Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

monteverde 23:00, 25 mar 2013

Na Sportifie słucham Domenica Modugno, fajnie sobie przypomnieć jak śpiewa, no i odechciało mi się spać
farbownik
cleome
powojnik mandżurski nareszcie ruszył jednym nasionkiem

kosmosy wychodzą

martagon Red
monteverde 23:04, 25 mar 2013

Urszulla napisał(a)

Czytam i jestem przerażona.
Mój S. właśnie dziś na przyrodzie omawiał pobrzeża przekształcone i nieprzekształcone przez człowieka. Z przykrością stwierdzam, że należy Twoje do przekształconych u Ciebie wypada to na duży plus bo Twoje cudowności w ogrodzie zachwycają .

Oczywiście Ula, Holendrzy, a konkretnie menoniccy osadnicy wyrywali te ziemie morzu
monteverde 23:08, 25 mar 2013

anna_g napisał(a)
Aniu - nie jestem w stanie ogarnąć Twojego wątku... przynajmniej na razie - jednak zajrzałam w poszukiwaniu kobei - u Kasi z Bawarii się dowiedziałam że masz ponoć ładną - alem nie znalazła Pokażesz mi gdzie szukać, plissss Natomiast znalazłam tutaj mnóstwo pięknych zdjęć z giełdy, pięknych kolorów, kształtów i barw i zapachów Piękne to jest. Dzięki wielkie za te widoki Pozdrawiam serdecznie i cieplutko mimo mrozu i wiatru i paskudnej pogody (choć u mnie dzisiaj tylko "pestka" -5 na razie - upał prawie

Ania fajnie, że sobie poradziłaś, no kobea nie za bardzo to co widzisz to biała z 5 nasionek wyszły 2, dzisiaj dostały już patyczki po południu, dokupiłam jeszcze i fioletową i białą bo fioletowa wyszła ale wygląda jak pryszczyk, po prostu jest za zimno nocami i te siewki są jakie są No u mnie odpuszcza obecnie jest - 2 st.C, wpadaj kiedy masz tylko ochotę
monteverde 23:18, 25 mar 2013

an_tre napisał(a)
Tak myślałam czy już robiłaś tegoroczne zakupy do dekoracji, a tu niespodzianka już są i to jakie piękne

No w tym roku takie żeśmy wybrali, niebieskie były bardzo brzydkie, a same białe były by za mdłe Te różowe z białym obrzeżem są ładne to chyba jakaś z bawarskich
aniula 23:45, 25 mar 2013

monteverde napisał(a)

Aniula ja też raczej mam zdjęcia w zbliżeniu, bo zależało mi na kwiatkach, mam dwa kieliszniki kupione w tamtym roku wiosną i kwitły ładnie na tarasie od czerwca do połowy września, ale w tym linku przeczytasz o nim i zobaczysz zdjęcia liści i kwiatów http://www.futuregardens.pl/kielisznik-bluszczowaty-multiplex.html
dobrze by bylo abyś go posadzila z jakimiś powojnikami np.zaczynającym kwitnienie w kwietniu a potem licpcu - sierpniu ładnie by się wymieszały i miałabyś cały czas kwiaty, tu masz link do wcześnie kwitnących, a potem znajdziesz późno kwitnące kielisznik ma kolor kwiatków trochę ciemniejszy od New Dawn http://e-clematis.com/pl/c/Wielkokwiatowe-Wczesnie-Kwitnace/12

Aniu, dziękuję!!! Za zdjęcia, za informacje i za linki.
Właśnie powojniki niespecjalnie mi się na tym płocie udają - gipsy quinn się zmarnował, a Jan Paweł II ledwo zipie... Tak że z tym kielisznikiem wiązałabym ogromne nadzieje... W zeszłym roku miałam kobeę, ale późno zakryła płot i późno kwitła - w tym roku wysiałam prędzej, może będzie lepiej... Ale mam tego płotu prawie 30 m do obsadzenia, bo muszę usunąć winobluszcz - zaczyna niszczyć siatkę. Częściowo i tak będzie musiał pójść wilec, ale przyszłościowo to bardzo by mi się ten kielisznik podobał, na pewno zakupię chociaż 3 roślinki i zobaczę jak się sprawdzi. Ciekawe, czy można samodzielnie rozmnożyć?
Muszę sobie bardzo dokładnie Twoje wątki przejrzeć, bo już widzę, że to kopalnia wiedzy i inspiracji. Trochę to potrwa, ale na pewno warto te parę nocek zarwać.
monteverde 23:49, 25 mar 2013

Aniu a jak wysoki masz ten płot? Nocek nie zarywaj, możesz tylko fotki obejrzeć
aniula 00:06, 26 mar 2013

Płot ma jakieś 1,60 m, Aniu, nie jest bardzo wysoki. Na stronie, którą podałaś przeczytałam, że kielisznik dorasta do 2 - 3 m w sezonie, to pewnie da radę.
monteverde 00:24, 26 mar 2013

aniula napisał(a)
Płot ma jakieś 1,60 m, Aniu, nie jest bardzo wysoki. Na stronie, którą podałaś przeczytałam, że kielisznik dorasta do 2 - 3 m w sezonie, to pewnie da radę.

No a ja mam taki swietny powojnik Cecile też dorasta do 3 m, i powtórnie zakwita ale słabiej w sierpniu i do tego jesienny pachnący np. ten http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-terniflora-powojnik-jesienny-Sweet-Autumn/361
aniula 01:08, 26 mar 2013

Aż mi dech zaparło...
U mnie porządnie rośnie jeden - asao w cieniu, a przy tym płocie to żaden nie chce tak zaszaleć...
Urszulla 06:18, 26 mar 2013

monteverde napisał(a)

No a ja mam taki swietny powojnik Cecile też dorasta do 3 m, i powtórnie zakwita ale słabiej w sierpniu i do tego jesienny pachnący np. ten http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-terniflora-powojnik-jesienny-Sweet-Autumn/361

Aniu, ja go już u Ciebie widziałam i zapisałam w notatnik.
On się u Ciebie na jakimś słypie oplata?
Tylko w jakim miejscu on rośnie- na pełnym słońcu?