Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:55, 21 sty 2013

alinak napisał(a)
Bożenko ptaki twoje lubię , ale co rusz w wizytówkę zaglądam dla tych azalijek dla tych rodonków ...ach niech tylko wiosna przyjdzie już ja się w tym roku wezmę za te moje biedy . ...ale co do posta Ani Monte , to chyba przesadza ...teraz podlewać . przecież skulone listki to o tej porze normalne . u mnie nawet gdzieś wybladły w jednym okazie . ale już mi mówiłaś i Ani że tego helatu mam dodać ..jejciu ja chyba zapomniałam dokładnie ...ty mnie lepiej kochana oświeć , bo ja im najpewniej wapna nasypię i będę zdziwiona .
tak się z tym kompostem rozleniwiłam że już nie wiem jakie sztuczne kupować . a czasem trzeba . sama kora rh nie wystarczy .

Masz rację ze teraz nie ma sensu podlewac.Skulone listki to oczywiście normalna i pożądana cecha. Niektóre równiez bledna, ale o helacie to nie ja tylko magja mówiła. Ja go nie stosowałam i nie wiem jak to działa. Ja na wiosne daje specjalistyczne nawozy takie dla rh a jeśli któryś krzew po zimie wygląda szczególnie źle to opryskuje dolistnie mieszanką nawozu dolistnego do iglaków i takiego do ogólnego stosowania , obydwa firmy Florovit i opryskuję co kilka dni aż do momentu uzyskania normalnego koloru lisci, a potem nawozy do gleby. Broń Boże wapna.
Bogdzia 20:57, 21 sty 2013

alinak napisał(a)
Bożenko a co to za leki .....ja też ciągle coś łapię

Ja Ci nie powiem bo nie zwracam uwagi na leki i nawet nie umiem powiedziec jakie teraz biore np na ciśnienie ale lekarz bedzie wiedział. Nie lubię sie leczyc i pamiętanie nazw leków to dla mnie niepotrzebne obciażanie umysłu.
alinak 20:59, 21 sty 2013

hahaha to był żart z tym wapnem ...nabrałam cię kobieto .....taki matołek to chyba jednak nie jestem

a wiesz że ja kiedyś jak miałam małe iglaki to też lubiłam florovit . i do róż też nawet kupuję do dziś , bo polepsza kwitnienie , mimo że daję kompost to najpierw podsypuję florovitem
Bogdzia 21:00, 21 sty 2013

Joanka napisał(a)
Dzięki za podpowiedź, zapytam lekarza, może pomoże

alinak 21:02, 21 sty 2013

no i masz racje że nie zamotasz sobie tym głowy .leczenie skutkuje i to najważniejsze.
ja zaś lubię się leczyć ziółkami i moja apteczka to głównie od bonifratrów ..kropelki . mieszanki .i lubię smak ziół . w lecie to sobie nawet zrywam listki szałwi w ogrodzie do żucia . super w czasie upałów
Bogdzia 21:03, 21 sty 2013

alinak napisał(a)
hahaha to był żart z tym wapnem ...nabrałam cię kobieto .....taki matołek to chyba jednak nie jestem

a wiesz że ja kiedyś jak miałam małe iglaki to też lubiłam florovit . i do róż też nawet kupuję do dziś , bo polepsza kwitnienie , mimo że daję kompost to najpierw podsypuję florovitem

ja też lubie ten nawóz , na roślinach od razu widac poprawę.O wapno Cię nie posądzałam ale musiałam ostro zareagowac bo może ktoś inny jeszcze by to zrobił.
Bogdzia 21:05, 21 sty 2013

alinak napisał(a)
no i masz racje że nie zamotasz sobie tym głowy .leczenie skutkuje i to najważniejsze.
ja zaś lubię się leczyć ziółkami i moja apteczka to głównie od bonifratrów ..kropelki . mieszanki .i lubię smak ziół . w lecie to sobie nawet zrywam listki szałwi w ogrodzie do żucia . super w czasie upałów

Ja tez u nich kupuje leki , krople na ciśnienie, jakies uspokajające , zioła i miód ale leki jako wspomagające bo mocniejszych potrzebuję.
alinak 21:05, 21 sty 2013

no i cena przystępna . a magiczna siła ??? stosujesz . bo ja kupiłam jak chwalili na forum , ale jakoś nie odczułam że dobry . być może że jego trzeba często stosować , a ja do tego nie przyzwyczajona
Bogdzia 21:07, 21 sty 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Bogdziu, wierszyk poparty obrazem świetny
Gdybym umiala ubrać w słowa to, co wyczyniają dzwońce i sikorki przy mojej butelce-karmniku... ech!

Basiu napisz bajeczkę o tym. Właściwie nie bajkę ale opowiadanie. Wszyscy chętnie przeczytają , ostatnio fajnie napisała Agnieszka . Nie daj się prosic.
Bogdzia 21:11, 21 sty 2013

Chyba wszystkim odpisałam , jeśli kogoś pominęłam przepraszam , chętnie napiszę jeśli mi zwróci uwagę. Dzis zostawię dwa zdjecia grubodzioba wśród dzwońców.

Teraz idę do Was ale czy zdążę do wszystkich??????