zbigniew_gazda
12:28, 29 sty 2011

Dołączył: 02 paź 2010
Posty: 11202
Witam miłych ogrodników. Bardzo sympatyzuję z Wami i czasem podglądam Zbyszka stronę. Miło popatrzeć na piękne dary przyrody i wytwory dzieł ludzkiej ręki - jestem pełna podziwu dla świetnych pomysłów na upiększanie ogrodów.
Proponuję przerwę na kawę i coś dla podniebienia - przepis na ciasto uniwersalne:
5 jaj, 1,5 szkl. cukru, 2,5 szkl. mąki, 1 pojedynczy (2 lyżeczki) proszku do pieczenia, 1 margaryna (roztopić).
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i roztopioną margarynę - utrzeć na jednolitą masę. Wylać na blachę (natłuszczoną zawsze posypuję bułką tartą) i wciskać jabłka (połówki lub ćwiartki) tak, by je ciasto pokryło. Piec 1 godzinę w temp.180 stopni.
Ja wykorzystuję ciasto podstawowe na różne sposoby, np. zastępuję jablka innymi owocami lub serem (jak na sernik), makiem z bakaliami.
Ostatnio dodałam zestaw: miesznka orzechowa z żurawiną - kupiłam gotowy. Wcześniej bakalie podgotowałam w syropie (0,5 szkl. cukru i tyle samo wody gotować ok.5 min. i po włożeniu bakalii chwilę parzyć pod przykryciem), orzechy i suszki zmiękły.
To taki szybki placek i zawsze się udaje. Bardzo wszystkim smakuje. Proponuję posypać cukrem pudrem.
Następnym razem podam przepisy na bardziej wykwintne, choć proste ciasta.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Krystyna
Proponuję przerwę na kawę i coś dla podniebienia - przepis na ciasto uniwersalne:
5 jaj, 1,5 szkl. cukru, 2,5 szkl. mąki, 1 pojedynczy (2 lyżeczki) proszku do pieczenia, 1 margaryna (roztopić).
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i roztopioną margarynę - utrzeć na jednolitą masę. Wylać na blachę (natłuszczoną zawsze posypuję bułką tartą) i wciskać jabłka (połówki lub ćwiartki) tak, by je ciasto pokryło. Piec 1 godzinę w temp.180 stopni.
Ja wykorzystuję ciasto podstawowe na różne sposoby, np. zastępuję jablka innymi owocami lub serem (jak na sernik), makiem z bakaliami.

Ostatnio dodałam zestaw: miesznka orzechowa z żurawiną - kupiłam gotowy. Wcześniej bakalie podgotowałam w syropie (0,5 szkl. cukru i tyle samo wody gotować ok.5 min. i po włożeniu bakalii chwilę parzyć pod przykryciem), orzechy i suszki zmiękły.
To taki szybki placek i zawsze się udaje. Bardzo wszystkim smakuje. Proponuję posypać cukrem pudrem.

Następnym razem podam przepisy na bardziej wykwintne, choć proste ciasta.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Krystyna