przez cały rok i pewnie jesienią mnie zaskoczysz nie raz swoimi widokami. Cieszy mnie to że masz tyle radości ze swojego ogrodu i zawrze znajdziesz coś fajnego. Oczywiście gniazda trzeba wyrzucać, ja będę miał roboty, we wszystkich budkach były ptaki i jesienią trzeba zdjąć i wywalać gniazda a mam ich 11 szt.

No właśnie tak to jest , niby z ogrodu ma byc przyjemnośc a jest niekończąca się praca. My też budki będziemy czyścic, trzeba to robic jak się chce znów miec w nich ptaki. Zdjecia uwielbiam robic i przez to nie mam kiedy pielic bo stale cos wypatrzę ciekawego a jak nie wypatrzę to tym bardziej chodzę i szukam. Dziś wypatrzyłam cos czego nie znam. Przejrzałam książki, internet i nadal nie wiem co to jest. Wstawię jak wszystkim odpiszę.Pozdrówka.
Bogdzia 21:10, 21 lip 2012

AgnieszkaBK napisał(a)
Piękny ten motylek.... no i zdjęcia fantastyczne

Dzięki Agnieszko.
Bogdzia 21:13, 21 lip 2012

asc napisał(a)
Niebieski motyl... takeigo jeszcze nie wiedziałam..... Dzięki Tobie to naprawdę moje wiedza o faunie ogrodowej powiększyłą się o 20000%

A u Danusi patrz jaki fajny zaskroniec się wygrzewał... https://www.ogrodowisko.pl/watek/34-sosnowo?page=66#post_7

Miałą być przerwa na 10 minut i zrobiła się pół godiznki...... ale musz tak troszkę pobiegać po ogródkach....... bo będę zacofana strasznie......

Zajrzałam do Danusi. Obydwie zrobiłyście przepiekne zdjecia zaskrońców.U mnie tylko raz widziałam małego płynącego w jeziorku. Zrobiłam mu zdjęcie ale na pewno nie znajdę w tej ilości zdjec tym bardziej że to było kilka lat temu.
Bogdzia 21:16, 21 lip 2012

A dzis spotkałam takiego stwora i nie wiem co to jest. Malutki jak biedronka ale tak sie kręcił że nie mogłam ostrego zdjęcia zrobic.

kaisog1 21:36, 21 lip 2012

Bożenko motyl cudny a mnie sie udało zdjęcia zrobić w Kubusiowie takim okazom a mamy ich pełno
Poza tym lataja u nas takie motyle z białymi skrzydłami i pomarańczowymi kropkami. Nie wiem co to za motyle ale cudne - jednak zrobic im zdjęcie to istny wyczyn
marzena 22:06, 21 lip 2012

Bogdziu, zastanawiam się, czy ten owad to nie jest pluskwiak nezara ?
ale jaki gatunek- nie wiem...
Bogdzia 22:13, 21 lip 2012

kaisog1 napisał(a)
Bożenko motyl cudny a mnie sie udało zdjęcia zrobić w Kubusiowie takim okazom a mamy ich pełno
Poza tym lataja u nas takie motyle z białymi skrzydłami i pomarańczowymi kropkami. Nie wiem co to za motyle ale cudne - jednak zrobic im zdjęcie to istny wyczyn

ja znam takie które są białe a częśc skrzydła mają pomarańczową. nazywa sie zorzynek rzeżuchowiec. sprawdź czy to nie ten (w internecie oczywiście). Są bardzo ładne.
Bogdzia 22:16, 21 lip 2012

marzena napisał(a)
Bogdziu, zastanawiam się, czy ten owad to nie jest pluskwiak nezara ?
ale jaki gatunek- nie wiem...

On ma jednak inną budowę niż pluskwiaki. Mnie wygląda na jakieś stadium przejściowe jakiegoś owada ale takie informacje o stadiach przejściowych ( larwach) trudno znaleźc bo pokazują dorosłe owady. Ale mogę sie mylic bo zupełnie nie mam pojecia co to jest.